Jablečný ocet a jiné
Jablečný ocet je kvašený jablečný mošt, který má medově zlatou barvu. Tato barva vzešla z prasklých buněčných stěn čerstvých zralých jablek. Tyto buněčné stěny jsou bezbarvé, ale jakmile dojde ke kontaktu se vzduchem, zlatavě se zbarví. Tento jev se nazývá enzymatické hnědnutí a dodává moštu nejen nádhernou barvu, ale i výraznou chuť. Přesné složení konkrétního octa závisí na tom, z čeho byl vyroben. Dokonce i jablečný ocet se liší podle druhu a stavu jablek. Ocet má antiseptické a antibiotické účinky.
Jablečný ocet a pokožka
- Ocet se používá k léčbě chronických onemocnění středního ucha. Nejčastěji je používán k vyplachování zvukovodu.
- Je vhodný dezinfekční prostředek, funguje lépe než některé komerční produkty na inhibici mikrobů.
- Ocet se používá i k léčbě mírných popálenin, protože způsobuje jejich neutralizaci.
- Velmi vhodný je při léčbě svědění kůže. Pokud se svědění objevuje v choulostivých oblastech (například kolem očí), musí být zředěn. Pro ošetření celého těla se doporučuje přidání 3 šálků do koupele, prospěšné je přidat i tymián.
- Pro zmírnění svědění v oblasti konečníku se doporučují gázy navlhčené v octu, které musejí být použity velmi opatrně.
- Zároveň je velmi vhodný pro ochlazení horké koupele.
- Také je užitečný při jakémkoli podvrtnutí nebo otoku.
- Jedním z důvodů, proč je ocet tak užitečný při léčbě kožních onemocnění, je to, že má neutrální hodnotu pH. Takže používání octa pomáhá normalizovat pH na povrchu kůže.
Podstata octa
Jablečný ocet obsahuje komplexní sacharidy a dietní vlákninu. Obě tyto složky jsou velmi účinné proti rakovině. Pokud je ocet vyroben z čerstvých, chemicky neošetřovaných jablek, obsahuje zdravou dávku pektinu. Pektin je rozpustná vláknina, je tedy je velmi vhodná pro náš organismus, kde zpomaluje vstřebávání potravy a tekutin ve střevech. Zároveň zůstává v těle déle než nerozpustné vlákniny. Pektin se zároveň váže na cholesterol, čímž ho odvádí z těla ven. Menší množství cholesterolu pak vede ke snížení rizika kardiovaskulárních problémů, jako jsou srdeční infarkty a mrtvice.
Ocet a trávení
Jablečný mošt je podobný chemickým látkám přirozeně se vyskytujícím v žaludku. Z tohoto důvodu se používá jako lék na správné trávení. Ocet je schopen ničit škodlivé bakterie, které napadají trávicí trakt. Snižuje rozvíjející se toxemie a další krví přenosné infekce. Je velmi užitečný při předcházení otravě jídlem. Zejména se doporučuje při návštěvě pochybných restaurací v zahraničí.
Ocet a beta-karoten
Stárnutí, onemocnění srdce, rakovina a šedý zákal jsou příznaky působení volných radikálů v našem organismu. Volné radikály poškozují chromozomy a jsou zodpovědné za mnoho fyzických změn souvisejících se stárnutím. Antioxidanty pohlcují volné radikály a takovým silným antioxidantem je i beta-karoten nacházející se v octu. Ocet tak poskytuje přírodní beta-karoten v lehce stravitelné formě. Jeden z příkladů, jak tento antioxidant přispívá k udržení dobrého zdraví, je, že chrání oko před vznikem šedého zákalu. Rozvoj kataraktu souvisí s oxidací čočky v oku. To nastává při změně struktury oka, kterou způsobí volné radikály. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů však snižuje riziko formování šedého zákalu.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Georges Seguin