Domácí léky na opary
Opar na rtech rozhodně nikoho nepotěší. Většinou se chceme schovat před celým světem a počkat, dokud problém nezmizí. Občas si přitom vypomáháme různými léky a mastičkami, které nám doporučí lékárníci. Ale existuje i domácí léčba oparu, na kterou mnoho lidí nedá dopustit.
Česnek
Kdyby měl člověk sestavit seznam nemocí a zdravotních problémů, na které se doporučuje česnek, tak by asi zjistil, že je téměř totožný se souhrnným soupisem všech chorob pronásledujících lidstvo. Není proto divu, že je doporučován i na opary. Měli bychom si vždy vybrat nějaký hezký, velký a šťavnatý stroužek, který pak přikládáme na bolavé místo. Léčba je nejúčinnější, když ji zahájíme ve chvíli, kdy pozorujeme či spíše cítíme první příznaky, jako například pocit bolesti a svědění. Nevýhoda tohoto způsobu léčby je samozřejmá, zápach česneku je ve společnosti nepřijatelný, ale pokud sedíme doma, tak to nikomu vadit nebude.
Cibule
Kdopak je něžnou a jemnou sestřičkou všemocného česneku? Samozřejmě že se jedná o cibuli. Ta má také ověřené antibakteriální a protivirové účinky, které v boji proti oparu na rtech určitě můžeme využít. Způsob aplikace je podobný, odkrojíme si plátek cibulky a připevníme ho na bolavé místo. Je nutné ho celkem často měnit, protože nejlepší účinek má čerstvá šťáva, která vychází z místa řezu. Ret je možné potírat přímo šťávou, kterou získáváme stejným způsobem, jako když vyrábíme sirup na kašel, to znamená, že stačí nakrájet cibuli, promíchat s medem a nechat několik hodin odstát.
Citrón
Od podzimu do jara jsou naše ledničky obvykle plné citronů, které používáme na posílení imunity nebo při léčbě různých nachlazení. A kupujeme je často i v létě, kdy jsou zase základem mnoha osvěžujících nápojů. A můžeme je dokonce použít celoročně také proti oparům, protože jejich organické kyseliny ve spojení s vitamínem C dokážou dát tomuto nepříjemnému onemocnění docela hezky na frak. Citrón na opary užíváme velmi jednoduše, stačí prostě přikládat plátky čerstvě nakrájeného ovoce na nemocné místo tak často, jak je to jen možné. Před krájením pečlivě ovoce umyjte, případně oškrábejte (abyste se náhodou nedotýkali obličeje chemicky ošetřenou kůrou).
Ocet
Mezi babské rady proti oparům, které mohou znít hodně zvláštně, patří i použití octa. Ten sice nemá vitamíny, ale kyseliny, které očišťují postižené místo a zabraňují viru dále se množit. Pro úspěšnost léčby je nutno začít s opatrným potíráním ve chvíli, kdy ucítíme, že opar pomaličku přichází. Slovo opatrně je velmi důležité, octa můžeme použít jen trochu a přesně na místo, kde tušíme problém, protože sice jeden neduh léčí, ale zároveň vysouší a mírně poškozuje pokožku, která se později musí regenerovat.
Med
U cibule bylo uvedeno, že na výrobu sirupu či výtažku šťávy ze zeleniny se nám hodí med. A ten můžeme aplikovat na opar také přímo, protože má rovněž prokázané antibakteriální a protizánětlivé účinky. Navíc uklidňuje postižené místo, působí proti bolesti a napomáhá k regeneraci pokožky. Užíváme ho velmi jednoduše, prostě nemocné místo potíráme oblíbenou dobrůtkou medvídka Pú. Pokud máme doma trochu rybího tuku, promíchejme v malé nádobce malé množství této nepříliš chutné tekutiny s medem a používejme tuto směs – je výrazně účinnější. Pozor, med bychom měli kupovat od ověřených zdrojů čili od včelařů. Obyčejný med v obchodech je většinou zbaven užitečných látek nebo je to nějaká podvodná směs s cukrem.
Meduňka
Léčba oparu může využít i sílu bylinné říše. Od dávných dob je používaná meduňka, kterou si nejčastěji spojujeme spíše s různými uklidňujícími a obveselujícími čaji. Budeme potřebovat trochu meduňkových listů nebo sáček čaje z téže byliny (čistého, žádné směsi). Jedno nebo druhé zapaříme a poté trochu vychladlý léčivý obklad přiložíme na bolavé místo.
Jedlá soda
Sedmý a poslední domácí prostředek, který nám může pomoci s řešením bolestivého oparu, je jedlá soda. Ono to vlastně není nijak překvapivé, tato látka, kterou jsme kdysi mohli najít v každé kuchyni (dnes ji částečně nahradil prášek do pečiva), se využívá i pro výrobu různých domácích obkladů proti vyrážkám a na záněty či opařeniny. Do malé mističky si dáme trochu sody a rozmícháme ji s několika kapkami převařené vody, tak aby nám vznikla hustší kašička. Tu pak přikládáme na postižené místo na rtech tak často, jak nám to jen situace umožňuje.
Prevence proti oparům
Zkuste prevenci. Nemusí být vždy úspěšná, ale za pokus to stojí. Účinná v boji proti oparům je například aminokyselina lyzin, doporučuje se proto používat krém s obsahem lyzinu a také konzumace potravin, které tuto aminokyselinu obsahují: mléko a mléčné výrobky, sójové boby, maso.
Existuje více potravin či potravinových doplňků, které působí preventivně proti oparům:
- hlíva ústřičná
- mořské řasy
- ryby
- česnek
- cibule
- třezalka
- pivovarské kvasnice
Jsou však také potraviny, které obsahují aminokyselinu arginim, jež napomáhá vzniku oparů, proto se vyhněte těmto potravinám:
- čokoláda
- ořechy
- těstoviny
- růžičková kapusta
Dieta proti oparům
Arginin je výživou herpetického viru a podněcuje jej k růstu. Nadměrný příjem potravin bohatých na arginin může podporovat vznik oparů. Proto ti, kdo na opary trpí, by měli ze svého jídelníčku vyřadit ořechy, čokoládu a želatinu a omezit ječmen, kukuřici, oves, pšenici, těstoviny a růžičkovou kapustu, pokud ji jedí ve větší míře.
Naopak příjem lyzinu má schopnost růst viru oparu potlačit. Jedna teorie tvrdí, že lyzin buňky obaluje do ochranného pláště, který brání virům vniknout do buněk a vyčerpat je. Potraviny s vyšším množstvím lyzinu jsou: mléko, sójové boby, maso, včetně hovězího a vepřového.
Plno lidí se však snaží konzumaci masa omezit či trpí nesnášenlivostí mléka – v těchto případech je nutno vyzkoušet příjem lyzinu ve formě potravinového doplňku.
Odborníci pro léčbu oparů doporučují dietu s nízkým obsahem argininu a doplnění lyzinu na 1 000 miligramů denně.
Dalším způsobem, jak pomocí stravy potlačit opary, může být konzumace mořských řas. Když vědci přidali do zkumavek s lidskými buňkami, které byly infikovány virem oparu, výtažky z mořských řas, šíření viru pokleslo o padesát procent.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Ulrich3