Charakteristika vitamínu B9
Vitamín B9 je důležitý pro vznik genetického materiálu, růst buněk, hojení ran, budování červených krvinek, zdraví cév, metabolismus, těhotenství.
Optimální denní hodnota představuje 0,4 mg kyseliny listové (kyselina listová je přirozeně přítomná ve stravě).
Průměrná denní dávka kyseliny listové (vitamínu B9) je obsažena v:
- 40 g pšeničných klíčků
- 75 g sóji
- 200 g špenátu
- 250 g ořechů
- 650 g jahod
- 6 vejcích
Příznaky nedostatku vitamínu B9
Anémie, špatné hojení ran a kožní léze mohou indikovat nedostatek kyseliny listové (vitamínu B9). Během těhotenství se obecně doporučuje pokrytí její denní potřeby, protože abnormality u nenarozeného dítěte mohou být ovlivněny právě nedostatkem kyseliny listové. Kyselina listová má rovněž pozitivní vliv na cévy, a proto by měla být doplňována zvláště při kardiovaskulárních onemocněních.
Zdroje vitamínu B9
Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © José Manuel López Pinto