Probiotika
Probiotika jsou ve střevě považována za takzvaně dobré bakterie. Tyto prospěšné živé mikroorganismy jsou první obrannou linií proti všemu, co spolknete. Probiotika chrání všechny orgány v těle před nákazou přicházející ze střev prostřednictvím krevního oběhu. Mezi potraviny bohaté na probiotika patří jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí. Při doplňování probiotik by jídlo mělo být vždy na prvním místě. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete vzít probiotický doplněk, tak se ujistěte, že obsahuje skutečně tělu prospěšné bakterie.
Bílkoviny
Protein z nízkotučných živočišných zdrojů a rostlinných verzí (jako je cizrna, fazole, čočka a hrách) může také posílit imunitu a to podporou stávajících buněk a generováním nových. Významnými zdroji bílkovin jsou ořechy a semena, protože mimo proteinu dodávají i prospěšné antioxidanty. Další důležité zdroje bílkovin jsou maso, měkkýši a luštěniny, které zase mimo proteinu dodávají zinek, což je minerál pomáhající udržovat imunitní buňky a hojit rány.
Voda
Voda je obzvláště důležitá, ať už se snažíte vyhnout se onemocněním nebo již bojujete proti probíhající viróze. Upřednostněte čistou vodu, protože například pití ovocných šťáv, když jste pod tlakem nemoci, povede pouze ke zvýšení cukru v krvi, takže se budete cítit hůře. Když bojujeme s infekcí, tak narůstá spotřeba tekutin a tak pití dalších dvou hrnků vody navíc k normální běžné spotřebě, může podpořit regeneraci imunitních lymfatických buněk, čímž se posílí přirozená obranyschopnost. Polévky a dušená masa, které poskytují imunitu, zvyšují příjem aminokyselin a minerálů, mohou díky svému teplu přispět k pocitu uklidnění a uvolnění napětí. Například slepičí vývar poskytuje mnoho bílkovin a potřebnou vodu. To například potvrzuje pradávné přísloví, které říká, že slepičí vývar je babiččin penicilin.
Vitamín C
Vitamin C je to, co mnozí z nás spojují s posilováním imunity, a to z dobrého důvodu. Vitamin C může pomoci ochránit před infekcí a dokonce může stimulovat tvorbu protilátek k potlačení probíhajících nemocí. Vitamín C si tělo neumí vyrobit samo a musí ho přijímat z potravin, které denně jíme. Citrusové plody, jako jsou pomeranče a grapefruity, jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C. Málokdo však ví, že potraviny, které mají ještě více vitamínu C než citrusové plody, jsou červené papriky a jahody.
Vitamín A
Vitamin A pomáhá stimulovat imunitní systém a může chránit před infekcí. Mezi potraviny bohatých na vitamín A patří sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev. Prebiotická vláknina v zelenině a ovoci navíc podporuje zmíněná probiotika, která žijí v zažívacím traktu, a pomáhá jim růst a rozmnožovat se.
Vitamin E
Vitamin E je antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály v těle. Výzkum [1] naznačuje, že vitamin E může dokonce pomoci chránit tělo před několika infekčními chorobami. Nejlepším zdrojem jsou mandle, lískové ořechy a arašídové máslo. Dále je to zelená zelenina, včetně špenátu a brokolice.
Upozornění na předávkování
Vitaminy rozpustné v tucích - vitamín A, D, E a K mohou být ve vysokých dávkách škodlivé. Výzkum stále pokračuje, ale věda naléhavě připomíná skutečnost, že vitamíny ve formě doplňků mohou způsobit více škody než užitku. Důležité živiny na podporu imunity jsou vždy nejvíce biologicky dostupné ve své přirozené potravinové formě. Navíc, zdravotní přínosy běžných potravin obecně pocházejí z vyvážené kombinace všech živin, které je obtížné extrahovat do nějakých pilulek.
Nákupní seznam na posílení imunity
- jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí;
- cizrna, fazole, čočka a hrách;
- ořechy, semena, mandle, lískové ořechy a arašídové máslo;
- citrusové plody, červená paprika a jahody;
- sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev;
- zelená zelenina, špenát a brokolice;
- maso;