Tipy pro srdce a krevní oběh
- Pravidelné cvičení, sport způsobuje zefektivnění funkce srdce a oběhového systému.
- Chronický stres a vysoký krevní tlak nutí srdce a krevní oběh k nadměrnému výkonu, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení. Dejte sobě a svému tělu dostatek času na regeneraci.
- Snižte sůl v potravinách, tím zabráníte vysokému krevnímu tlaku a ochráníte cévy.
- Živočišné potraviny, zvláště tuky, jsou pro tělo škodlivé. Cholesterol podporuje rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen). Konzumujte jídla se spoustou zeleniny a držte se dál od potravin s vysokým obsahem tuku, zejména živočišných potravin (klobásy).
- Kouření zaplavuje tělo tvrdými toxiny, snižuje obsah kyslíku v krvi, oslabuje sílu srdeční svalu a vede k vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze.
Nejdůležitějšími živinami jsou kyselina listová, vitamín B12, vitamín E, vitamín K, vápník, draslík, železo, měď, selen, flavonoidy, omega-3 mastné kyseliny.
Pohyb a srdce
Sedavé činnosti a nedostatek pohybu vedou ke zpomalení mnoha funkcí v těle. Stejně jako každý jiný sval i srdce ztrácí na výkonu, když není pravidelně zatěžováno. Fyzicky aktivní jedinci nejen že trénují své svaly, ale také srdce a cévy. Pohyb přidá na rychlosti tělesných funkcí a orgánům a svalům je dodávána čerstvá energie. Znečišťující látky jsou odstraněny a rychle vyloučeny. Pravidelné cvičení posiluje srdeční sval a snižuje krevní tlak. Zvýšení energetického výdeje inhibuje škodlivý cholesterol v krvi a dochází k jeho snížení, díky čemuž jsou cévy chráněny proti ateroskleróze. Lze tedy shrnout, že pozitivní účinky sportu snižují riziko srdečního infarktu. Když ale srdce musí pracovat plnou rychlostí a nedochází k trvalé relaxaci napětí, působí nadměrná zátěž (stres) na srdce negativně a neumožňuje delší životnost srdce. Redukce stresu a pravidelná relaxace jsou tedy cennými pomocníky v ochraně proti srdečním onemocněním.
Rizikové faktory tuku
Strava významně ovlivňuje, zda kardiovaskulární systém běží hladce, a to i ve stáří. Obsah soli v rychlém občerstvení zvyšuje krevní tlak. Tuky z potravin živočišného původu zaplaví tělo cholesterolem, který se ukládá v tepnách. Srdce pak musí zvýšit tlak, aby krevní oběh fungoval, vyvíjí tedy mimořádné úsilí. Je-li zvýšena tělesná hmotnost, vede to k nadváze, která je způsobena nedostatkem pohybu, což srdce opět oslabuje. Nebezpečný kolotoč je tak uveden do pohybu a následkem může být infarkt.
Zdraví srdce a žaludek
Vyvážená strava s nízkým obsahem soli, bohatá na živiny a s nízkým obsahem tuku je důležitá pro zdraví srdce a pro ochranu cév, chrání před kardiovaskulárním onemocněním. Vitamín B12 a kyselina listová jsou v těle vyžadovány pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku. Kromě toho významným způsobem oba vitamíny přispívají k ochraně cév. Stopový prvek měď je dalším stavebním prvkem v tvorbě červených krvinek. Železo napomáhá distribuci kyslíku z plic do těla, tím zajišťuje účinnost svalů, orgánů, nervů a mozku. Jako součást červených krvinek také hraje ústřední roli v kardiovaskulárním systému. Účinek draslíku a selenu ovlivňuje příznivě činnost srdečního svalu. Dvojnásobně pozitivní účinek na kardiovaskulární systém má vitamín E. Pomáhá snižovat špatný cholesterol, má pozitivní vliv na tvorbu červených krvinek, brání shlukování červených krvinek, a tím zlepšuje průtok krve. Vitamín K je základním koagulačním faktorem v krvi, čímž významně ovlivňuje tekutost krve a hojení ran. Vápník je jeden z minerálů nezbytných pro srážlivost krve. Pozitivní účinek flavonoidů na kardiovaskulární systém byl potvrzen teprve nedávným výzkumem. Rostlinné barvivo, které se nachází například v hroznech, může snížit riziko trombózy a krevního tlaku. Srovnatelná cévní ochrana je pomocí omega-3 mastných kyselin, jejich příznivý vliv na krevní lipidy a hustotu krve může pomoci v prevenci aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Peggy Greb