Kdy roste
Listy česneku medvědího se sbírají na jaře, umyjí se a konzumují se v syrovém stavu. Také je lze připravit jako salát či součást přílohy při zdobení jídel. A rovněž všude tam, kde bychom jako koření použili česnek, cibulovou nať nebo pažitku. Chutné jsou i cibulky česneku, ale tím zlikvidujeme další množení rostliny. Drobně nakrájené je přidáváme na chléb s máslem, sýrem, slouží také jako koření do hotových polévek, omáček, na brambory a další jídla. Listy můžeme připravit i jako špenát či salát, ovšem na špenát jich budeme potřebovat opravdu velké množství. Medvědí česnek je možné přidat i do klobás, kde jako koření dodají této pochutině delikatesní chuť.
Mějte na paměti, že česnek medvědí je sezonní záležitostí a užijte si jej právě v tomto období.
Kde roste
Česnek medvědí roste většinou ve volné přírodě a dorůstá výšky až 40 cm, ale jeho listy můžete koupit i v lepších supermarketech. Ve volné přírodě se medvědí česnek vyskytuje na vlhčích, slabě kyselých půdách, bohatých na humus. Česnek medvědí najdeme ve vlhkých lesích, kde tvoří doslova koberce. Je rozšířen od lužních lesů až do horských smíšených lesů. Zajímavostí je, že se dnes vyskytuje v místech původního osídlení Slovanů, čehož si všimli i archeologové podle dostupné mapy výskytu Slovanů. Je to proto, že již staří Slované znali léčivé účinky česneku medvědího a využívali je.
Česnek medvědí dnes zažívá v našich zahradách a kuchyních svou renesanci. A to ne náhodou. V kuchyni najde uplatnění všude tam, kde bychom jako koření použili česnek, cibulovou nať či pažitku. Ale je to nejen koření, ale i léčivá bylina. Používá se například jako přírodní antibiotikum či k „čištění krve“. Stal se i výdělečným artiklem – jde ho běžně koupit na farmářských trzích.
Hlavní obsahové látky tvoři sirné sloučeniny a kyselina L-askorbová (vitamín C). V medvědím česneku najdeme i další silice, vitamíny a minerální látky. Známou složkou je sloučenina zvaná aliin, kterého je zde dokonce více než v česneku setém, a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi. Bylina obsahuje rovněž značné množství jódu a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na náš organismus. Šťáva z listů se někdy používá jako hmyzí repelent. V minulosti se šťávy z česneku medvědího využívalo k dezinfekci domácností.
Čerstvě nasekané listy pročišťují i ledviny a močový měchýř a podporují odchod moči. Natřeme-li čerstvou šťávou těžko se hojící rány, rychle se zahojí. Ba se dokonce zlepší i stav při onemocnění věnčitých (koronárních) cév v srdci.
Tip: Čerstvé listy česneku medvědího se nařežou nadrobno jako pažitka a sypou na chlebíčky, do polévek, omáček, salátů a masových pokrmů jako koření.
Tinktura z medvědího česneku
Česnek medvědí patří k prvním poslům jara. Proto se pro jarní pročišťovací a odhleňovací kúry používají právě jeho čerstvé listy. Jde o sezonní rostlinu, proto je vhodné si připravit tinkturu na další období.
Česnek medvědí má v podstatě všechny vlastnosti našeho česneku, je ale mnohem léčivější. Proto je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a léčí i chronické choroby kůže.
Recept
Postup: Listy česneku medvědího napěchujte do zavařovací skleničky a zalijte 60% alkoholem. Někdo používá i kvalitnější vodku. Skleničku umístěte do pokojové teploty a po čtrnácti dnech přelijete přes plátýnko. Tinkturu lze užívat po několika kapkách denně během celého roku nebo alespoň v jarním období, kdy je potřeba vyvarovat se depresím z nedostatku slunečního svitu a vitamínů v čerstvé zelenině. Z této tinktury používáme denně 10–12 kapek ve vodě.
Kapky
Kapky z česneku medvědího výborně podporují paměť, zabraňují zvápenatění cév (ateroskleróze) a zbavují nás mnoha jiných těžkostí. Česnek medvědí má velmi dobré účinky na žaludek a střeva. Je vhodný při akutních a chronických průjmech provázených plynatostí a kolikami. Rovněž je vhodný při zácpách, které provázejí vnitřní křeč střev, nebo při chorobách střev. Škrkavky a hlísty se po určité době používání česneku ztrácejí. Zlepšuje se výkonnost střev, a proto se ztrácejí i ty obtíže, které se vyskytují u starších lidí a nemírných jedlíků, když jsou střeva lenivá nebo přecpaná. Polevují i žaludkem vyvolané poruchy činnosti srdce, nespavost, ale i ty obtíže, jejichž původ je ve zvápenatění cév nebo ve vysokém krevním tlaku, jako závratě, pocit tlaku v hlavě, úzkost. Vysoký krevní tlak pomalu klesá. Kapky (tinktura) jsou také označovány jako kapky naděje.
