Co je to purin
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.
Puriny a dna
Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).
Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.
Purinová dieta
Při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi max. o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto se dieta doplňuje podáváním léků, které snižují tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, tj. 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popř. alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Dále se doporučuje nepřejídat se, omezit stravu s vyšším obsahem tuků a nekonzumovat ostrá jídla. Také je vhodné zařadit do každého týdne 1–2 odlehčené zeleninové dny. Chraňte se před prochladnutím a hodně se hýbejte, neboť pohybová aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve.
U nízkopurinové diety bychom měli dodržet tato pravidla:
- základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg;
- omezit bychom měli potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg;
- vyloučit ze stravy bychom měli potraviny obsahující více než 150 mg purinů.
Puriny v potravinách
Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.
Puriny v pivu
Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.
Puriny v brokolici
Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.
Obsah purinů v potravinách - tabulka
Množství purinů je vyjádřeno množstvím kyseliny močové v mg na 100 gramů dané potraviny. Jednoduše, čím více mg, tím hůře pro dnu.
Potraviny s nejvyšším množstvím purinů (nad 400 mg)
- Theobromin (syn: teobromin, xanteóza), obsahuje ho kakao a čokoláda - 2 300 mg
- Pivovarské kvasinky - 1 810 mg
- Telecí brzlík - 1 260 mg
- Uzený šprot - 804 mg
- Skopová slezina - 773 mg
- Pekařské droždí - 680 mg
- Hovězí játra - 554 mg
- Vepřové srdce - 530 mg
- Vepřová slezina - 516 mg
- Vepřová játra - 515 mg
- Lesní houby (měřeno na sušených houbách) - 488 mg
- Rybičky olejovky, sardinky v oleji - 480 mg
- Telecí játra - 460 mg
- Hovězí slezina - 444 mg
- Vepřové plíce - 434 mg
Potraviny s vyšším obsahem purinů (100 až 400 mg)
- Hovězí plíce - 399 mg
- Sardinky - 345 mg
- Telecí slezina - 343 mg
- Vepřová ledvina - 334 mg
- Pstruh - 297 mg
- Tuňák v oleji - 290 mg
- Ledviny - 269 mg
- Tuňák - 257 mg
- Hovězí srdce - 256 mg
- Kuřecí játra - 243 mg
- Okoun - 241 mg
- Skopové srdce - 241 mg
- Sardel neboli ančovičky - 239 mg
- Fazole mungo suché - 222 mg
- Sleď z umělého chovu - 219 mg
- Telecí ledviny - 218 mg
- Sleď z Atlantiku - 210 mg
- Koňské maso - 200 mg
- Sojové boby suché - 190 mg
- Jikry sledě - 190 mg
- Jehněčí svalovina - 182 mg
- Halibut - 178 mg
- Kuřecí prsa i s kůží - 175 mg
- Telecí svalovina - 172 mg
- Losos - 170 mg
- Mák suchý - 170 mg
- Vepřová svalovina - 166 mg
- Husa - 165 mg
- Jitrnice - 165 mg
- Treska tmavá - 163 mg
- Kapr - 160 mg
- Hovězí jazyk - 160 mg
- Vepřová kýta - 160 mg
- Vepřová svíčková - 150 mg
- Krůtí maso s kůží - 150 mg
- Telecí plíce - 147 mg
- Krevety hnědé - 147 mg
- Makrela - 145 mg
- Vepřové kotlety s kostí - 145 mg
- Kaviár - 144 mg
- Slunečnicové semínko - 143 mg
- Štika - 140 mg
- Vepřová plec - 140 mg
- Telecí kotlet s kostí - 140 mg
- Telecí maso - 140 mg
- Treska jednoskvrnná - 139 mg
- Kachna - 138 mg
- Zvěřina nohy - 138 mg
- Vepřový jazyk - 136 mg
- Hřebenatka islandská - 136 mg
- Hovězí svalovina - 133 mg
- Králičí maso s kostma - 132 mg
- Ryba jazyk obecný - 131 mg
- Šunka vařená - 131 mg
- Fazole bílé suché - 128 mg
- Čočka suchá - 127 mg
- Hovězí plec - 120 mg
- Hovězí vysoký roštěnec - 120 mg
- Humr - 118 mg
- Mušle - 112 mg
- Hovězí svíčková - 110 mg
- Hovězí nízký roštěnec - 110 mg
- Hovězí podplečí - 110 mg
- Kuřecí stehno s kůží bez kostí - 110 mg
- Candát - 110 mg
- Treska - 109 mg
- Hrách suchý - 109 mg
- Rozinky sušené sultánky - 107 mg
- Lněné semínko - 105 mg
- Zajíc - 105 mg
- Párky - 105 mg
- Zvěřina hřbet - 105 mg
- Vepřový pupek - 100 mg
Potraviny s nízkým obsahem purinů (do 100 mg)
- Ječmen - 96 mg
- Oves celozrnný - 94 mg
- Platýs - 93 mg
- Telecí mozeček - 92 mg
- Houba čerstvé - 92 mg
- Klobásy smažené z telecího masa - 91 mg
- Ústřice - 90 mg
- Frankfurtské klobásy - 89 mg
- Klobásy - 85 mg
- Hrách zelený - 84 mg
- Vepřový mozeček - 83 mg
- Brokolice - 81 mg
- Naklíčená sója - 80 mg
- Lín obecný - 80 mg
- Arašídy (bůráky) - 79 mg
- Artyčok - 78 mg
- Úhoř uzený - 78 mg
