Příčiny
Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Buď se vytvoří jeden puchýř, nebo jich může být více.
- Puchýře při horečce. Tyto puchýře se vykytují jako opary a jsou způsobeny infekcí herpes simplex. Objevují se v okolí dutiny ústní, na rtech, jsou doprovázeny některými dalšími příznaky, jako je zduření lymfatických uzlin. Spouštěčem (příčinou) oparů může být nadměrný stres, slabý imunitní systém, trauma, vystavení ultrafialovému záření, mrazivé počasí, chřipka nebo horečka.
- Další formou jsou takzvané aftózní vředy. I když vypadají jako opary, mají odlišné vlastnosti ¬ nejsou přenosné (infekční), vyskytují se pouze v dutině ústní a mají větší velikost. Přesná příčina těchto vředů není zcela známá. Mohou být způsobeny nedostatkem vitamínů, potravinovou alergií (citlivostí), stresem, hormonálními změnami, některými faktory životního prostředí, střevním onemocněním, použitím zubních past s obsahem natrium-lauryl-sulfátu a podobně.
- Slintavka je virová infekce postihující především malé děti. Tato nemoc je charakterizována bolestivými červenými puchýři na jazyku a v jiných částech úst, projevuje se také kožní vyrážkou na dlaních, chodidlech, nohou a prstech. Puchýřky se změní na vřed po několika dnech.
- Kvasinková infekce způsobuje na jazyku bílé pupínky, které mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je známá jako afty nebo kandidóza a je způsobena plísní Candida albicans. Před tím, než se objeví bílé léze na jazyku, dochází k jeho otoku a bolesti.
- Bakteriální infekce, konkrétně bakterie staphylococcus je nejčastěji zodpovědná za puchýře objevující se na dásních a šířící se později na jazyk.
- Další příčinou je potravinová alergie. Lidé, kteří jsou alergičtí na některé potraviny, například vejce, mléko či burské oříšky, trpí tvorbou vředů při konzumaci konkrétních potravin. Někdy může dojít k žaludeční nevolnosti.
- Nedostatek vitamínu B. Lidé s nedostatkem vitamínu B obvykle trpí puchýři v ústech, protože imunitní systém nemá dobrou ochranu proti bakteriální infekci. Nejlepším způsobem, jak se zbavit tohoto problému, je zahrnout potraviny bohaté na vitamín B do svého jídelníčku.
- Menší poranění jazyka je běžným jevem, může k němu dojít v důsledku náhodného kousnutí, při čištění zubů, konzumací teplých jídel nebo při nějaké zubní proceduře. Tento druh zranění pak často vede k růstu puchýřku na místě poranění.
- Existují i další faktory zodpovědné za rozvoj puchýřů na jazyku: nežádoucí účinky některých léků, nezdravé stravovací návyky, hormonální změny, angína, chudokrevnost, změny v imunitním systému a podobně.
Léčba
Obecně platí, že tyto puchýře mají inkubační dobu kolem jednoho týdne a pak samy od sebe zmizí. Z tohoto důvodu není zapotřebí žádná léčba. Ale v některých případech je dobré navštívit lékaře, zejména pokud se puchýřky objevují příliš často, nebo dochází k jejich extrémnímu zvětšení. Lékař zjistí příčinu a léčí ji odpovídajícím způsobem.
- Aplikace masti nebo krému s obsahem zinku, který snižuje velikost puchýřků.
- K potlačení bolesti jazyka mohou být předepsána anestetika.
- Na těžkou bolest vředů se předepisují protizánětlivé léky.
- V některých případech se podávají antivirotika, zejména při léčbě infekcí způsobených virem herpes simplex.
- K léčbě aft se užívají fungicidní léky.
- Bolest a nepohodlí spojené se slintavkou se nejčastěji léčí pomocí ústních vod a sprejů. Tyto přípravky mají znecitlivující účinek na bolestivé vředy.
- Pokud je to nutné, jsou vhodné i nízké dávky léků proti bolesti.
- Lidem trpícím nedostatkem vitamínu B jsou doporučeny vitamínové doplňky. Také jsou vhodné potraviny bohaté na vitamín B, zejména celozrnné obiloviny, oves, otruby, avokádo, banány, vejce, játra, ryby, mléčné výrobky (sýry, jogurt).
Domácí léčba
K dispozici je i nemedikamentózní léčba pomáhající ke snížení bolesti a zánětu na jazyku.
- Bolest například sníží použití ledu, který má znecitlivující účinek a poskytne téměř okamžitou úlevu od bolesti.
- Kloktání slané vody je velmi užitečné pro léčbu bakteriální infekce. Vezměte jednu čajovou lžičku soli a dobře ji promíchejte v šálku vlažné vody. Touto směsí si vypláchněte ústa, a to několikrát denně. Sůl inhibuje bakterie a kontroluje infekci.
- Srkání teplé vody. Usrkávejte malé doušky teplé vody po dobu jedné minuty, a to několikrát za den. Teplá voda snižuje otok jazyka a zajišťuje rychlejší hojení puchýřků.
- Úlevu vám poskytne kurkuma, kterou můžete používat dvěma různými způsoby. Buď jako pastu, která vznikne smícháním trochy kurkumy v jedné čajové lžičce medu a kterou můžete nanášet na puchýře 3krát až 4krát denně. Nebo si nasypte půl lžičky prášku z kurkumy do sklenice mléka a vypijte.
- Potravinami, které vám pomáhají se zbavením puchýřů na jazyku a zabrání jejich častému výskytu, jsou potraviny bohaté na vitamín B, tedy celozrnné obiloviny, vejce, losos a další.
- Zvyšte množství syrového česneku ve své stravě, česnek je totiž velmi účinný při léčbě puchýřů na jazyku.
- Účinný je rovněž tea tree olej. Vyrobte si směs, kterou budete používat každý den jako ústní vodu. Použijte 2 až 3 lžíce oleje tea tree a zřeďte je šálkem vody. Tato ústní voda odstraňuje puchýře a udržuje bakteriální infekci pod kontrolou.
Kdykoliv se u vás objeví puchýř na jazyku, konzumujte raději měkkou a snadno polknutelnou stravu. Jakýkoliv druh kyselého jídla nebo pití může způsobit podráždění a zvětšit bolest. Čokolády a jiné sladké produkty mohou zhoršit stav puchýřů. Je důležité se takovýmto potravinám vyhnout. Také se nedoporučuje poškozenou oblast škrábat zuby, aby nedošlo ke zhoršení infekce a k oddálení procesu hojení.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © jaksmata