Facebook Síť X Pinterest email tisk

Mrkvový zábal

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaZdravá kosmetika

SKOŘICOVÝ ZÁBAL a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Mrkev je dvouletá bylina se silným dužnatým kořenem kuželovitého tvaru a s řapíkatými listy. Mrkev pěstovali již staří Řekové a Římané. Sklízejí se dužnaté, u většiny odrůd červeně zbarvené kořeny, které se pro kosmetické účely i v potravinářském průmyslu zpracovávají za syrova.

Mrkvový zábal

Obsah článku

Účinky

Mrkev obsahuje velké množství provitaminu A, směsi alfa a beta-karotenů, dalších karotenoidů, vitaminy B1 a B2, vitamin C a malé množství silic, cukrů a pektinů. Z hlediska léčebné kosmetiky se cení zvláště protizánětlivý účinek komplexu všech těchto látek. Vitamin A a beta-karoten zvyšují obranné vlastnosti pokožky proti infekcím, usnadňují hojení drobných poranění a zánětů kůže. Kosmetický průmysl vyrábí stabilizované výtažky z mrkve, které se přidávají do pleťových krémů, masek, mlék a do ochranných krémů proti opalování. Všechny tyto přípravky zvyšují fyziologickou funkci kůže, obnovují její pružnost, zamezují loupání a tvrdnutí. V lidové medicíně se mrkev používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách, střevních zánětech.

Způsob použití

Mrkvový zábal se používá proti bolesti, dále je velmi účinný jako regenerační přípravek na vlasy, který navíc obsahuje řepkový olej, organické minerály, proteiny, vitaminy a lněný olej. Používá se na všechny druhy vlasů, ideální je na mastné vlasy. Mrkvový zábal se používá především na obličej.

Recept na domácí mrkvový zábal

Mrkvový zábal na bolavé klouby

Ingredience: 1 tvaroh, 1 mrkev, struhadlo

Postup: Mrkev nastrouháme a smícháme s tvarohem do jednolité hmoty. Přikládáme jako obklad na bolavý kloub.

Mrkvový zábal na pleť

Ingredience: 1 velká čerstvá mrkev, struhadlo, miska

Postup: Nastrouhanou čerstvou mrkev na 20 minut přiložíme na důkladně omytý obličej a po sejmutí vetřeme do kůže mastný nebo polomastný krém. Mrkev je díky vysokému obsahu vitaminů především oblíbenou a zdravou zeleninou ke konzumaci.

Autor: © svevi
Foto:
© wagatsuma

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Péče o pleť v zimě
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Domácí masky na pleť
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.