Karotenoidy

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaDoplňky stravy a léky

KAROTENOIDY je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Karotenoidy patří mezi fytochemikálie, mají široký dopad a pozitivní účinky na zdraví. Nejznámější karotenoid je beta-karoten, který může být tělem využit jako vitamín A. Kromě významných účinků vitamínu A viditelně přispívají k boji s volnými radikály, které poškozují buňky a v některých případech mohou způsobit rakovinu. Mezi další karotenoidy patří například lutein, který má srovnatelné schopnosti jako výše uvedený beta-karoten.


Obsah článku

Charakteristika karotenoidů

Karotenoidy jsou důležité pro ochranu před volnými radikály, ochraňují buňky, případně snižují riziko vzniku rakoviny, chrání proti kardiovaskulárním onemocněním, příznivě působí na oči a vidění. Karotenoidy mohou pomoci vašemu zdraví v mnoha oblastech, stačí přidat širokou škálu ovoce a zeleniny do svého jídelníčku. Zvláště se doporučují rajčata, mrkev, citrusové plody a paprika. Zdrojem karotenoidů je tedy především žluté a červené ovoce a zelenina, jako jsou již zmiňovaná rajčata, mrkev, papriky, citrusové plody, ale i listová zelenina a brokolice.

Příznaky nedostatku karotenoidů

Nedostatek karotenoidů způsobuje škody vzniklé působením volných radikálů, což může být následně za určitých okolností příčinou rakoviny.

Zdroje karotenoidů

Karotenoidy jsou obsaženy v různé zelenině či ovoci, zejména však ve žlutých a červených plodech. Mrkev, paprika, rajčata nebo citrusové plody jsou plodiny, ve kterých se vyskytuje největší množství karotenoidů. Také mohou být obsaženy v některých živočišných produktech, například ve vejcích, viz zabarvení žloutku. Nejvyšší koncentrace karotenoidů je však v ovoci a zelenině. Konzumované ovoce a zelenina by měly rovněž obsahovat dostatek vlákniny, aby prospívaly i správné funkci trávicího systému. V dnešní době není jednoduché neustále dávat pozor na vyváženou stravu. Naštěstí se dodavatelé stále více snaží nabízet produkty, které pomáhají ke zlepšení zdraví, například stravu obohacenou o karotenoidy.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Luis Miguel Bugallo Sánchez

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Nežádoucí účinky lecitinu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Léčivé účinky lípy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články