Dietní plán
Je rozdělen na bílkovinové nebo sacharidové dny. Ráno se rozhodnete, jestli budete mít den bílkovin, nebo sacharidů. Pokud se rozhodnete jíst bílkoviny, tak si nalistujete seznam jídel pro bílkovinový den a jíte jídla pouze z tohoto seznamu. Druhý den si vyberete sacharidy a postupujete úplně stejně, jen jíte jídla ze sacharidového seznamu. V oba tyto dny můžete jíst neutrální složky, většinou zeleninu. Tento styl odpovídá známému způsobu stravování – dělená strava.
Po absolvování kúry jedné z těchto dvou možností – stravování podle krevní skupiny nebo dělení na bílkovinové nebo sacharidové dny – se můžete vrátit zpět k 28denní detoxikaci Antónie Mačingové. Tomuto návratu se říká „schůdková metoda“, ta by vám měla pomoci shodit další kila nebo ubrat centimetry v pase. Tělo si nepamatuje své původní parametry, a proto je i tento krok úspěšný.
Pokud jste spokojeni se svou váhou a postavou, pak jste prošli úspěšnou transformací a záleží pouze na vašem myšlení a důslednosti vytrvat v této činnosti, abyste se nedostali zpět a vyhnuli se tak jo-jo efektu, dodržujte poměr 5 : 2. 5 dnů v týdnu připravujte jídla podle receptů z knihy, zbylé dva dny můžeme jíst, co chcete. Nemusíte mít strach, že si tělo opět zanesete. Dva dny nezdravé stravy jednoduše regulujete dalšími 5 dny zdravého stravování.
Dietní plán by nikdy nemohl fungovat bez předešlé detoxikace organismu. Pokud dodržíte detoxikaci dle předepsaných pravidel, bude další úsilí plodné.
Schůdková metoda
Princip schůdkové metody spočívá v tom, že budete hubnout postupně, tedy tak, jako byste pomalu scházeli po schodech.
Při dietách hubnete velmi rychle, organismus se většinou velmi rychle zbavuje vody a hlavně svalové hmoty. Když atrofuje svalová hmota, jdou kila rychle dolů, což potěší, ale protože se převážná většina žen vrátí k předcházejícímu způsobu stravování, obnoví se jim problémy o to rychleji, čím vyšší podíl svalové hmoty ztratily. Takže jsou pak po každé dietě objemnější a měkčí a s každou dietou jdou dolů s váhou pomaleji, protože už nemají svalstvo, ze kterého by hubly. A další extrém je, že pak z té hrůzy z přibírání už ani pořádně nejedí, a přesto stále jen přibírají. Postava se nedědí po předcích. Po nich se dědí jen nesprávné stravovací návyky.
Schůdková metoda je rozvržena do dvanácti týdnů s propracovaným denním jídelníčkem a je rozdělena do tří fází:
- První fáze začíná 28denní detoxikací podle přesně stanoveného jídelníčku. Při 28denní detoxikaci se tělo zbaví překyselení a škodlivin. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátíte tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.
- Druhá fáze je rozložena na 3 měsíce a stravujete se v ní podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém, jedná se v podstatě o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není možné ho kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize je označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinovým jídlem.
- Třetí fáze je zaměřena na udržení požadované váhy. Postupuje se podle pravidla 5 : 2. To znamená, že se pět dní v týdnu stravujete podle semaforu a dva dny v týdnu si můžete dát to, na co máte chuť. V dalších pěti dnech tělo toxiny přijaté v těchto dvou dnech odbourá. Tento systém stravování nevytváří tlak na psychiku.
Průběh diety není oproti jiným zase tak drastický, jen budete muset začít kupovat úplně jiné potraviny a vařit jídla podle jídelníčku, což samozřejmě nějaký čas navíc zabere. Ale pro zdraví se musí něco obětovat. Zbavíte se tak hromady tabletek na vysoký tlak, cholesterol a spoustu dalšího. Tabletky pouze potlačí potíže, zatímco problém zůstává. A ten může být vyřešen právě změnou jídelníčku dle doporučení od Antónie Mačingové.
