Nejrychlejší přírodní projímadlo
Jestliže se vám kvůli dietě či změně životního stylu narušila pravidelná stolice, budete pravděpodobně potřebovat rychlou úlevu od zácpy. Pokud nemáte žádnou stolici, pak vaše tělo potřebuje trochu povzbudit, aby došlo k normálnímu pohybu střev. Ricinový olej je zdaleka nejrychlejším a nejlepším působícím projímadlem přírodního původu. Přírodní ricinový olej má velmi nepříjemný zápach a je slizký. V obchodech je tento olej nabízen zcela bez zápachu, ale o stejné konzistenci. Proto je vhodné jej míchat s pomerančovým džusem nebo mléčnými koktejly, které zamaskují slizkou konzistenci. Poté by mělo být všech spláchnuto horkým nápojem (čajem). Ricinový olej jako projímadlo se používá také pro klystýr. Pokud trpíte občasnou zácpou, tak by vám měla postačit pouhá lžíce ricinového oleje.
Nejlepší přírodním projímadlem je také voda. Pokud pijete během dne jen velmi malé množství vody, tak vám žádný z uvedených prostředků nepomůže. Proto se ujistěte, zda pijete alespoň 8 až 10 sklenic denně. Také je důležité zvýšit příjem tekutin ve formě ovocných šťáv. Jedení čerstvého ovoce a zeleniny vždy vede k dobrému zdraví tlustého střeva. Kromě toho snižte příjem bílé mouky v potravinách, konzumaci nezdravých potravin, které zpomalují pohyb střev. Pokud si dáváte pozor, aby vaše strava byla zdravá, budete jen zřídka potřebovat přírodní projímadlo.
Babské rady na domácí projímadla
- Ricinový olej je nejznámějším přírodním projímadlem vůbec.
- Smíchejte čajovou lžičku medu ve sklenici teplé vody a vypijte. Používání tohoto nápoje dvakrát denně vám určitě uleví od zácpy.
- Smíchejte půl hrnku pomerančového džusu s půl šálkem olivového oleje. Tato směs by měla být konzumována dvakrát denně.
- Pijte šťávu z aloe vera dvakrát denně (ráno a večer). Aloe má projímavé účinky.
- Z poloviny citronu vymačkejte šťávu do sklenice teplé vody a vypijte.
- Vytvořte směs z kukuřičného sirupu a vody. Jedná se o vhodný přípravek k pročištění tlustého střeva.
- Ranní šálek čaje nebo kávy může fungovat pro některé lidi rovněž jako dobré projímadlo. Pokud je na to člověk zvyklý, nefunguje to.
- Lžička medu nebo ricinového oleje by měla být užívána se lžičkou citronové šťávy nalačno.
- Datle, banány, jablka, avokádo a fíky jsou ovoce, které je vhodné konzumovat ve formě džusu. Tyto potraviny mají dobré projímavé účinky.
- Hrušková šťáva je vhodným projímadlem a zároveň má dobrý účinek k pročištění tlustého střeva.
- Jogurt smíchaný s cukrem zvyšuje projímavé účinky.
Olivový olej proti zácpě
Čistý olivový olej je více než jen zdravý a chutný tuk, ale může také pomoci se zmírněním zácpy. Tento olej stimuluje trávicí systém, který pomáhá s pohybem tlustého střeva. Pravidelné užívání olivového oleje tak předchází zácpě.
V dopoledních hodinách by měla být užita lžíce olivového oleje. Ideální je, aby byl konzumován na lačný žaludek. Olivový olej může být smíchán s citronovou šťávou, pokud chcete zlepšit jeho chuť. Citronová šťáva působí také sama o sobě jako přírodní prostředek proti zácpě.
Potraviny jako přírodní projímadlo
Sušené švestky
Jsou úžasným lékem proti zácpě. Koupené si před konzumací umyjte, abyste odstranili oxid siřičitý, kterým mohou být ošetřené. Hrst švestek zapijte alespoň dvěma třemi sklenicemi vody. Naváže se na nestravitelnou vlákninu v nich, a tak zvětší jejich objem. Ze střevního obsahu se vytvoří větší měkčí masa, která nastartuje vyprazdňování.
Lněná semínka
Jednu až dvě lžíce semínek zamíchejte do jogurtu, později zapijte dvěma sklenicemi vody a pak už jen čekejte. Výsledek se dostaví. Prostředkem proti zácpě je i lžíce dýňového, slunečnicového či olivového oleje ráno nalačno. I v nich se nacházejí látky, které mohou střevy pohnout.
Voda z kysaného zelí
Kysané zelí i voda z něj přináší stejný účinek. Kyselé prostředí podráždí střevo, upraví mikroflóru a vše se v dobré obrátí.
Příklady potravin, které mohou působit jako přírodní projímadlo pro některé lidi:
- avokádo
- alkohol
- mandle
- aloe vera
- jablečný mošt
- kuřecí vývar
- čokoláda
- kokosový ořech
- káva
- pampeliška
- sušené meruňky
- fíky
- hrozny
- horký citronový čaj
- lékořice
- mango
- melasa
- olivy
- papája
- petržel
- hrušky
- ananas
- švestky
- rebarbora
- sójové boby
- kořeněná jídla
- vlašské ořechy
- řeřicha
Autor: © Jakub Vinš