Vitamín E

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaDoplňky stravy a léky

VITAMÍN E a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Vitamín E je znám především jako antioxidant. Stejně jako vitamín A a C chrání buňky těla před agresivními kyslíkovými sloučeninami nebo toxiny v životním prostředí. Vitamín E pomáhá zpomalit předčasné stárnutí, brání před poškozením buněk, které může případně způsobit nemoc, nebo dokonce rakovinu. Ochranné účinky vitamínu E způsobují tokoferoly, které se využívají i v kosmetice. Rovněž hrají důležitou roli v metabolismu bílkovin a tuků. Funkci kardiovaskulárního systému ovlivňuje vitamín E dvěma způsoby: zaprvé snižuje „špatný“ cholesterol, zadruhé zabraňuje shlukování červených krvinek, čímž zlepšuje průtok krve. Vzhledem k tomu, že má vitamín E protizánětlivý účinek, může pomoci se zmírněním revmatické bolesti.


Obsah článku

Charakteristika vitamínu E

Vitamín E je důležitý pro ochranu kůže, ochranu buněk, obranu proti volným radikálům, cévní zdraví, kardiovaskulární systém, imunitní systém a zmírnění revmatismu. Optimální denní příjem u žen činí 12 mg a u mužů 14 mg. Průměrná denní dávka vitamínu E je obsažena v:

  • 20 g slunečnicového oleje
  • 7 g oleje z pšeničných klíčků
  • 190 g černého kořene
  • 42 g mandlí

Vitamín E patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Nedostatek vitamínu E vede ke kožním problémům a poškození kůže, oslabení imunitního systému, špatnému krevnímu oběhu a srdečním problémům. Zdrojem vitamínu E jsou pšeničné klíčky, rostlinný olej, margarín, ořechy, sója, kapusta a chřest.

Příznaky nedostatku vitamínu E

Vitamín E se ukládá v tukových buňkách, takže obvykle nemůže dojít k delšímu nedostatku. Možnou příčinou bývá porucha vstřebávání tuků nebo chronické onemocnění jater, které se vyskytuje například při genetických a metabolických poruchách. Prvními příznaky nedostatku jsou kožní problémy, slabost a degradace svalů, vyšší náchylnost k infekci. Navíc je eliminován blahodárný vliv vitamínu E na kardiovaskulární systém, revmatismus a ochranu proti rakovinotvorným faktorům. Doplnit každodenní stravu o vitamín E lze snadno pomocí potravinových doplňků.

Zdroje vitamínu E

Vitamín E je tvořen přirozeně výhradně rostlinami, odtud přechází do potravinového řetězce. Nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou obilné klíčky, také rostlinné oleje mají vysoký obsah tohoto vitamínu, mezi další zdroje patří například ořechy, fazole, chřest a kapusta. Maso obsahuje velmi málo vitamínu E. Vitamín je v těle využitelný pouze s určitým množstvím tuku.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© jules

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku

Vitamín E

Jana

Dobrý den
Lékař mi doporučil užití vitamínu E 400. Je možná změna tělesné váhy po užívání.Děkuji Jana

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Probiotika po léčbě antibiotiky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Petrolej jako lékařský prostředek
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články