Kdy hrozí předávkování
Skořice dokáže výrazně snížit nepříjemné příznaky chřipky a angíny. Uvolňuje sliznice a ulehčuje nám dýchání. Příjemně protáhne dýchací cesty a má zklidňující účinky. Bývá proto často součástí mnohých léků. Američtí vědci také dokázali, že skořice účinně potlačuje rakovinné bujení.
Účinky skořice se osvědčily rovněž při hubnutí. Skořice pomáhá snižovat hladinu cukru a může mít pozitivní vliv i při léčbě cukrovky. Toto koření zlepšuje trávení a skvěle funguje také při nevolnosti.
Co se týče vnějšího použití, právě skořice bývá součástí mnoha krémů a mastí. Jemná zrníčka mohou působit jako peeling, takže jsou vhodným pomocníkem v boji proti celulitidě. Výhodou je, že skořice nadto odstraňuje bolesti svalů a také kloubů.
Na fungování našeho těla a mozku pak velice pozitivně působí vůně skořice. Typické aroma skořice zvyšuje mozkovou aktivitu, podporuje paměť a pomáhá nám soustředit se a efektivněji pracovat.
Zajímavým účinkem skořice, který není příliš znám, je také to, že nás dokáže zahřát. Pokud máte problémy se studenýma nohama nebo rukama, přidejte si špetku skořice do čaje, kávy nebo do domácí limonády, a uvidíte tu změnu. Váš organismus se velmi brzy prohřeje a ucítíte příval nové energie.
Díky chalkonovému polymeru, který skořice obsahuje, se zrychluje metabolismus cukrů – je tak velkým pomocníkem i pro diabetiky. Abyste s ní dosáhli takového účinku, stačí užívat denně pouze jeden gram. Doporučuje se nepřekročit dávku čtyř gramů za den.
Ale pozor! Skořici by neměly užívat těhotné ženy, popřípadě jen v opravdu malém množství. Vyhnout by se jí měli také citliví a alergičtí lidé, popřípadě osoby, které trpí vysokým krevním tlakem.
Příznaky
Skořice je pravděpodobně nejsilnějším alergenem mezi kořeními a ochucovadly. Lidé, kteří jsou alergičtí na skořici, bývají současně alergičtí i na bobkový list. Mezi projevy této alergie patří kopřivka, bolesti hlavy a astma (poruchy srdečního rytmu).
První pomoc
Potravinové alergie nepatří mezi časté, trpí jimi asi 2 % evropské populace. Jsou způsobeny alergeny obsaženými v potravinách, na něž trávicí systém odpovídá alergickou reakcí. Při alergické reakci na skořici do několika minut po jídle začnou pálit rty, patro, jazyk, škrábat v krku, může dojít k vyrážce nebo otokům kolem úst. Pokud pokračujeme v podávání skořice, objevují se i významnější příznaky jako záněty spojivek, rýma, astma, otok hrtanu nebo anafylaxe. V případě zkřížených alergií často předcházejí příznakům potravinové alergie respirační příznaky (záněty spojivek, rýmy). Postižený by měl vyhledat lékaře a poradit se s ním o vhodné léčbě.
Následky
Skořice by se neměla užívat při žaludečních a střevních vředech. Skořice také může způsobovat alergii, pokud se tedy u vás objeví příznaky alergické reakce, nepoužívejte ji. Vliv většího množství skořice v těhotenství není znám. Objevují se protichůdné názory na vliv skořice na dělohu. V nízkých dávkách (respektive v přiměřených, na které je organismus zvyklý), je užívání skořice bezpečné. Skořice by stejně jako jiná koření neměla být podávána dětem do dvou let.
Autor: © svevi
Foto: © raeky