Tip: Víno z česneku medvědího je zázračným lékem pro všechny staré lidi, kteří mají trvale zahleněné průdušky a s tím spojené těžkosti při dýchání. Dokonce při „zastaralém“ kašli se zahlenění průdušek uvolňuje, a tak mizí i dušnost. Také se doporučuje při tuberkulóze a vodnatelnosti (městnání v malém oběhu), na které často trpí staří lidé.
Postup: Vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 I bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme.
Pesto
Pokud si sami připravíte domácí pesto z medvědího česneku, budete mít v zásobě zdroj vitamínů a výborné koření do různých pokrmů.
Recept
Ingredience: 4 lžíce ořechů (vlašských, kešu, para, piniových, mandlí), 50 g parmazánu, 50 ml panenského olivového oleje, 2 hrsti medvědího česneku, 1 hrst popence, 1 hrst mladých pampeliškových listů
Postup: Všechny suroviny vložíme do mixéru a najemno rozmixujeme. Ořechy můžeme podle chuti nejprve nasucho orestovat na pánvi. Připravené pesto přendáme do důkladně vymytých malých zavařovacích skleniček. Poté se sklenicí musíme dlouho poklepávat, aby se uvolnil veškerý vzduch. A nakonec přilijeme olivový olej – bude fungovat jako konzervant. Když budete pesto používat, tak vždy znovu přilijte olej, cca 1 cm.
Nakonec si z pesta můžete připravit snadné, ale naprosto dokonalé těstoviny s medvědím česnekem, posypané praženými slunečnicovými semínky a parmazánem. Nebo ho můžete využít do omáček, salátů či dipů.
Polévka
Ingredience: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 svazek bouquete garni, 0,1 dl smetany, 0,2 kg medvědího česneku, sůl, pepř
Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme drůbežím vývarem a důkladně provaříme bouquete garni. Polévku přecedíme, dochutíme, vložíme smetanu, máslo, medvědí česnek a rozmixujeme. Do hotové krémové polévky z medvědího česneku ještě vložíme před podáváním lžíci smetany pro zjemnění.
Tip: Pokud chcete vynechat mouku, použijte 4 brambory, které uvařte v bujónu. Přidejte medvědí česnek a krátce povařte. Obsah pečlivě rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Také můžete přidat špetku muškátového oříšku.
Jarní polévku z medvědího česneku podáváme s opečenou bagetkou, případně doplníme krutony.
Sušený medvědí česnek
Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitamínech, jestli jste si ho ale přinesli nůši a nechcete se jej vzdát, nasekejte listy a pozvolna je sušte v temném prostředí. Dokonale usušený medvědí česnek dejte do uzavíratelných skleniček a uložte do temné místnosti. Sušený medvědí česnek je vhodným dochucovadlem pokrmů. Záleží jen na vaší fantazii.
Doplnění: Sběr medvědího česneku se stal bohužel velice módní záležitostí a už na něj nechodí jen lidé, kteří jej potřebují ze zdravotních důvodů, nebo ti, co o své zdraví pečují. Stal se z něj předmět byznysu a pořádají na něj nájezdy hamižníci, kterým jde jen a jen o zisk. Je už pár lokalit, kde se medvědí česnek již neobjevil nebo jen v menším množství. Také byla odstraněna mapa výskytu a popis lokalit, kde medvědí česnek roste, ale v zájmu zachování přirozeného výskytu medvědího česneku je to nutné. Pokud někde poblíž vás roste, určitě lokalitu vypátráte, snad vám pomůže rada, abyste hledali na březích lesních potůčků nebo na březích říček pod listnatými stromy. Chovejte se s úctou a laskavě při jeho sběru. Nervěte celé rostlinky, našlapujte opatrně a vždy protrhejte jen pár listů a nějaké nechte rostlince, aby mohla čerpat sílu pro další růst. A aby zbylo pro ostatní také na příští rok a pak také pro vaše děti třeba za deset let. Nechovejme se jako barbaři!
Autor: © svevi
Foto: © Anneli Salo