- Vídeňská klobása - 78 mg
- Hovězí mozeček - 75 mg
- Pórek - 74 mg
- Klobásy německé (Mettwurst) - 74 mg
- Meruňka - 73 mg
- Hadí mord nízký - 71 mg
- Růžičková kapusta - 69 mg
- Tofu - 68 mg
- Pažitka - 67 mg
- Sušené fíky - 64 mg
- Slíva sušená - 64 mg
- Jáhly - 62 mg
- Sezamová semena suchá - 62 mg
- Raci - 60 mg
- Knäckebröd - 60 mg
- Banán - 57 mg
- Hovězí v konzervě - 57 mg
- Petržel list - 57 mg
- Špenát - 57 mg
- Pepř zelený - 55 mg
- Pudink - 55 mg
- Kukuřice sladká - 52 mg
- Květák - 51 mg
- Rýže celé zrno - 51 mg
- Pšenice celé zrno - 51 mg
- Hlíva ústřičná - 50 mg
- Kapusta - 48 mg
- Fazole francouzské sušené - 45 mg
- Dýně - 44 mg
- Těstoviny z vajec - 40 mg
- Mandle sladká - 37 mg
- Fazole francouzské zelené lusky - 37 mg
- Lískové ořechy - 37 mg
- Sušené datle - 35 mg
- Bez černý - 33 mg
- Meloun kantalupa - 33 mg
- Zelí červené - 32 mg
- Celer - 30 mg
- Smrž - 30 mg
- Kdoule - 30 mg
- Bambusové výhonky - 29 mg
- Houby konzervované pevné a kapalné - 29 mg
- Olivy zelené marinované - 29 mg
- Řeřicha - 28 mg
- Hrozny - 27 mg
- Kedluben - 25 mg
- Vlašské ořechy - 25 mg
- Švestka - 24 mg
- Chřest - 23 mg
- Juvie ztepilá - 23 mg
- Borůvky - 22 mg
- Zelí bílé - 22 mg
- Lilek - 21 mg
- Čínské zelí - 21 mg
- Broskev - 21 mg
- Housky a rohlíky - 21 mg
- Jahoda - 21 mg
- Avokádo - 19 mg
- Červená řepa - 19 mg
- Kiwi ovoce - 19 mg
- Pomeranče - 19 mg
- Ananas - 19 mg
- Náhrada kaviáru - 18 mg
- Brambory vařené se slupkou - 18 mg
- Maliny - 18 mg
- Mrkev - 17 mg
- Višeň obecná - 17 mg
- Rýže červená - 17 mg
- Štěrbák - 17 mg
- Angrešt - 16 mg
- Brambor - 16 mg
- Kyselé zelí odkapané - 16 mg
- Ředkev - 15 mg
- Jablko - 14 mg
- Chléb pšeničný nebo (bílý chléb) - 14 mg
- Fenykl listy - 14 mg
- Pivo, plzeňské ležáky - 13 mg
- Hlávkový salát - 13 mg
- Cibule - 13 mg
- Ředkvičky - 13 mg
- Čekanka - 12 mg
- Hruška - 12 mg
- Rebarbora - 12 mg
- Rajče - 11 mg
- Sýr cottage - 9,4 mg
- Pivo bez alkoholu - 8,1 mg
- Jogurt min. 3,5% obsah tuku - 8,1 mg
- Okurka - 7,3 mg
- Plísňový sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí - 7,1 mg
- Sýr eidam 30% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
- Sýr eidam 40% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
- Sýr eidam 45% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
- Třešeň sladká - 7,1 mg
- Sýr Cheddar 50% tuku - 6 mg
Dieta na dnu
Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.
Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).
Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.
Recepty
Rýže s nudlemi
Ingredience: 4 lžíce másla, ½ šálku tenkých nudliček, 1 šálek rýže, 2 a ¼ šálku vařící vody, ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ¼ lžičky skořice.
Postup: V pánvi rozpusťte máslo, přidejte nudle a při mírné teplotě restujte, dokud se kousky nudlí neopečou dozlatova. Přidejte rýži a smažte další 1 minutu. Vmíchejte zbývající přísady (kromě skořice) a pak přiveďte vše k varu. Přikryjte a vařte na mírném ohni 12 minut. Vypněte teplo a promíchejte. Položte na talíř, lehce posypte skořicí a podávejte jako přílohu se zeleninou.
Česnekové brambory
Ingredience: 2 šálky šťouchaných brambor, 3 stroužky česneku, 6 lžic olivového oleje, ½ šálku nízkotučného jogurtu, 1 lžička soli, ¾ lžičky pepře, 8 vypeckovaných černých oliv nakrájených na půlky, 4 ředkvičky nakrájené na plátky.
Postup: Vše důkladně promíchejte a ozdobte olivami a ředkvičkami.
Okurka v jogurtu
Ingredience: 2 šálky hladkého nízkotučného jogurtu, 1 středně velká oloupaná okurka nakrájená na čtvrtky a pak na tenké plátky, 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty, 2 stroužky česneku, drcený kmín, ½ lžičky soli.
Postup: Všechny přísady vložte do servírovací mísy a důkladně promíchejte.
Nudle s parmazánovou omáčkou
Ingredience: 1 balík tenkých nudliček, 1 šálek strouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, 4 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru, 6 lžic olivového oleje, ¾ lžičky soli, ½ lžičky pepře.
Postup: Nudle uvařte dle návodu, vložte do servírovací mísy, přidejte zbylé ingredience a zamíchejte.
Samozřejmě receptů je celá řada a fantazii se meze nekladou, vždyť možností máte celou řadu. Z koření můžete použít kmín, pažitku, majoránku, petržel. Pokud rádi mlsáte, můžete konzumovat ovocnou zmrzlinu, puding, sušenky, koktejly, želatinu a občas i tvarohové ovocné knedlíky.