Co je to Green snail
Čaj Green snail je slavný zelený čaj původně pěstovaný v horské oblasti Dongting v blízkosti jezera Tai Jiangsu v Číně. Místní lidé pojmenovali tento čaj „Děsivá vůně“, ale je také známý jako Pi Lo Chun. Je ceněn díky svému vzhledu, ovocné chuti a květinové vůni. Jeho lístky jsou stočeny do spirály, takže připomínající hlemýždě (odtud pravděpodobně označení). Sklizeň probíhá brzy na jaře.
Green snail je jeden z nejcennějších čínských zelených čajů s limitovanou produkcí. Vyrábí se z těch nejjemnějších jarních pupenů. Zelené lístky mají tvar malých klubíček. Světle žlutý nálev nabízí širokou škálu chutí i vůní, od velmi lehké rostlinné k jemným tónům ovoce. Jedná se o sypaný čaj. Dnes se tento čaj pěstuje v Dongtingu a Jiangsu. Biluochun od Dong Shan (Východní hora) je považován za nejlepší.
Účinky
Čaj Green snail obsahuje vitamíny, kofein, minerály, aminokyseliny, třísloviny, silice a flavonoidy. Kromě toho, že mezi obsažené účinné přírodní antioxidanty patří vitamín C a betakaroten, je v tomto čaji významný obsah antioxidantu flavonoidového typu katechinu, zvaného epigallokatechin gallát (EGCG). Právě tato látka má velký přínos pro zdraví člověka a obsah EGCG je v zeleném čaji mnohem vyšší než v čaji černém, u něhož během fermentace dochází k oxidaci EGCG, tedy ke snížení množství. A proto má jedině zelený čaj účinky tak výjimečné.
Čaj povzbuzuje fyzicky i psychicky, neboť zvyšuje dobrou náladu a dodává energii a chuť k životu. Pití tohoto čaje zvyšuje koncentraci organismu, a to díky obsaženému kofeinu. Ten je obsažen i v kávě, ale v čaji je vázán na některé látky, a proto se uvolňuje pomaleji. To má vliv na delší působení kofeinu v těle. Kvůli obsahu kofeinu však není tento čaj vhodný pro děti a těhotné ženy.
Green snail také účinně pomáhá v boji proti bakteriím a virům. Upravuje střevní mikroflóru a zamezuje rozvoji hnisavých procesů v trávicím traktu. Třísloviny obsažené v čaji blahodárně působí na trávicí ústrojí tím, že na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla. Pravidelné pití zeleného čaje posiluje i obranyschopnost organismu. Polyfenoly čaje stimulují produkci buněk imunitního systému a mají lokální účinek dokonce proti bakteriím způsobujícím zubní plak a nepříjemný zápach z úst.
Čaj má rovněž výrazné protinádorové účinky. Způsobuje to flavonoid EGCG, látka, která v kombinaci s jinými prvky obsaženými v zeleném čaji může zastavit růst nádorových buněk v játrech, jícnu, kůži, slinivce, prsu, prostatě i žaludku. Zabraňuje šíření metastáz v těle.
Čaj pozitivně působí jako prevence proti onemocněním krevního oběhu, infarktu a mrtvici, a to tím, že snižuje shlukování krevních destiček, čímž zabraňuje srážení krve. Tento čaj také chrání LDL cholesterol před poškozením oxidací a zvyšuje antioxidační aktivitu krve.
V čaji obsažené přírodní látky způsobují pomalejší uvolňování glukózy po konzumaci sacharidových potravin. To pomáhá lepšímu využití cukru v energetickém metabolismu, tedy při spalování energie. Měli bychom tedy popíjet čerstvě připravený Green snail, když konzumujeme sacharidové (škrobnaté) potraviny, abychom zamezili vzniku vysoké hladiny cukru v krvi. S tím také souvisí využití zeleného čaje při hubnutí.
Dávkování
Příprava: Vodou o teplotě 70–80 °C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak dejte navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3 až 4 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.
Cena
Zde můžete vidět cenu čaje Green snail.
Autor: © svevi
Foto: © Bi LUo