Výhody hřebíčku
Odhlédneme-li od dochucování pokrmů, je hřebíček používán i pro své zdravotní výhody. Hřebíček je koření přinášející mnoho pozitiv:
- chrání tělo před oxidačními procesy;
- chrání proti nemocem, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění, makulární degenerace, artritida a Alzheimerova choroba;
- obsahuje protizánětlivé složky;
- funguje jako mírné anestetikum;
- má antibakteriální vlastnosti;
- zlepšuje trávení a střevní zdraví;
- posiluje imunitní systém;
- čistí krev.
Hřebíček pro lékařské účely
Hřebíček a hřebíčkový olej je používán v medicíně k léčbě různých symptomů:
- působí na nadýmání, poruchy trávení, nevolnost a řídkou stolici;
- pomáhá zmírnit příznaky žaludečního podráždění, zvracení a průjmu;
- používá se k léčbě řezných ran, popálenin, plísňových infekcí, modřin a mykózy nohou;
- používá se v zubních pastách, ústních vodách, zubních krémech, stejně jako ve sprejích do krku;
- ulevuje od bolesti zubů a bolesti dásní;
- pomáhá zlepšit celkové zdraví zubů;
- léčí příznaky artritidy a revmatismu;
- pomáhá zmírnit dýchací podmínky, včetně astmatu, kašle, nachlazení, sinusitidy a nemoci průdušek.
Recepty s obsahem hřebíčku
Výhody hřebíčku jsou využívány v různých receptech, které mohou být konzumovány každý den:
- po přidání do jídla zvyšuje jeho zdravotní přínos;
- zvyšuje chuť polévek;
- může být přidán k cibuli a česneku při restování;
- může být přidán do jablečného moštu;
- přidává se spolu s rozinkami a vlašskými ořechy do náplní moučníků;
- dává se do koláčů a chlebů.
Správný výběr a skladování hřebíčku
Chcete-li získat maximální užitek z tohoto koření, je důležitý jeho správný výběr, výběr kvalitního druhu a jeho správné skladování.
- Kupujte raději čerstvé koření než sušené.
- Při vložení do šálku vody se kvalitní hřebíček vznáší svisle, zatímco nekvalitní kousky se potopí nebo plavou vodorovně.
- Vybírejte „bio“ hřebíček, protože bylina neprošla ozářením.
- Řádně koření uložte v dobře uzavíratelné skleněné nádobě.
- Uchovávejte ho na chladném, suchém a tmavém místě.
- Mletý hřebíček by měl být uchován pouze po dobu šesti měsíců, zatímco celé kousky lze skladovat po dobu jednoho roku.
- Doba použitelnosti hřebíčku může být prodloužena, pokud je uchováván v chladničce.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Rillke