Projevy pálení žáhy
Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení za hrudní kostí, směrem od žaludku vzhůru, postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají. Pokud je pyróza krátkodobou záležitostí, většinou se s ní organismus vyrovná sám, bez léků a vnější pomoci. Dlouhodobé dráždění citlivé sliznice jícnu však může vést k přeměně vnitřní výstelky drážděného úseku jícnu, ve které může vzniknout vřed i zhoubný nádor. Jde o vážné poškození, které vyžaduje odbornou léčbu a pravidelné kontroly u lékaře.
Příznaky pálení žáhy
Pálení žáhy, které je způsobeno návratem, tedy zpětným tokem kyselého obsahu žaludku do jícnu, může každý vnímat nebo pociťovat jinak. Pálení žáhy je nejběžnějším příznakem překyselení žaludku, nebo návratu kyselého obsahu žaludku do jícnu způsobeného nedovřeným svěračem (svalem) mezi jícnem a žaludkem.
K pálení žáhy může dojít ihned po jídle, ale ani to není vždy pravidlem. Postihuje více než 1/3 dospělé populace a tento podíl neustále roste. Příčinou je například hektický životní styl, nevhodné stravovací návyky, stres, kouření a dietní chyby.
Pálení žáhy je individuální a může trvat několik minut nebo několik hodin.
Příčiny pálení žáhy
Když v těle vše funguje tak, jak má, natrávená potrava putuje z žaludku do dvanácterníku a pak dál ve směru zemské přitažlivosti. Pálení žáhy způsobuje porucha uzávěrového mechanismu ve spodní části jícnu. Obecně řečeno, když se potrava dostane z jícnu do žaludku, spodní část jícnu se uzavře a zabrání tak zpětnému chodu.
Další příčinou, proč uzávěr dostatečně nefunguje, může být takzvaná hiátová kýla. Je to porucha vazivového aparátu, při níž je žaludek zdvižen na úroveň jícnu z břišní dutiny do spodní části hrudníku. Tento problém může nastat při nadváze.
Občasné pálení žáhy může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle.
Zvláštní příčiny má pálení žáhy v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji. Vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo.
Jak si poradit s pálením žáhy
Pro většinu lidí platí, že úprava stravy a chování rychle odstraní příčiny pálení žáhy. Potrava pak prochází trávicím traktem tak, jak má.
Pokud se dostaví pálení žáhy, je dobré se postavit, aby se využilo zemské přitažlivosti, jinak řečeno, co má klesat, ať zůstane dole. Není vhodné lehat si, předklánět se a napomáhat tak vracení obsahu žaludku zpět.
Někdy postačí napít se vody, jindy je třeba sáhnout po nějakém přípravku, který obsahuje antacidy, jež neutralizují kyselost. Vlastně se zde využívá chemické reakce kyseliny a zásady.
Jedním z nejznámějších antacidů je Anacid. Je balen v malých sáčcích ve formě suspenze. Pokud se pálení žáhy občas vrací, je vždy dobré mít Anacid po ruce, tedy v domácí lékárničce. Podobný účinek může přinést i jedlá soda rozpuštěná v troše vody. Toto platí především pro ty, kteří se s pálením žáhy setkávají občas nebo výjimečně.
Domácí recepty na pálení žáhy
Volně prodejné léky mohou být účinné, ale domácí opravné prostředky jsou často účinnější a levnější.
Velmi účinné je žvýkání, neboť vede ke snížení příznaků pálení žáhy. Žvýkačky stimulují rychlost proudění slin.
Dalším ideálním domácím lékem je jedlá soda. Jedlá soda neutralizuje žaludeční kyseliny. Doporučená dávka proti pálení žáhy je ½ až 1 lžička jedlé sody zamíchané ve sklenici s vodou.
Také lékořice zmírňuje pocity pálení žáhy. Lékořice obsahuje přirozené léčivé vlastnosti, které jsou ideální proti pálení žáhy. Ale nadměrná konzumace může mít i vážnější vedlejší účinky, jako je vysoký krevní tlak.
Rostlina aloe vera se spíše používá k uklidnění pokožky, ale je účinná i na žaludeční obtíže. Šťáva z aloe vera snižuje zánět, který již v jícnu nebo žaludku je. Doporučená dávka je ½ šálku, měla by být konzumována před jídlem. Nevýhodou šťávy z aloe vera je, že má projímavé účinky.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Erifyli Tsavdari