Charakteristika hořčíku
Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:
- 90 g sezamových semínek
- 200 g čokolády
- 200 g ovesných vloček
- 3 kg salátu
Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.
Příznaky nedostatku hořčíku
Nedostatek hořčíku může například způsobovat příznaky projevující se jako problémy se zády a šíjí. Dlouhodobý nedostatek tohoto minerálu může vést k narušení zubů a kostí, stejně jako toku enzymů, které ovlivňují mnohé procesy v těle. Zvláště mohou být narušeny procesy, které mají na starost trávicí činnost. Hořčík může být přijímán i pomocí vhodných přípravků. Lidé s poruchou funkce ledvin by si měli být vědomi toho, že nesmí překročit doporučenou denní dávku.
Zdroje hořčíku
Hlavním zdrojem hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže a sójové boby. Slunečnicová a sezamová semínka mají také vysoký obsah hořčíku. Některé minerální vody jsou bohaté na hořčík. Hořčík je zvláště důležitý pro správnou funkci svalů, působí jako prevence proti svalovým třesům nebo křečím při sportu. Vylučováním potu z těla je ztrácen i hořčík, je tedy nutné při dlouhodobé zátěži věnovat pozornost adekvátnímu doplňování hořčíku.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © M. Verkerk, J. J. G. Claessens