Charakteristika chlóru
Chlór je důležitý pro vodní bilanci organismu, nervové funkce, činnost svalů, acidobazickou rovnováhu, tvorbu žaludeční kyseliny. Optimální denní příjem činí 830 mg. Průměrná denní dávka chloridu je obsažena v soli. Proto dávejte pozor, abyste konzumovali sůl a slané potraviny s mírou. Obecně v současnosti platí, že v důsledku příjmu slaných potravin má lidský organismus nadbytek chloridu.
Příznaky nedostatku chlóru
Nedostatek chlóru způsobuje svalové křeče, závratě, problémy s krevním oběhem. Obvykle však k nedostatku nedochází, neboť jeho dostatečné množství je přijímáno prostřednictvím slaných jídel. Je tedy spíše nutné dbát na to, aby nedocházelo k nadměrnému příjmu soli, což bývá příčinou vysokého krevního tlaku. Dočasný nedostatek chloridu způsobuje těžké pocení (například při sportu). Mírný nedostatek může způsobit svalovou slabost nebo křeče, ale ke kompenzaci tohoto problému obvykle postačí sklenice minerální vody nebo malé množství soli. Závažné nedostatky jsou primárně způsobeny extrémní podvýživou a přetrvávajícím průjmem nebo zvracením. Takový stav může mít za následek svalové křeče, závratě, problémy s krevním oběhem, zhroucení a zhoršenou tvorbou žaludeční kyseliny. V těchto případech je nutná konzultace s lékařem, který následně předepíše odpovídající lék.
Zdroje chlóru
Zdrojem chlóru je sůl, slané potraviny, minerální voda. Jako sloučenina se sodíkem (chlorid sodný) je tedy přítomný v potravinách nebo fyziologických roztocích v každodenní stravě.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Christian Mertes