Co je to noni
Noni je keř, jehož domovem jsou lávové svahy tropické Havaje, Panamy, Fidži a jihovýchodní Asie. Noni roste jak ve stinných lesích, tak na otevřeném skalnatém terénu či pláži. Jedná se tedy vskutku o velmi odolnou rostlinu přežívající v tvrdých podmínkách. Je tolerantní na zasolenou půdu, sucho, ale i vápenec. Její pěstování tedy není náročné, nezazimovává se, je stále zelená a v létě ji lze běžně slunit na zahradě. Dospělosti noni dosahuje v 18 měsících a poté začíná neuvěřitelně mohutně plodit. Dospělý keř ve volné přírodě dorůstá cca 5–9 metrů. Ovoce na něm dozrává nejednotně po celý rok a sklízí se až 8 kg každý měsíc. Plody noni jsou užívány jako doplněk stravy. Domorodí obyvatelé si pomocí noni po tisíce let obohacují svou přirozenou stravu a vědomě využívají jejího energetizujícího a stimulačního účinku na organismus. V některých oblastech Tichomoří je dokonce využívána jako základní potravina či v obdobích hladomoru jako potravina jediná.
Zde můžete vidět, jak vypadá noni.
Pěstování noni
Na pěstování noni a produkci džusu je postavena ekonomika řady farmářů například na Havaji. Problematice pěstování noni a hlavně výzkumu, který by prokázal účinky této rostliny, se ve velké míře věnuje Havajská univerzita, kde působí celá řada vědců primárně ze Spojených států a Japonska, které je také velkým dovozcem džusu z noni.
Účinky noni na zdraví
Použití a účinky noni jsou velmi rozsáhlé. Díky obsahu vitamínů, minerálů a dalších látek má výrazný vliv na urychlení léčení virových infekcí. Noni se osvědčuje jako výrazný posilující prostředek organismu při všech virových onemocněních včetně HIV. Díky proxeroninu, působícího na hormonální rovnováhu v těle, posiluje kosti, kůže, nehty, ale blahodárný účinek má i na psychiku. Přímé působení na metabolismus endorfinů je prokázané, stejně tak jako působení při léčbě závislostí. Noni se využívá při efektivním snížení cholesterolu v krvi, ale i diabetu, a to díky zamezení vstřebávání cukrů. Noni má přímý vliv na energetickou hladinu, jeho konzumace výrazně zlepšuje kvalitu života z hlediska využitelnosti energie. Zlepšuje výdrž, zamezuje únavě a zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost. Dále se noni využívá při infekcích, chronických i akutních zánětech. Léčbě kvasinkových onemocnění či alergií. Noni působí na imunitní systém. Díky přírodní bázi je vstřebatelnost všech podstatných složek maximální, avšak nehrozí předávkování. Tělo si vezme jen to, co potřebuje, ostatní bezezbytku vyloučí přirozenou cestou. Noni je nejlepší vitamínová tableta v ovoci, jakou kdy země stvořila.
Noni v tabletách
Doporučené dávkování a způsob užití:
- Dospělí: 3 tobolky 3x denně.
- Děti od tří let 1 tobolka 3x denně.
20minut před jídlem zapijeme dostatečným množstvím vody.
Složení: 100% Morinda citrifolia, 300mg/1 tobolka, Obal kapsle HPMC (hypromelosa). Kapsle jsou rostlinného původu, vhodné pro vegetariány i vegany.
Obsah: 190 tobolek
Upozornění: Noni v tabletách neslouží jako náhrada pestré stravy. Není určeno dětem do tří let. Ukládejte na bezpečném místě mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Skladujte v temnu a suchu. Jedná se o doplněk stravy.
Noni – Morinda citrifolia – kapsle 190 ks: Cena: 499 Kč
Šťáva z noni
Šťáva z noni zvyšuje vitalitu, upravuje psychickou a fyzickou výkonnost organismu, příznivě působí na imunitní systém, napomáhá regenerovat poškozené buňky, pozitivně ovlivňuje rekonvalescenci, podporuje zdraví pokožky a vlasů. Napomáhá při léčbě psychických potíží a depresí – obsahuje melatonin a hormon štěstí serotonin. Dávkování: pravidelně každý den 4 lžičky 2x denně asi půl hodiny před jídlem. Nedoporučuje se překračovat denní dávku 40 ml, to je 8 lžiček denně. Noni je možné a také vhodné pít delší dobu – až 6 měsíců. Některé osoby pociťují zásadní zlepšení zdravotního stavu teprve po několika měsících užívání šťávy z noni.
Noni džus
Zralé plody noni se po staletí zpracovávají tradičním způsobem na džus. Džus je konzumován pro své účinky posilující imunitu. Noni džus se vyrábí ze zralých očištěných plodů fermentací v uzavřených tancích po dobu asi 4 týdnů. Vzniklá šťáva se po odfiltrování zbytků dužniny pasterizuje a plní do lahví, případně ji místní obyvatelé pijí čerstvou bez pasterizace. Noni džus obsahuje celou řadu významných nutrietů, zahrnujících 17 aminokyselin včetně 9 esenciálních, xeronin, esenciální mastné kyseliny, scopoletin, selen, vlákninu a značné množství vitamínu C. Výtažek z noni obnovuje tkáně, takže jej pijí převážně lidé s velikou zátěží na klouby, například sportovci.
Autor: © svevi
Foto: © Michael Hermann