Co je to potravinová alergie
Potravinová alergie je reakce imunitního systému, která se vyskytuje brzy po požití určité potraviny. Dokonce i malé množství způsobuje vyvolání příznaků alergie, které zahrnují zažívací potíže, kopřivku nebo otok dýchacích cest. U některých lidí může způsobit potravinová alergie život ohrožující reakce, známé jako anafylaxe.
Příznaky potravinové alergie
- kožní reakce – otok, atopický ekzém, kopřivka;
- reakce dýchacích cest – rýma;
- reakce zažívacího systému – zvracení, průjem, bolesti břicha.
Každý člověk je originál, proto i na stejný alergen mohou dva jedinci reagovat různými způsoby, což situaci také komplikuje.
Mezi nejčastější příznaky potravinové alergie patří:
- mravenčení nebo svědění v ústech;
- kopřivka, svědění nebo ekzém;
- otok rtů, tváře, jazyka, hrdla nebo jiných částí těla;
- bolest břicha, průjem, nevolnost nebo zvracení;
- závratě, točení hlavy nebo mdloby.
Anafylaxe
Anafylaxe představuje život ohrožující příznaky, mezi které patří:
- zúžení dýchacích cest;
- otok krku nebo pocit tlaku na hrudi;
- pokles krevního tlaku;
- zvýšený tep;
- závratě, točení hlavy nebo ztráta vědomí.
Neléčená anafylaxe způsobuje kóma nebo v nejhorším případě smrt.
Kdy vyhledat lékařskou pomoc?
Vyhledání lékařské pomoci se doporučuje v případě, kdy dojde k příznakům anafylaxe, která zahrnuje následující:
- zúžení dýchacích cest;
- otok krku nebo pocit tlaku na hrudi;
- pokles krevního tlaku;
- zvýšený tep;
- závratě, točení hlavy nebo ztrátu vědomí.
Příčiny potravinové alergie
Při potravinové alergii dochází k mylné identifikaci imunitního systému, který konkrétní potraviny nebo látky v potravinách označí za něco škodlivého. Imunitní systém aktivuje buňky, které uvolňují protilátky označované jako imunoglobuliny, které způsobí neutralizaci alergenů. Tyto protilátky uvolňují do krve histamin.
Potravinová alergie zapříčiněná proteiny:
- korýši (krevety, humři a krabi);
- arašídy;
- ořechy;
- ryby;
- vejce.
Existují však i příznaky, které mohou být mylně považovány za potravinovou alergii. Mezi tyto falešné symptomy patří:
- nepřítomnost enzymu potřebného k jídlu a plnému strávení;
- otrava jídlem;
- citlivost na látky přidané v potravinách.
Potravinová alergie a potravinová intolerance
Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou dva různé termíny, které se někdy zaměňují, a někteří alergii a intoleranci na potraviny považují za synonyma. Vše je podpořeno i tím, že alergická i intolerantní reakce na určitou potravinu mohou mít u pacientů stejné nebo velmi podobné symptomy a reakce organismu. Klasickým příkladem potravinové alergie a intolerance je alergie na bílkovinu kravského mléka a intolerance laktózy.
Potravinová alergie
Potravinové alergie patří do stejné kategorie jako například alergie na pyly. Pozření alergizující stravy způsobí aktivaci imunitního systému organismu. Imunitní systém alergika začne proti potravině, respektive proti určité složce potraviny, vyrábět protilátky. Jde o obrannou reakci, kdy tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouštějí alergické symptomy. Tyto příznaky se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, na kterou má tělo negativní reakci. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), otokem jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.
Intolerance na potraviny
Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo absencí látky nebo látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní složky potravin není tělo schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývá enzym (nebo více enzymů) štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je právě intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr) způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).
Rizikové faktory
Mezi rizikové faktory potravinové alergie patří:
- rodinná anamnéza;
- historie potravinové alergie;
- jiné druhy alergie;
- věk;
- respirační potíže (astma).
Faktory zvyšující riziko rozvoje anafylaktické reakce jsou:
- historie astmatu;
- věk (dítě, mladiství nebo dospělí);
- léčba alergie pomocí adrenalinu;
- alergie bez příznaků (bez kopřivky nebo jiných kožních problémů).
Diagnostika potravinové alergie
Neexistuje žádný standardní test k potvrzení nebo vyloučení potravinové alergie. Lékař musí posoudit řadu faktorů, než je schopen stanovit diagnózu. K určení alergie na potraviny nebo vysledování jejích příznaků se používá:
- popis příznaků
- fyzikální vyšetření
- tvorba jídelního deníku
- kožní testy
- eliminační dieta
- krevní testy
- orální testy
Léčba potravinové alergie
Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být výhradně v rukou specialistů – alergologů-imunologů. Léčbou je pak naprosté vyloučení nevhodné potraviny z jídelníčku. Při menších alergických reakcích se používají volně prodejné léky. Naopak antihistaminika jsou pouze na lékařský předpis (kromě volně prodejného Claritinu).
Dieta
Alergie není jednoduše léčitelná, naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak se vyhnout jejím projevům – nejíst problematické potraviny. Jak tvrdí server bez-alergie.cz.: „Dieta je lék.“ Dietu je třeba držet dlouhodobě a nikdy se nepokoušet ji obejít. Stává se, že časem alergické projevy ustoupí, a alergik tak může postupně zkoušet danou potravinu opět zařazovat do svého jídelníčku. To platí především u alergií v dětském věku, u dospělých je to obvykle „navždy“.
Pozor na stopové prvky
Častou chybou „alergiků-začátečníků“ je, že podceňují riziko malých, stopových množství alergenu. Pro alergii je totiž typické, že závažnost projevů není závislá na množství zkonzumované potraviny. I malé množství rizikové potraviny může vyvolat poměrně výraznou alergickou reakci.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Citan