Výživa a hydratace
Kopřivka může být způsobena toxiny, které jsou vylučovány kůží. Velké množství vlákniny eliminuje toxiny již ve střevech, proto se doporučuje konzumování potravin s vysokým obsahem aktivních kultur (jogurt). Aktivní bakteriální kultury jsou silné v boji proti plísni Candida, která je častou příčinou kopřivky. Pokud trpíte alergií na mléko, konzumujte raději syrové zelí.
Změny životního stylu
Jakmile jsou určeny zdroje/příčiny kožních problémů, je nutné se jim vyhnout. Mezi možné spouštěcí mechanismy patří sluneční záření, teplo, chlad a nesteroidní protizánětlivé léky (Aspirin). Doporučuje se nošení volného oblečení vyrobeného z nedráždivých látek. Častým spouštěčem chronické kopřivky u mnoha lidí je stres. Ke změně životního stylu pomůže i cvičení, jóga a meditace.
Eliminace dietou
Pokud máte podezření na potravinovou alergii, je dobré navrhnout eliminační dietu. Eliminujte takové potraviny, jako jsou měkkýši, mléčné výrobky, vejce, uzené maso, čokoláda, citrusové plody a arašídy. Tyto potraviny zavádějte do svého jídelníčku postupně a zaznamenejte si všechny, na které jste citlivý, pak už jen stačí tyto potraviny nejíst. Chronickou kopřivkou trpí asi 44 % lidí alergických na benzoan obsažený v rybách a krevetách. Většina lidí s chronickou kopřivkou trpí citlivostí na kyselinu acetylsalicylovou.
Byliny
Doporučuje se pití heřmánkového čaje, neboť heřmánek namočený v horké vodě uvolňuje chamazulen pohlcující volné radikály, které způsobují záněty tím, že zastavují produkci leukotrienů v imunitním systému. Na postiženou oblast můžete používat éterické oleje z heřmánku. Silné antihistaminické účinky má list kopřivy.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Feuerrabe