Příčiny
Žluč je trávicí tekutina, která se tvoří v játrech a pomáhá snadno trávit a absorbovat tuky. Za normálních podmínek žluč zůstává ve žlučníku a uvolňuje se do tenkého střeva, jakmile zjistí, že jste snědli tučné jídlo. Žaludeční šťávy v žaludku jsou obvykle drženy v oblasti žaludečního svěrače. Žluč se za normálních okolností nikdy nenachází v žaludku, ale pokud nastane stav, který způsobí abnormální otevření pylorního svěrače, což umožní, aby se potraviny z tenkého střeva a žaludku smíchaly, vznikne žaludeční tekutina, která vypadá žlutě, zvláště při zvracení.
Nadměrné zvracení vede k dehydrataci organismu a elektrolytové nerovnováze. Tyto stavy mohou být život ohrožující. Je důležité si uvědomit, že ne každé zvracení je nebezpečné. Zvracení je v podstatě běžný reflex, který může být vyvolán podrážděním, nebo dokonce virovou infekcí, přičemž se nejedná o patologický stav. Níže si můžete přečíst různé důvody, proč můžete zvracet žlutou tekutinu.
Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny
- Žluté potraviny: Ve své stravě konzumujete nadměrné množství žlutých potravin. Při zvracení pak zbytky jídla v žaludku způsobí, že má barva zvratků žlutý nádech. Mezi běžné potraviny, které mohou způsobit tento jev, patří kukuřice a mrkev.
- Žaludeční reflux: Vyskytuje se v případě, že je v žaludku nadměrné množství žluči a tělo se ho snaží zredukovat, což vede ke zvracení žluči. Hlavní příčinou této poruchy mohou být peptické vředy a chirurgické odstranění žlučníku. Typickými příznaky je nadýmání, pálení žáhy, nevolnost nebo chrapot. Tento stav vyžaduje pozornost lékaře a může vést k říhání či zvracení žluté žluči.
- Intestinální blokáda: Vede k zablokování střevního traktu (obvykle způsobeného zauzlovaným střevem). Jedná se o velmi nebezpečný a život ohrožující stav, pokud není okamžitě ošetřen. Dochází k tomu, že se jídlo pohybuje v opačném směru a způsobuje zvracení. Tento stav může způsobit i vrozená vada, která tak vyžaduje okamžitou operaci.
- Respirační zánět: Infekce dýchacího traktu mohou způsobit zvracení žluté žluči z důvodu produkce nadměrného množství hlenu. Hlen obsahuje bakterie a jiné infekční mikroorganismy, které znečišťují žaludek. Spolknutý hlen se hromadí uvnitř trávicího systému a tento dráždí a vyvolá zvracení s příměsí žluči. Léčbou primární infekce zvracení žluté žluči vymizí.
- Pylorická porucha chlopně: Často se vyskytuje u starších pacientů. Během normálního trávení se žluč uvolní do tenkého střeva, čímž pomáhá při rozpadu tuků. Pylorický svěrač je otvor, který odděluje část tenkého střeva od obsahu žaludku. V případech, kdy se tento svěrač správně nezavírá, může žluč vstoupit do žaludku a promíchat se s kyselinou v žaludku. To může vést k abnormalitám, jako je pálení žáhy, bolesti a zvracení žlutého obsahu.
Léčba
Léčba vždy směřuje k primární příčině, která způsobila zvracení. Jako prevence jsou vhodná následující doporučení.
Základní doporučení:
- Pozor na kouření a alkohol: Kouřením cigaret vysychá sliznice a sliny, které jsou nezbytné pro trávení, což může vést ke zvracení. Pití alkoholu může dráždit jícen a uvolnit dolní jícnový svěrač, čímž vznikne ideální prostředí pro reflux a následné zvracení. Hromadění žluči po nadměrném pití je také běžným příznakem.
- Konzumujte malé porce jídla a častěji: Malé porce stravy mohou snížit tlak na střevo. Velké pokrmy mohou tlačit v trávicím systému a může dojít k poruše funkce pylorní chlopně, což následně vede k refluxu žluči.
- Seďte po jídle ve vzpřímené poloze: Doporučuje se v této poloze vytrvat dvě až tři hodiny po jídle. Nedoporučuje se poloha vleže, která vede k poruchám trávení.
- Omezte spotřebu tuku: Omezením tuků ve stravě snížíte produkci žluči.
- Vyvarujte se problémovému jídlu: Některé potraviny mohou podporovat výskyt refluxu, včetně kořeněných potravin a kofeinu.
- Redukujte svou hmotnost: Nadváha u obézních jedinců bývá spojena s tím, že je na žaludek a vnitřní orgány vyvíjen nepřiměřený tlak. Ztráta hmotnosti pomůže v tomto ohledu snížit kyselý reflux a v některých případech jej dokonce vyléčí.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Ask