Kanadské borůvky, letní slast zdraví
Kanadské borůvky obsahují vitamíny, minerální látky a trochu i barviva (antokyany), které mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Kanadské borůvky zvyšují obranyschopnost a podporují růst u dětí. Dále tyto borůvky výborně působí proti průjmům a slouží jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, revmatismu anebo také dny. Borůvky zlepšují ostrost zraku a odstraňují únavu očí. Kanadské borůvky jsou také mocnou anti-aging potravinou, protože ulehčují průběh chorob způsobených stárnutím. Nejnovější výzkumy potvrdily významné účinky proti rakovině. Dále také borůvky příznivě působí na kůži spálenou od slunce při nadměrném opalování. Pro vyčištění organismu by každý člověk měl zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů borůvek. Borůvky obsahují antokyanové složky zvané myrtilliny, které mají vlastnosti vitamínu P a podobné účinky jako vitamin A. Kanadské borůvky zlepšují vidění v temnu a zpevňují cévní stěny. Odvar z plodů susšených borůvek ničí škrkavky a roupy dětské. Odvar z borůvek tedy funguje jako domácí léčba, kterou nepřežije ani škrkavka a ani roup dětský.
Extrakty z kanadské borůvky
Borůvky jsou lépe rozpustné ve vodě než v alkoholu. Z tohoto důvodu jsou účinnější vždy vodní výluhy a odvary z borůvek, než alkoholické extrakty.
Sušení kanadských borůvek
Kanadské borůvky se nejlepe usuší v domácí sušičce ovoce během několika málo dní je to hotové a usušené kandaské borůvky pak vydrží až do příštího roku.
Fakta o kanadských borůvkách
- 100 g kanadských borůvek obsahuje téměř 1/3 doporučené denní dávky vitaminu C a téměř 1/4 doporučené denní dávky vlákniny.
- Sušené kanadské borůvky se používají ke zmírnění potíží s trávením.
- Kanadské borůvky zlepšují obnovu oční sítnice a pomáhají chránit cévy na očním pozadí.
- Lidově se borůvkám říká také rostlinný inzulín.
Kanadské borůvky složení zdravotně důležitých látek
- antokyanová barviva,
- myrtillin A a B,
- organické kyseliny: kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina jantarová, kyselina mléčná, kyselina šťavelová a pektin,
- vitaminy A, B a C,
- látky snižující obsah cukru v krvi (přírodní inzulin).
Kanadské borůvky úplné složení
100 gramů čerstvých plodů kanadských borůvek obsahuje:
- Energie: 239 kJ (57 kcal),
- Sacharidy: 14.5 g,
- Vláknina: 2.4 g,
- Tuky: 0.3 g,
- Bílkoviny: 0.7 g,
- Vitamin A: 54 IU,
- Lutein a zeaxanthin: 80 µg,
- Thiamine (vitamín B1): 0.04 mg (3% DDD),
- Riboflavin (vitamín B2): 0.04 mg (3% DDD),
- Niacin (vitamín B3): 0.42 mg (3% DDD),
- Kyselina pantothenová (vitamín B5): 0.1 mg (2% DDD),
- Vitamin B6: 0.1 mg (8% DDD),
- Kyselina listová (vitamín B9): 6 µg (2% DDD),
- Vitamín C: 10 mg (12% DDD),
- Vitamín E: 0.6 mg (4% DDD),
- Vitamín K: 19 µg (18% DDD),
- Vápník (Calcium): 6 mg (1% DDD),
- Železo: 0.3 mg (2% DDD),
- Magnesium (hořčík): 6 mg (2% DDD),
- Mangan: 0.3 mg (14% DDD),
- Fosfor: 12 mg (2% DDD),
- Draslík (Potassium): 77 mg (2% DDD),
- Zinek: 0.2 mg (2% DDD).
DDD: doporučená denní dávka.