Příznaky alergie na brusinky
Níže uvádíme některé společné příznaky spojené s alergií na brusinky.
- Alergie na brusinky způsobuje vyrážku po celém těle – reakce na přecitlivělost. Tato vyrážka bývá zarudlá a svědí, občas je podobná skvrnám, které naskáčou po popálení kopřivou.
- Alergie na brusinky může být spojena s pocitem tísně na hrudi, s otokem úst, jazyka, rtů a tváří.
- Velmi vzácně se objevují respirační potíže, které se projevují dušností a lapáním po dechu.
- Ve velmi vzácných případech dochází k anafylaktickému šoku. Tento šok je život ohrožující.
Při těžké formě alergické reakce je důležitá okamžitá hospitalizace a lékařská pomoc.
Léčba příznaků
Zde je několik jednoduchých tipů pro léčbu příznaků alergie na brusinky.
- Mírná alergická vyrážka může být léčena lokální aplikací surového medu nebo gelu Aloe vera. Při alternativní léčbě jsou podávána antihistaminika.
- Homeopatické léky jsou považovány za velmi prospěšné, a to v případech závažných alergických reakcí spojených s nadměrným svěděním a pálením kůže.
- Doporučuje se zvýšení příjmu tekutin. Tekutiny pomáhají ledvinám s odplavováním přebytku toxinů z těla. Tato terapie (léčba) se používá pouze v případech mírné alergické reakce.
- V případě závažných alergických reakcí, neztrácejte čas domácí léčbou, ale spěchejte do nejbližší nemocnice.
Existují určitá preventivní opatření, která je třeba dodržet před použitím brusinkového džusu užívaného k léčbě infekce močových cest nebo jiných příznaků.
- Vždy se poraďte s lékařem, který zná klady a zápory konzumace brusinek s ohledem k vašemu zdravotnímu stavu. Co může být přínosem pro ostatní, nemusí být přínosem pro vás.
- Brusinky obsahují značné množství kyseliny salicylové, která je stejná jako aspirin. Osoby s alergií na aspirin by měly omezit příjem brusinek. Nadměrný příjem brusinek může mít za následek alergickou reakci.
- Většina brusinkových šťáv je smíchána s velkým množstvím cukru, aby bylo dosaženo příjemné chuti. Diabetičtí jedinci by měli vždy raději volit neslazenou brusinkovou šťávu, nebo tu, která obsahuje umělá sladidla.
- Brusinky obsahují šťavelan. Šťavelan vápenatý tvoří ledvinové kameny. Pacienti s anamnézou ledvinových kamenů nebo s jiným onemocněním ledvin by se měli vyhnout brusinkám nebo produktům s obsahem brusinek.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Muffet