Léčí řeřicha rakovinu?
Profesor Ian Rowland, který vedl výzkumný projekt, řekl: "Naše výsledky jsou velmi významné. Naše studie prokázala souvislost mezi vyšším příjmem brukvovité zeleniny, jako je i řeřicha, a sníženého rizika řady nádorů. Tato studie však zatím nepřináší konkrétní důkazy s kauzálními účinky. Co však dělá tuto studii unikátní je to, že zkoumá zdravotní účinky u lidí, kteří jedí řeřichu ve snadno dosažitelném množství, aby zjistila, jaký vliv u nich bude mít pravidelně konzumovaná řeřicha, na známé biologické markery vykazující riziko rozvoje rakoviny, mezi kterými je i poškození DNA v buňkách. Většina dosavadních studií spoléhala zatím jen na testy provedené ve zkumavkách nebo na pokusných zvířatech a jen s chemickými látkami, které před tím vědci získali z brukvovité zeleniny. Krevní poškození DNA, je ukazatelem na rizika rakoviny celého těla, a výsledky podporují teorii, že užívání řeřichy souvisí s celkovým snížením rizika rakoviny na různých místech těla. Studie také říká, že výsledky jsou použitelné v běžné populaci, která jí běžnou stravu."
Další studie, která byla v souvislosti s řeřichou provedena, byla s dobrovolníky ve věku mezi 19 a 55 let. Tito dobrovolníci jedli navíc jednu denní porci řeřichy kromě své běžné stravy.
Hlavní zjištění při této pravidelné konzumaci řeřichy:
- Řeřicha významně snížila poškození DNA lymfocytů (bílých krvinek), až o 22,9 %.
- Řeřicha snížila poškození DNA lymfocytů (bílých krvinek), kdy byl zkušební vzorek konfrontován s volnými radikály vzniklých z peroxidu vodíku, až o 9,4%.
- Řeřicha snížila hladinu triglyceridů, v průměru o 10%.
- Řeřicha přispěla k významnému zvýšení hladiny luteinu o 100% a beta-karotenu o 33%, které mají antioxidační aktivitu. Vyšší příjem luteinu byl rovněž spojen s nižším výskytem očních nemocí, jako jsou katarakty a věkem podmíněné makulární degenerace.
- Řeřicha podpořila průměrnou vstřebatelnost vlákniny, vitamínu C, vitamínu E, kyseliny listové a beta-karotenu.
Tento dvouletý výzkumný výzkum byl financován řeřichovou aliancí, která je složená z britských producentů řeřichy. Jeden z jejich členů, Steve Rothwell k tomu dodává: „Už několik let jsme věděli o zvláštních účincích, které má hořčičný olej z řeřichy (PEITC). Hořčičný olej z řeřichy má podle nás významné protirakovinné vlastnosti, ale jeho výzkum se zatím omezoval především na zkoumání účinků na laboratorních kulturách a na zvířatech, nikoliv na lidech. Náš první výzkum účinků řeřichy na lidech je průlomový, protože potvrzuje protinádorové účinky řeřichy a prokazuje přímý vztah mezi konzumací řeřichy a snížení náchylnosti k rakovině. Odhodlání spustit tuto studii pocházelo z velkého množství dostupných důkazů, které prokázaly protinádorový potenciál řeřichy, včetně laboratorní studie s buňkami lidského karcinomu tlustého střeva publikované v květnu 2006. Studie ukázala poprvé, že extrakt z potočnice měl příznivý vliv proti poškození DNA, které spouští vývoj nádorových buněk, jejich bujení, nekontrolovaný růst, a také metastázy, což je šíření nádorových buněk. Toto jsou tři hlavní fáze karcinogeneze, proces, který vyústí v rakovinu. U extraktu z řeřichy bylo také prokázáno, že vyvolává progamovanou buněčnou smrt nádorových buněk známou jako apoptóza.“
Historie a význam řeřichy?
Řeřicha se pěstuje v čisté pramenité vodě a po staletí byla uctívána jako superpotravina. Hippokrates, otec medicíny, říká, že jeho první nemocnice leží v blízkosti potoka, aby mohl čerstvou řeřichou léčit své pacienty. Řečtí vojáci dostali řeřichu jako tonikum, než šli do bitvy a v šestnáctém století sběratel Culpepper prohlašoval, že řeřicha čistí krev. Řeřicha obsahuje více než 15 základních vitamínů a minerálů. Gram řeřichy obsahuje více železa než gram špenátu, také řeřicha má více vitaminu C než pomeranče a více vápníku než mléko. Řeřicha byla v devatenáctém století s oblibou konzumována jako salát z jejich listů a byla také hlavní součástí stravy dělnické třídy, nejčastěji jedená k snídani v sendviči.
Po desetiletích, kdy byla řeřicha zapomenuta a prosazována jen jako dekorativní ozdoba, dnes řeřicha zažívá renesanci. Prostí spotřebitelé, ale i celebrity, znovu objevují její charakteristickou pikantní chuť a její úžasné nutriční výhody. Někteří dokonce vypijí denně až sedm šálků řeřichové polévky! Řeřichu si každý může jednoduše vypěstovat doma na okně, kdy se na navlhčenou vatu nasype několik semen řeřichy a ta se pak za tři týdny může konzumovat. Řeřicha se po celou dobu zalévá jen čistou vodou a roste jen ze sluníčka.
Zdravá řeřichová polévka
Tato výroba řeřichového krému vyžaduje 1 střední cibuli nakrájenou na kostičky, 1 malý brambor nakrájený na kostičky, dvě polévkové lžíce sojového nebo slunečnicového oleje, 85 g opláchnuté čerstvé řeřichy, 300 ml mléka, 300 ml zeleninového vývaru, 5 lžíc Rama Culiness. Rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku, až zesklovatí. Pak přidáme brambory, řeřichu, mléko a vývar. Za občasného míchání to přivedeme to k varu a přikryté to pak dusíme 20 minut. Občas to zamícháme. Nakonec to rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme náhradní smetanu (Rama Culiness) a koření a případně to ještě přihřejeme.