Týdenní jídelníček
1. den
Snídaně: Banán, mandle, med
Oběd: Rychlá hrachová polévka
Večeře: Ledový salát s celerem
2. den
Snídaně: Jogurt s medem, ořechy a skořicí
Oběd: Pečené tofu s brokolicí
Večeře: Těstoviny v rozmarýnu se sójovou smetanou
3. den
Snídaně: Banán, mandle, med
Oběd: Plněná krůtí roláda
Večeře: Salát s krůtím masem
4. den
Snídaně: Banán, mandle, med
Oběd: Brokolice se zázvorem, posypaná tvrdým sýrem nebo vajíčkem
Večeře: Kedlubnový salát
5. den
Snídaně: Smaženice z uzeného tofu
Oběd: Fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem nebo vajíčkem
Večeře: Zeleninová polévka
6. den
Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, skořice
Oběd: Boršč
Večeře: Kuřecí, krůtí prsa s bazalkou
7. den
Snídaně: Pečivo s medem a praženými ořechy, kakao ze sójového mléka
Oběd: Kuřecí, krůtí prsa s bazalkou
Večeře: Boršč
Recepty podle Mačingové
Boršč: Použijte odměrku – kompotovou misku: misku nakrájené mrkve, petržele, celeru, kedlubnu, zelené papriky, tři misky červené řepy nakrájené na malé kostičky, sůl, pepř, kmín mletý, pět kuliček nového koření, mletou červenou papriku, tři bobkové listy, olej, rajský protlak, dva stroužky česneku, jednu středně velkou cibuli.
Postup: Na oleji si osmažte všechnu kořenovou zeleninu. Oleje se nebojte, obsahuje nenasycené mastné kyseliny a pomáhá rozpouštět podkožní tuk. Zeleninu za stálého míchání restujte 15 minut. Osolte, opepřete, přidejte kmín, nové koření, bobkový list a nakrájenou papriku. Opět chvíli míchejte, přidejte červenou mletou papriku a přilijte půl litru vody. Vařte do změknutí kořenové zeleniny. Potom přidejte uvařenou červenou řepu a vařte dále. Zatímco se polévka vaří, osmažte si na pánvi na oleji cibuli nakrájenou na kostičky. Přisypte na plátky nakrájený česnek, restujte a přidejte rajský protlak. Nechte ho převařit a podlijte vodou. Vše vlijte do uvařené zeleniny. Na závěr můžete přidat petrželovou nať.
Brokolice se zázvorem, sypaná tvrdým sýrem nebo vajíčkem: brokolice, zázvor, sůl, pepř, sýr nebo natvrdo uvařené vejce, 2 stroužky česneku
Postup: Brokolici rozdělíme na růžičky a uvaříme. Kořen zázvoru očistěte, stačí kousek velikosti palce, nakrájejte ho na tenké plátky a smažte na osoleném oleji, přidejte na tenké plátky nakrájené dva stroužky česneku a smažte, dokud česnek nezezlátne. Přisypte povařenou brokolici. Pokrm můžete posypat nízkotučným sýrem nebo na kostičky pokrájeným vejcem.
Plněná krůtí, kuřecí roláda: 100 g řízků, kyselá okurka, natvrdo uvařené vejce, asi 6 cm dlouhý kousek klobásy, čtyři kousky červené papriky, francouzská hořčice, sůl, pepř, kuchyňské jehly, 0,5 dcl oleje
Postup: Řízky omyjeme, osušíme, naklepeme. Potřeme francouzskou hořčicí. Okurku, vajíčko a klobásu podélně překrojíme na čtvrtky a spolu s paprikou poklademe na maso. Svineme do rolády, zpevníme jehlami, vložíme na rozehřátý olej a zprudka opečeme. Poté přelijeme trochou vody a pod pokličkou asi dvacet minut dusíme.
Kniha Antónie Mačingové
Kompletní seznam všech receptů podle Antónie Mačingové je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.
Autor: © svevi
Foto: © Southgeist