Kaštanová tinktura
Základem vaší domácí hojivé masti je tinktura z jírovce. Podle toho, jak jste trpěliví, si ji buď můžete koupit hotovou v lékárně nebo si ji jednoduše připravit sami.
Na tinkturu z jírovce nakrájejte pořádnou hrst čerstvých kaštanů na kousky a oloupejte je. Kousky vložte do sklenice a zalijte vysoko procentním obilným alkoholem. Obilný alkohol se prodává pod názvem konzumní líh 80%. Jeho ceny a dostupnost můžete vidět tady: konzumní líh cena. Proč právě obilný alkohol? Obilný alkohol je čistá forma ethylalkoholu, která se vyrábí destilací fermentovaného zrna. Jedná se o bezbarvou kapalinu bez přidané chuti. Je vysoce hořlavý, těkavý a mimořádně dobře se v něm rozpouští saponiny. Je proto nutné, aby kaštany byly kompletně pokryty tekutinou. Po třech týdnech louhování můžete hotovou tinkturu z jírovce přecedit přes filtr a použít ji k výrobě masti z kaštanů.
Ingredience
Na mast budete potřebovat:
- 40 g vepřového sádla;
- 35 ml vaší domácí tinktury z jírovce;
- 10 gramů lanolinu z lékárny;
- 4 gramy organického včelího vosku;
- pár kapek silice (zde se hodí např. jehličí smrkové nebo jalovcový olej. Silice se používá ke stimulaci krevního oběhu. Můžete ji i vynechat.).
Připravte si dva kastrolky na vaření ve vodní lázni a čistou sklenici na hotovou mast. Pokud nemáte vepřové sádlo, můžete místo něj použít 30 ml olivového oleje. Použít můžete i světlicový olej. Pokud vám nevadí tekutější konzistence, tak můžete vynechat lanolin a včelí vosk, které slouží jako ztužovadlo.
Postup
- V nádobě smíchejte sádlo, včelí vosk a lanolin a zahřívejte ve vodní lázni, dokud se všechny pevné přísady nerozpustí. Směs by neměla přesáhnout teplotu 60 stupňů.
- Paralelně zahřejte tinkturu na 60 stupňů ve druhé nádobě.
- Poté za stálého míchání nalijte tinkturu do své směsi sádla a vosku.
- Odstavte hrnec ze sporáku a míchejte, dokud krém pomalu nevychladne.
- Jakmile se krém trochu ochladí, ale je stále tekutý, přidejte několik kapek esenciálního oleje a stále míchejte.
- Hotový krém naplňte do dózy a nechte vychladnout.
Nyní napište datum plnění na sklenici a uchovejte v chladničce, kde vám mast vydrží dobrých šest měsíců.
Použití
Podle intenzity příznaků nanášejte kaštanovou mast na nohy jednou až dvakrát denně. Při aplikaci ji vždy jemně vmasírujte do pokožky od bérce až po stehno.