Charakteristika koenzymu Q10
Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:
- maso
- ryby
- brokolice
- olivový olej
Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.
Příznaky nedostatku koenzymu Q10
Nedostatek koenzymu Q10 se zvyšuje s věkem. Stres, fyzická námaha a environmentální dopady vyžadují zvýšenou ochranu buněk, tudíž větší příjem koenzymu Q10. Škodlivé stimulanty jako alkohol a cigarety vpravují do těla toxiny, čímž musí být rovněž zvýšen přísun koenzymu Q10. Pokud ve vaší denní stravě není možné zajistit dostatečné množství koenzymu Q10, užívejte výživové doplňky, které jsou dobrou alternativou.
Zdroje koenzymu Q10
Koenzym Q10 si může lidský organismus v určitém množství vyprodukovat sám. S věkem se však tato schopnost snižuje, je tedy nezbytné doplňovat koenzym Q10 vhodným jídelníčkem, obsahujícím také jiné důležité vitamíny a živiny. Koenzym Q10 byl měl být součástí vaší každodenní stravy. Zdrojem koenzymu Q10 je například maso, ryby a zelenina (brokolice). Také rostlinné oleje (olivový olej) jsou bohaté na koenzym Q10.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Mywhitedevil