Příznaky podrážděného žlučníku
Žlučník obvykle reaguje tehdy, pokud není zcela v pořádku. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny, ucpané žlučovody, rakovina žlučníku nebo žlučovodů.
Příznaky:
- nadýmání
- škytání
- říhání
- plynatost
- pocit plnosti
- nepříjemné pocity v pravém podžebří
- bolest břicha
- bolest v pravém podžebří vystřelující do zad
- bolest může vystřelovat až k pravé lopatce
- průjem
- pocit na zvracení nebo přímo zvracení
- schvácenost
- horečka
Co nejčastěji žlučník podráždí
- alkohol
- dráždivá a pálivá jídla
- tučná a smažená jídla
- nadýmavá jídla (například luštěniny)
- potraviny s malými jadérky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
- špatně stravitelná jídla
- uzeniny
- káva, kakao
- pálivé koření
- stres, nervozita a agresivita
- obezita
- vysoký cholesterol
Léky na podrážděný žlučník
Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče, čímž napomáhá uvolnění bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, užívání choleretik doporučujeme spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Mezi nabízené produkty patří ESSENTIALE FORTE N 100 tobolky, ROWACHOL CPS 50, ISOCHOL 30X400MG obalené tablety, IBEROGAST TCT 1X20ML, CHOLAGOL 1X10ML kapky, roztok, ROWACHOL GTT 1X10ML.
Bylinky na podrážděný žlučník
- Řepík lékařský – příznivě ovlivňuje trávicí procesy zažívacího traktu. Podporuje zažívání, správnou činnost jater, žlučníku a střev. Protože působí protizánětlivě a hojivě, používá se zevně jako obklad nebo koupel při různých vyrážkách, nehojících se ranách, odřeninách a popáleninách. Je užitečný jako kloktadlo při zánětech horních cest dýchacích. Jako hlavní účinné složky v něm působí třísloviny nebo flavonoidy.
- Jablečník obecný – používá se jeho nať, která se uplatní při povzbuzení chuti k jídlu, ke zlepšení trávení, při nízké tvorbě žluči a při žlučníkových potížích. Navíc se doporučuje při bronchitidách, při průduškovém astmatu a při menstruačních bolestech. Z účinných složek obsahuje silice, flavonoidy a diterpeny.
- Pampeliška lékařská – podporuje činnost trávicích orgánů a sekreci trávicích šťáv. Používá se rovněž jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organismus a je známo, že je oblíbenou součástí jarních bylinných kúr. Obsahuje draslík, fruktózu, inulin, hořčiny a další složky.
- Máta peprná – k léčbě se používá její nať a list. Mátový čaj je asi jedním z nejužívanějších čajů připravovaných z léčivých rostlin. Pozitivně ovlivňuje zažívání, působí hlavně na vylučování žaludečních šťáv a žluče. Čaj z máty peprné příjemně chutná po své hlavní složce – mentolu. Máta peprná je silně aromatická rostlina, která povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, dále zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Je o ní známo, že se přidává do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti. Z účinných látek obsahuje samozřejmě silice, dále třísloviny, flavonoidy, triterpeny a organické kyseliny.
- Kurkuma – používá se její kořen. Kurkuma podporuje tvorbu žluči a tím napomáhá lepšímu trávení tuků. Působí pozitivně na prokrvení. Obsahuje škrob, silice a kurkuminoidy.
- Šalvěj – používá se při nechutenství, nadýmání, průjmech, omezuje vyměšování potu.
Žlučníková dieta
Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.
Zásady žlučníkové diety:
- Dodržovat zásady zdravé výživy.
- Jíst alespoň 4x až 5x denně.
- Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
- Začít den lehkou snídaní.
- Všechna jídla připravovat čerstvá.
- Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
- Jíst vařená a dušená jídla.
- Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
- Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
- Pít dostatečné množství neperlivé vody.
Vhodné potraviny:
- maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
- v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
- ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
- nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
- brambory na loupačku a bramborová kaše
- ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
- produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
- zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
- kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
- tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
- ne příliš kořeněné a tučné polévky
- koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
- v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
- čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin
Nevhodné potraviny:
- tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
- ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
- mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
- smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
- čerstvé a světlé pečivo
- smažené palačinky nebo koblihy a sladkosti (bonbóny, čokoláda)
- vejce vařená na tvrdo, vaječné saláty, volská oka a míchaná vejce
- zelenina, saláty a luštěniny (syrová a smažená cibule, zelí, hrách, fazole a sója)
- nedozrálé ovoce se slupkou (angrešt, rybíz, švestky, jablka a hrušky)
- polévky a omáčky s obsahem tuku, másla a majonézy
- koření (hořčice, pepř, papriky)
- silná káva, nápoje s bublinkami a alkohol (především destiláty)
Důležité je zavčasu si uvědomit, že zdraví máme jen jedno. Proto se opatrujte a jezte dál zdravě i poté, co přestanete mít zažívací problémy.
Autor: © svevi
Foto: © Prevent