Facebook Síť X Pinterest email tisk

Mlsat a nepřibrat? Jde to!

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVýživa a dieta

Ach ty Vánoce! Provoněné horkým punčem, skořicí či vanilkou, jenž se společně mísí s koledami... I takto si pamatujeme nejhezčí svátky roku. Poklidná atmosféra osvětlených ulic a zdobených výkladních skříní přidávají na velkoleposti těchto svátků. Avšak kromě klidu a odpočinku si dopřáváme různé dobroty a množství jídla, které by nám běžně stačilo na 2 měsíce, s přehledem spořádáme za několik dnů. Není divu, že při myšlence na nezřízené hodování se mnohým zježí chlupy na těle. Vždyť kdo by odolal dobrotám, pod kterými se prohne nejeden stůl
a po Vánocích i ručička na váze? Pak slibujeme, přísaháme, dušujeme se, že po svátcích bude tvrdá dieta. Nuže, jak si užít svátky naplno, bez výčitek svědomí a nepřibrat?

Mlsat a nepřibrat? Jde to!

Obsah článku

Co doma nemáte - to nesníte

První zkouška pro štíhlou linii přichází s Mikulášem, kdy punčochy plné sladkých pokušení číhají ze všech stran. Věřte však, že děti kromě cukrovinek určitě uvítají balíček mandarinek či méně známého exotického ovoce. S Mikulášem také začíná pravý koloběh příprav na nejhezčí svátky roku. Nakupování, pečení, vaření, uzobávání z připravovaného cukroví. Regály obchodů bývají plné až k prasknutí a lákavým nabídkám překrásně balených cukrovinek se jen stěží odolává. Bez výčitek si dopřejte různé kousky dobrot, avšak nakupujte menší balení. Uchováte si pocit hojnosti, ale sníte toho méně.

Sváteční menu a vánoční večeře

V předvánočním shonu, ale i během svátků, si obzvláště hlídejte kvalitní a méně kalorické jídlo a dodržujte pravidelný režim. Rozhodně nesoustřeďujte hlavní jídlo do druhé půlky dne. Výborným trikem je jíst poloviční porce. Štědrovečerní večeři si důkladně naplánujte a pokud si chcete váhu udržet, tak raději i menu na celé svátky. To vám usnadní výborná potravina pro štíhlou linii - Šmakoun bílkovinný plátek, který snadno nahradí maso. Neobsahuje téměř žádný tuk a lze ho upravit jako řízek, do nádivek, salátů či příloh. Kromě toho přijmete tak málo kalorií, že si můžete dopřát plnou porci. Při pečení a vaření můžete nahradit některé suroviny méně kalorickými, přičemž si zachovají výbornou chuť (hladkou mouku lze částečně nahradit polohrubou či hrubou moukou, bílý cukr tmavým, smetanu bílým jogurtem atd.). Upečte raději menší kousky koláčků než jste zvyklá, sníte jich méně a menší porce. Pozor byste si měli dát na alkohol, který je plný kalorií.

Mlsání u pohádek

Kdo by se netěšil na Popelku? Jestli máte chuť mlsat bez výčitek, dopřejte si opravdovou pochoutku: kousky ovoce se Šmakoun meruňkový v hořké čokoládě. Věřte, že větší pochoutku jste ještě neměli a navíc jí můžete sníst neomezené množství a stejně nepřiberete. Šmakoun je jediná dobrota plná cenných bílkovin s 0 % tuku.

A rada na závěr? Stanovte si, zda chcete přes Vánoce zhubnout, váhu si udržet či naopak povolíte pásek a nebudete mít výčitky. Vhodnou kombinací potravin můžete jíst opravdu chutně a ani vaše rodina nebude mít výhrady.

TIP: Vyzkoušejte vánoční dietní recepty

Meruňkový Šmakoun v hořké čokoládě

  • 1 x Šmakoun meruňka,
  • 200 g hrozny, jablko, kiwi, banán,
  • 20 g hořké čokolády na polevu (případně můžete zakoupit hotovou polevu).

Příprava je snadná: nakrájejte Šmakoun na kostičky, přidejte bobule hroznů, kousek jablka a nebo jiného ovoce, napíchněte na špejli a pokapejte kousky rozehřáté čokolády. Poté nechejte ztuhnout v lednici a při vhodné příležitosti nabídněte všem členům rodiny.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vosí úly dietně

  • 280g Šmakoun s kousky meruněk,
  • 80 g dietních věnečků Ela rings,
  • 60 g meruněk nebo broskví,
  • 60 g celozrnných dia piškotů,
  • 5 g zrníček instantní kávy.

Příprava: Do misky dejte Šmakoun meruňkový a vidličkou jej rozmačkejte, přidejte rozdrcené sušenky, nasekané ořechy, na prášek rozmačkaná zrníčka instantní kávy a promíchejte aby vznikla hmota. Hmotu dejte do lednice vychladit. Mezitím vypeckujte ovoce a rozemelte nebo jej rozmixujte na kaši. Ztuhlou hmotu vtlačujte do formiček na vosí hnízda tak aby byla ve formě těsně pod okraj. Prstem nebo špejlí pak ve hmotě vytlačte důlek, do kterého dejte ovoce a ukončete přilepením piškotu. Vyndejte z formy a můžete se dát do výroby dalšího kousku. Před podáváním a pro kratší dobu uchování dejte do chladu. Z uvedených ingrediencí připravíte asi 30 kusů vosích hnízd.

Více receptů najdete na www.smakoun.eu.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Zažívací obtíže: pálení žáhy, pocity plnosti a zácpa
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Superpotravina, po které se netloustne
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.