Příčiny alergie na alkohol
Lidé alergičtí na alkohol mají velmi nepříjemné příznaky. Jedinou prevencí a zároveň léčbou je ukončení konzumace alkoholu. Často si tito lidé myslí, že se u nich jedná jen o stav kocoviny, ale mýlí se. Ve skutečnosti se jedná právě o alergii na alkohol. Alergie na alkohol vzniká z nedostatku enzymu, který je potřebný pro rozklad toxinů obsažených v alkoholu. Tento stav je geneticky daný. Existuje ale mnoho dalších faktorů způsobujících tuto alergii. Zejména se jedná o určité látky obsažené v alkoholu. Nejčastějším viníkem je oxid siřičitý a histamin. Rovněž jedinci alergičtí na určitý druh obilí (pšenice, žito, kukuřice a ječmen) trpívají alergií na alkohol.
Alkohol a alergická reakce
Nejčastější nežádoucí účinky konzumace alkoholu zná každý. Patří k nim především ztráta sebekontroly až porucha vědomí, nevolnost, zvracení, poškození žaludku a jater, bolesti hlavy, snížení koncentrace krevního cukru, dehydratace. Při pravidelném dlouhodobém pití dochází k postižení až selhání jater i k poškození dalších orgánů a také k celkovému chátrání organismu a rozpadu osobnosti. Citlivost k těmto změnám je individuální, ženy k nim bývají vnímavější.
Který alkohol nejčastěji spouští alergii?
Nejčastěji alergii podobné reakce spouští červené víno, následuje whisky, pivo a další druhy vín. Nepříznivé reakce vyvolává nikoliv samotný alkohol (líh), ale další přídatné látky, které jsou pro daný nápoj typické – aromatické nebo chuťové látky.
Nejčastějšími „viníky“ jsou následující substance:
- histamin
- kvasinky
- siřičitany alias sulfity
- aditiva
- rostlinné alergeny
Histamin
Tato látka je přítomna v mnoha alkoholických nápojích, zejména v červeném vínu, a může způsobovat migrenózní bolesti hlavy, zrudnutí („zflekatění“) kůže, střevní potíže, rýmu nebo astma. Pokud je k vínu navíc konzumováno jídlo obsahující rovněž velké množství histaminu, jako například uzeniny, ryby, koření, jsou reakce ještě výraznější. Někteří lidé jsou na histamin obzvlášť citliví, protože jejich organismus nedovede tuto látku rozložit a následně vyloučit z těla.
Kvasinky
Kvasinky mohou zapříčinit opravdovou alergickou reakci, i když jich alkoholické nápoje obsahují jen malé množství.
Siřičitany
Oxid siřičitý se může objevit především v některých druzích piva a ve vínu, neboť se používá při čištění zařízení a může se tak dostat ve vysokých dávkách i do nápojů. Jeden z deseti astmatiků je citlivý na sulfity a po konzumaci alkoholu s oxidem siřičitým se u něj může projevit reakce v podobě sípání či hvízdavého dýchání. Vyrážky a anafylaxe bývají v tomto případě velmi vzácné.
Aditiva
Přídatné látky typu tartrazin nebo benzoan sodný mohou spustit kopřivku či astmatický záchvat.
Příznaky alergie na alkohol
Alergie na alkohol může být typem potravinové přecitlivělosti. Skutečná alergie na líh je poměrně vzácná, obvykle jde o reakci na jiné složky obsažené v nápoji (například pšenici nebo hrozny), které způsobí fyzické příznaky podobné těm, které se vyskytují i u jiných potravinových alergií. Často jde o tyto projevy:
- brnění v ústech;
- kopřivka;
- otok rtů, jazyka nebo hrdla;
- dýchací problémy;
- v extrémním případě i anafylaktický šok.
Důležité je rozlišit, zda jde o alergii, nebo jen o nesnášenlivost. Při alergii budete reagovat i na stopové množství alkoholu. Intolerance znamená, že sice můžete pít alkohol, ale po nějaké době začnete trpět vedlejšími účinky. Některé z těchto příznaků připomínají kocovinu po alkoholu.
Alkoholismus
Je pravdou, že alkoholismus je alergický stav, který je výsledkem postupného zvyšování senzibility na alkohol po více či méně dlouhou dobu. Fyzické příznaky se projevují tak, že když notorický pijan konzumuje alkohol, tělo si na něj vytvoří závislost a touží po něm ještě víc. To je alergický aspekt alkoholismu. Mentální „posedlost“ pitím lze ovládat, ale alergickou nikoliv. To je jeden z hlavních důvodů, proč si raději skleničku vůbec nedat. Existuje také nepříjemný a vysilující stav s názvem „Asian flush“ (asijské zrudnutí), který však jde vyléčit. Projevy jsou:
- červené tváře po konzumaci alkoholu;
- po pití se dostavují bolesti hlavy, zvracení a nevolnost;
- dostanete vyrážku a máte zrychlený tep.
Pivo a alergie
Existují lidé, kteří skutečně trpí alergií na alkohol. Obvykle netolerují jen jeden druh alkoholického nápoje, například víno či pivo. Byly popsány dokonce anafylaktické reakce po konzumaci piva, jejichž podstatou byla pravděpodobně alergie na pšenici. Takto postižení lidé o své alergii do osudného okamžiku nemuseli vůbec vědět, protože jejich tělo tolerovalo menší porce pšenice například v podobě pečiva, avšak na velké množství obsažené v několika litrech piva připraveno nebylo. Reakce pak mohla být vystupňována také kvůli skutečnosti, že alkohol jako takový podporuje rychlé vstřebávání alergenu střevem.
Víno a alergie
Také ve víně jsou obsaženy látky, které mohou u senzitivních lidí vyvolat alergickou reakci. Konkrétně se jedná o histamin, jehož obsah se liší v závislosti na druhu vína. Celková reakce pak ještě může být podpořena dalšími alergeny obsaženými v nápoji samotném nebo potravinách, které bývají s alkoholem obvykle požívány, například oříšky.
Léčba alergie na alkohol
- Zdržet se konzumace alkoholu.
- Zdržet se konzumace určitého druhu alkoholu. Konkrétně lidé s alergií na víno by neměli konzumovat vinné produkty. A člověk s alergií na kvasnice by neměl pít pivo.
- Omezit počet alkoholických nápojů.
- Na léčbu alergie se většinou používají antihistaminika. Snižují svědění a kopřivku. Nevýhodou je ospalost.
- Také může být použita studená voda nebo studené mléko, které se nanese na postiženou oblast.
- Jakékoliv zhoršení stavu by měl každý jedinec konzultovat s lékařem.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © SilentBobxy2