Funkce ledvin
Krev je do ledvin přiváděna velkou břišní tepnou. Krev je potom dále vedena až do miniaturních cévek, které tvoří síť. Ty směřují až do ledvinové kůry. Zde probíhá samotná filtrace pomocí nefronů, ty si můžeme představit jako miniaturní filtry. Nefron se skládá z ledvinového tělíska a ledvinového kanálku. Ledvinová tělíska tvoří první stupeň filtru, působí jako sítko a zachytí větší molekuly. Ledvinové kanálky tvoří druhý stupeň filtrace, dochází zde ke vstřebání užitečných živin a vzniká tady finální koncentrace moči.
Příznaky onemocnění ledvin
Poškození funkce ledvin v dospělém věku může být zapříčiněno celou řadou různých onemocnění. Je třeba si uvědomit, že tato onemocnění však nemusí vést k poškození ledvin v každém případě. Velmi často se stává, že pacient i v pokročilém stadiu onemocnění ledvin nemusí pozorovat žádné zvláštní obtíže. Moč nemocného, který trpí selháním ledvin, neobsahuje škodliviny, protože je nemocné ledviny neumí z těla odstranit. A právě proto, že onemocnění ledvin nebolí a někdy nemá ani jasné příznaky (například ztráta močení), lidé často zanedbávají prevenci a péči u odborného lékaře – nefrologa. Následující přehled uvádí nejčastější možné příznaky, které mohou s onemocněním ledvin souviset a které je nutno vyšetřit:
- přibírání na hmotnosti v důsledku zadržování tekutin v těle (otoky obličeje, očních víček, bérců;
- bolest v bederní krajině, zvláště je-li doprovázena teplotou nebo změnou barvy moči (infekce, kameny, prasklá cysta);
- tvorba pěny v moči (může být důsledkem vylučování bílkoviny do moči);
- tmavá moč (červená, červenohnědá, růžová);
- příliš velké množství moči (zvláště v noci);
- příliš malé množství moči (je-li moči méně než půl litru za den, znamená to těžké poškození funkce ledvin);
- svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svědění, svalové křeče, změna barvy kůže.
Podpora činnosti ledvin
Pro podporu ledvin má velký význam pitný režim. V zimě se pocit žízně přirozeně snižuje, proto nezapomínejte pít například zázvorový čaj (stačí pár plátků zázvoru povařit 10 minut v hrnci vody, nechat lehce vychladnout, přidat citron a med), vlažnou vodu, zeleninové šťávy (zkuste odšťavnit zelí, řapíkatý celer, řepu a jablko). Omezte alkohol, výjimkou je pivo, které podle babských rad ledvinám prospěje, ideální je údajně Plzeňské. Ale s mírou! Vynechat byste měli vodu s bublinkami, kávu, zelený čaj, který ochlazuje, Coca-Colu a další slazené příšernosti. Ledviny milují teplo, tudíž dbejte na správné oblečení. Ledvinám prospěje odlehčení v podobě snížení konzumace bílkovin. Dopřejte si rybu (lososa, tuňáka, cokoliv, co u nás koupíte čerstvé), maso spíše lehce stravitelné, například krůtí, králičí. A přidat můžete vejce, tvaroh. V jídelníčku je potřeba omezit sůl, sójovou omáčku, další ochucovadla typu worchestrové omáčky a podobně, prostě vynechat vše, co obsahuje glutamát, všechno dráždivé a ostré, omezte koření, čokoládu a kakao, sladkosti, tavené sýry, bílý cukr, uzeniny, chipsy a další „pochutiny“. Dopřejte si saunu, teplou koupel se solí, masáž. Otužujte se!
Význam čištění ledvin
Ledviny fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou očistou ledvin přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
Tibetská očista ledvin
Nejvhodnějším obdobím pro Tibetskou očistu jsou měsíce leden a únor, právě v této době jsou ledviny, močový měchýř a celý urogenitální systém oslabeny u všech lidí.
Postup: 5 půllitrových skleniček očíslujeme od 1 do 5. Každý den dáme do jedné skleničky 2 polévkové lžíce rýže natural a vodu, uložíme do lednice. Šestý den ráno z 1. skleničky uvaříme kaši – vaříme cca 10 minut –, kterou sníme k snídani. Poté nic nejíme 3 hodiny. Jako prevenci myomů přidáme špetku mletého zázvoru. Sedmý a další den, až do desátého uděláme totéž.
Čištění ledvin petrželí
Petržel je známá jako nejlepší přírodní prostředek na čištění ledvin.
Postup: Kupte jednu kytičku petržele, omyjte ji, pak ji pokrájejte na malé kousky, hoďte ji do hrnce, zalijte čistou vodou (na jeden díl petržele je potřeba 7 dílů vody), povařte ji deset minut a nechte vychladnout, pak vývar přefiltruje, nalijte do čistých lahví a vložte do ledničky. Pijte jeden pohár denně. Výsledek uvidíte v moči. Sůl a ostatní nahromaděné nečistoty vycházejí z vašich ledvin a také sami spatříte rozdíl a budete se cítit jako nikdy předtím.
Autor: © svevi
Foto: © Mikael Häggström