Bobkový list alias vavřín
Jako bobkový list bývá označováno koření, jež tvoří listy vavřínu. V české kuchyni se používá spolu s novým kořením do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád a teriny.
Účinky bobkového listu
Bobkový list působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné funguje i na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků. Vavřínový olej se používá v parfémech a při výrobě vavřínového rumu. Bobkový list je velmi účinný prostředek na odstraňování veškerých usazenin, může však způsobit i nebezpečné reakce. Dokáže vyvolat velké vylučování všech hlenů, a to i hlenů ze střev. Pozor na předávkování, může spustit krvácení. Proto myslete na to, že je nutné odvar pít opravdu po malých douškách, poslední asi v osm večer. Před spaním si někteří lidé udělají klystýr, aby omezili vylučování hlenu horními cestami dýchacími. Během užívání odvaru z bobkového listu se doporučuje vegetariánská strava.
Recept na čaj z bobkového listu
Čaj se připraví ze dvou bobkových listů. Ty se zalijí vroucí vodou a nechají 5 minut louhovat (1/4litrový hrníček). Pijte třikrát denně.
Recept na odvar z bokového listu
Asi 5 gramů bobkového listu vařte ve 3 dl vody (10 minut) a minimálně 3–4 hodiny (lépe však přes noc) louhujte nejlépe v termosce. Odvar přeceďte a pijte malými doušky během 12 hodin. Pokud byste vypili vše najednou, mohlo by dojít ke krvácení! Proceduru opakujte po třech dnech, pak po týdnu a během prvního roku každé čtvrtletí. Celkově budete potřebovat asi 30 gramů bobkového listu.
Autor: © svevi
Foto: © Getty