Příčiny páchnoucí stolice
Častou příčinou páchnoucí stolice jsou změny ve stravě. Mezi další příčiny patří následující:
Malabsorpce
Malabsorpce je také častou příčinou páchnoucí stolice. K malabsorpci dochází, když tělo není schopno absorbovat správné množství živin z jídla.
K tomu obvykle dochází, když dojde k infekci nebo onemocnění, které brání střevům vstřebávat živiny z potravy.
Mezi běžné příčiny malabsorpce patří:
- celiakie, což je reakce na lepek, který poškozuje výstelku tenkého střeva a brání správnému vstřebávání živin;
- zánětlivé onemocnění střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida;
- intolerance sacharidů, což je neschopnost úplně zpracovat cukry a škroby;
- intolerance mléčné bílkoviny;
- alergie na jídlo.
Zánětlivé onemocnění střev je autoimunitní stav, který může způsobit zánět střev. Pokud máte zánětlivé onemocnění střev, konzumace určitých potravin může vyvolat zánět vašich střev. Lidé s zánětlivým onemocnění střev si často stěžují na páchnoucí průjem nebo zácpu. Lidé se zánětlivým onemocněním střev mají také plynatost po konzumaci určitých potravin. Tato plynatost může mít nepříjemný zápach.
Infekce
Infekce, které postihují střeva, mohou také způsobit páchnoucí stolici. Gastroenteritida, zánět žaludku a střev, se může objevit po konzumaci potravin kontaminovaných:
- bakterie, jako je E. coli nebo Salmonella;
- viry;
- parazity.
Brzy po rozvinutí infekce můžete pociťovat křeče v břiše a poté mít páchnoucí tekutou stolici.
Léky a doplňky
Některé léky mohou způsobit gastrointestinální potíže a průjem. Užívání některých volně prodejných multivitaminů může také způsobit páchnoucí stolici, pokud jste alergičtí na složky těchto doplňků.
Po léčbě antibiotiky můžete mít páchnoucí stolici, dokud se neobnoví vaše normální bakteriální flóra.
Nepříjemně zapáchající průjem může být vedlejším účinkem užívání více než doporučené denní dávky multivitaminu nebo jakéhokoli jednotlivého vitaminu nebo minerálu.
Průjem spojený s multivitaminem nebo více léky, než je doporučená dávka, může vyžadovat lékařskou pohotovost. Nadměrný příjem některého z těchto vitamínů může mít život ohrožující vedlejší účinky:
- vitamín A;
- vitamín D;
- vitamín E;
- vitamín K.
Další příčiny
Mezi další stavy, které mohou způsobit páchnoucí stolici, patří:
- chronická pankreatitida;
- rakovina slinivky;
- cystická fibróza;
- syndrom krátkého střeva.
Příznaky
Příznaky, které se mohou objevit u páchnoucí stolice:
- tekutá stolice nebo průjem;
- měkká stolice;
- časté pohyby střev;
- bolest břicha;
- nevolnost;
- zvracení;
- nadýmání;
- nadýmání břicha.
Odporně páchnoucí stolice může být známkou vážného zdravotního stavu. Okamžitě navštivte svého lékaře, pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků:
- krev ve stolici;
- černá stolice;
- světlá acholická stolice;
- horečka;
- bolest břicha;
- neúmyslné hubnutí;
- zimnice.
Diagnostika páchnoucí stolice
Během vaší návštěvy se váš lékař zeptá na vaši stolici, včetně její konzistence a kdy jste poprvé zaznamenali nepříjemný zápach.
Pokud se konzistence vaší stolice nedávno změnila, váš lékař bude chtít vědět, kdy ke změně došlo. Informujte svého lékaře o všech nedávných změnách, které jste provedli ve své stravě.
Váš lékař může požádat o odebrání vzorku stolice pro kontrolu bakteriálních, virových nebo parazitárních infekcí. Může také požadovat vzorek krve k laboratornímu vyšetření.
Prognóza
Váš dlouhodobý výhled závisí na tom, co způsobilo páchnoucí stolici. Většina stavů, které způsobují tento příznak, je léčitelná. Nemoci, jako je Crohnova choroba, však mohou vyžadovat celoživotní změny ve vaší stravě nebo léky ke zvládnutí pohybu střev a bolesti.
Prevence
Zde je několik způsobů, jak zabránit páchnoucí stolici:
Dietní změny
Změny ve stravě mohou pomoci předejít páchnoucí stolici. Vyhněte se například pití syrového nebo nepasterizovaného mléka.
Pokud máte onemocnění, které ovlivňuje způsob, jakým vstřebáváte jídlo nebo jak vaše tělo reaguje na konzumaci určitých potravin, může vám váš lékař vytvořit dietní plán, který je pro vás vhodný. Dodržování tohoto dietního plánu může pomoci snížit příznaky, jako jsou:
- bolest břicha;
- nadýmání břicha;
- páchnoucí stolice.
Správná strava
Vyhněte se bakteriálním infekcím z jídla správným zacházením s ním. Syrové potraviny před konzumací důkladně uvařte. Příklady rizikových potravin:
- hovězí;
- drůbež;
- vepřové maso;
- vejce.
Důkladné vaření znamená před konzumací zkontrolovat vnitřní teplotu jídla pomocí teploměru. Nepřipravujte maso a zeleninu na stejném prkénku. Jejich příprava na stejné desce může šířit salmonelu nebo jiné bakterie. Po manipulaci se syrovým masem nebo použití toalety byste si také měli důkladně umýt ruce.