Pampeliškový čaj

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Byliny a čaje

Pampeliška, respektive smetanka lékařská, je z pohledu zahradníků urputný plevel, ale srdce bylinkářek a bylinkářů zaplesá při jejich hojném výskytu. Mohou si tak nasbírat velké množství léčivé suroviny, ze které později doma vyrobí pampeliškový sirup, med a také nasuší trochu drogy na čaj.


Obsah článku

Účinky

Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) je uznávaná léčivá rostlina s širokou škálou léčivých účinků. Pampeliška pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tělo od jedů, podporuje trávení a látkovou výměnu a má také zklidňující účinky na podrážděnou pleť. Z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek má však pampeliška v kořeni. Stonek pampelišky obsahuje hořčiny, které zlepšují metabolismus. Obzvlášť lidé trpící cukrovkou by v době květu pampelišek měli denně sníst 5 stonků pampelišky, bez květů. Pampeliška totiž obsahuje inulin, který je důležitou výživnou a kalorickou látkou pro diabetiky. Pampeliškové listy se dají použít do salátů, hrst listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny. Pampeliška je cenná zejména pro vysoký obsah nestabilního vitamínu C. Mangan a draslík naštěstí varem nezničíte.

Pampeliškový čaj z květů se doporučuje při různých zánětech dutiny ústní, krku a průdušek. Květy pampelišky jsou velkým pomocníkem při nemocech jako chřipka či angína. Fungují nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto, v období května až října. Květy pampelišek sbírejte v plném květenství v bezprašném prostředí. Květy se bohužel nedají sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy med nebo sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.

Pampeliška se nedoporučuje lidem s žaludečními vředy, při problémech se žlučníkem a někdo na ni může být i mírně alergický. Zvláště u dětí a těhotných či kojících žen bychom měli vše nejdříve konzultovat s lékařem. Pokud kojíte, pampelišce se vyhýbejte, jinak vám zhořkne mléko.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recept na přípravu čaje

Ingredience: 2 lžíce květů pampelišky, ½ l vody

Postup: Zalijeme dvě lžíce kvítků půllitrem vařící vody, nádobu přikryjeme a necháme louhovat deset minut. Čaj se podává po půl skleničce třikrát denně.

Tip na další recepty z květů pampelišky

Pampeliškový ocet

Ingredience: 20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, 1 vinný ocet

Postup: Květy a listy pampelišky dáme do láhve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 12 dnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele jako tonikum. Čistí organismus od jedů a pomáhá na kožní problémy.

Pampeliškové víno

Ingredience: 2 l pampeliškových květů, pomerančová kůra, 1 citron, 1 kg cukru, 2 l vody, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba

Postup: Do velké nádoby vložíme květy pampelišek a zalijeme je vařící vodou. Přikryjeme plátýnkem a necháme odstát 3 dny. Občas promícháme. Vylouhovanou vodu slijeme do hrnce, přidáme nakrájenou kůru z pomeranče, pokrájený zázvor, cukr a na kolečka nakrájený omytý citron bez pecek. Tuto směs vaříme 30 minut. Pak tekutinu slijeme a necháme vychladit, přidáme kvasnice namazané na chlebu a necháme odstát 2 dny. Přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Po 2 měsících je víno hotové a můžeme ho stočit do lahví. Lahve zazátkujeme korkovou zátkou.

Pampeliškový sirup

Ingredience: 200 květů pampelišky, 2 citrony, 1,5 kg cukru krupice, 1,5 l vody

Postup: Květy vložíme do větší nádoby, zalijeme je vodou a necháme louhovat do druhého dne. Poté je přecedíme přes plátýnko nebo gázu, lehce vymačkáme, přidáme citron bez pecek nakrájený na kostičky a cukr. Vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ještě teplý sirup plníme do malých skleniček, které uzavřeme a uložíme do temna a chladu. Sirup pomáhá při nachlazení a je dobrý na trávení.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kde se dá čaj koupit

Pampeliškový čaj můžete koupit zde.

Autor: © svevi
Foto:
© Current

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy

Sirup z pampeliškoveho kořene koupit

ilona

dobry večer mam zajem si odvas koupit sirup z papeliškoveho kořene děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata

    Zajímavé články

    příběhy k článku

    Sirup z pampeliškoveho kořene koupit

    ilona

    dobry večer mam zajem si odvas koupit sirup z papeliškoveho kořene děkuji

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět