Co může způsobit náhlý pokles tlaku
Nízký krevní tlak může být zapříčiněn dehydratací nebo závažným chirurgickým onemocněním. Náhlý pokles krevního tlaku také může nastat u lidí s poruchou nervového systému, například u alkoholické nebo diabetické neuropatie, u onemocnění zvaného skleróza multiplex, nebo při léčbě beta-blokátory. Další možností náhlého poklesu tlaku může být postprandiální hypotenze, což je nízký tlak vyskytující se po jídle. U jiných se objeví po mrtvici, nehodě či jiném traumatu poškozujícím nervy a senzory krevního tlaku. U většiny se však posprandiální hypotenze vyvíjí v průběhu stárnutí organismu, kdy klesá schopnost těla reagovat na náhlé změny krevního tlaku. Posprandiální hypotenze se vyskytuje u onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, Parkinsonova choroba a další nervy poškozující onemocnění. Nízký krevní tlak je léčitelný, ale je důležité zjistit, co je příčinou tohoto zdravotního stavu.
Příznaky
Náhlý pokles krevního tlaku způsobuje mžitky před očima, rozostřené vidění (příčinou nedostatečné prokrvení), točení hlavy, mdloby, celkovou nevolnost.
Léčba
U náhlého poklesu krevního tlaku postiženým prospěje pravidelné cvičení, plavání. Jedinci by se měli vyvarovat náhlých změn polohy. Doporučuje se zvýšení příjmu soli cca na 10 a více gramů na den. Jídlo by mělo být častější a měly by se konzumovat menší porce. Doporučuje se používání elastických punčoch, bandáž dolních končetin a užívání léků, které ovlivňují napětí ve stěně cév.
Prevence
Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.
Potraviny snižující krevní tlak
Soli zvyšují krevní tlak, ovšem dostatečný příjem draslíku může nezdravý účinek sodíku trochu vyvážit. Dobrým zdrojem tohoto minerálu, který pomáhá snižovat krevní tlak, jsou banány, pečená brambora se slupkou, pomerančový džus a netučný nebo nízkotučný jogurt. Také 50 gramů, což je asi půl tabulky, kvalitní hořké čokolády denně může snížit krevní tlak. Ačkoli si vědci nejsou jisti, jakým způsobem čokoláda napomáhá ke snížení krevního tlaku, domnívají se, že to může být díky vysokému obsahu antioxidantů.
Mezi potraviny, které snižují krevní tlak, patří celer, sladkovodní ryby, brokolice, pampeliška, celozrnná ovesná kaše, černé fazole, jogurt. Tudíž by se tyto potraviny měly stát vašimi pomocníky při snižování krevního tlaku.
Autor: © svev
Foto: © Natur