Smacker Štíhlé nudle
je nový druh potraviny, který vzhledem i chutí připomíná špagety. Má nízkou energetickou hodnotu a svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových nudlí je však o polovinu nižší, než u běžných těstovin, proto si je můžete dopřát kdykoli během dne a dokonce i večer. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o škrob a vlákninu.
Proč proteinové nudle?
- jsou ideální při redukčních dietách
- naprosto bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem
- neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu
Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Snahou českého potravinářského ústavu bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit sacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos. Testování nové potraviny v praxi proběhlo ve spolupráci s interní klinikou Lékařské Fakulty UK a společnosti STOB a výsledky jsou více než zajímavé.
Výhody proteinových nudlí ve zkratce:
- Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
- Až pětkrát nižší obsah polysacharidů
- Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
- Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
- A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.
Nutriční hodnoty proteinových nudlí ve srovnání:
100 g Smacker Štíhlé nudle |
100 g uvařených klasických bezvaječných špaget |
Bílkoviny (živočišné) 9,3 % Sacharidy 5,9 % Tuky 0,3 %
Energetická hodnota: 269,3 kJ (64,3 kcal) |
Bílkoviny (rostlinné) 4,6 % Sacharidy 31,7 % Tuky 0,5 %
Energetická hodnota: 626,5 kJ (149,6 kcal) |
Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.
Více informací a recepty: http://www.smacker.cz/recepty/