Mátový olej, který obsahuje máta perná v malých dávkách, zvyšuje chuť k jídlu, dobře také účinkuje proti zvracení při nevolnosti a odstraňuje spasmy (křeče), zejména při kolikách žaludku a střev nebo žlučových cest. Olej z máty aktivizuje vylučovací funkce jater a slinivky a má také protizánětlivé účinky. Na žlučník působí olez z máty žlučotvorně, žlučopudně a utišuje bolesti žlučníku. Díky těmto vlastnostem je máta dobrým prostředkem na léčbu funkčních onemocnění žaludku, žlučových cest, žlučových kamenů, při chronické pankreatitidě, trávicích obtížích, nevolnostech, zvracení a průjmech.
Obsah článku
Recept na domácí olej z máty
Olej z máty peprné se připraví ze suchých listů a stonků máty peprné, které ale nejsou starší, než 2 měsíce od sběru! Ze starých suchých rostlin se rychle odpaří i léčivý olej, který chceme z rostliny dostat. Na přípravu budeme potřebovat velkou sklenici od okurek, kterou naplníme nasekanou natí z máty peprné a mírňoulince ji do sklenice natlačíme. Pak to zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem, až po okraj. Sklenici zavřeme a ponoříme ji do vodní lázně o stálé teplotě 60°C, kde ji přiklopenou necháme celý jeden týden. V procesu výroby domácího oleje z máty je důležité, aby byla po celou dobu udržována konstantní teplota a ke sklenici neprocházelo žádné světlo. Po týdnu rozehřátý olej přelijeme přes cedník, do kterého jsme předem umístili dvě vrstvy dostatečně velké sterilní bavlněné tkaniny, například z levného bílého trička. Sedlinu, která zůstane v sítku, pořádně vymačkejte otáčením bavlněné tkaniny do copu. Tím vznikne tvrdší váček, který pak umístěte mezi dvě prkénka, která k sobě přitlačte kutilskými šroubovacími sponami. Cílem je vylisovat ze sedliny co nejvíce oleje, protože v sedlině je mátová olej nejkoncentrovanější a tedy i nejvzácnější. Proto je dobré toto závěrečné lisování nepodcenit!
Marie Svobodová je zdravotnická novinářka. Pokrývá vědu zdravého života, zaměřuje se na nejnovější vědecký výzkum o spokojeném životě. Zejména se zajímá o to, které nové zdravotní trendy jsou legitimní, a které jsou již přežité. V poslední době se snaží pochopit, jak nejnovější technologie ovlivňují naše mozky. Má vysokoškolské vzdělání na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Marie Svobodová si klade za cíl předat svým čtenářům a jejich rodinám znalosti a nástroje k dosažení optimálních výsledků v jejich informovanosti.
přidejte sem svůj příspěvek
Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou. K zeptání použijte tento formulář.
Dobrý den. Nevím, jestli mi budete moci poradit, ale sháním jeden přípravek, který mi v lékárnách nechtějí samostatně prodat, ale není vyloučeno že by to šlo vyrobit doma. Název je "OLEUM MENTHALE PIPER". V tom názvu mi pouze nesedí ten piper, jestli to je pepř nebo co? Můžete mi poradit. Přeji hezký den. AH.
K domácí destilaci silice potřebujete dvě varné baňky o obsahu 1000 ml, dále pak chladič, baňku na jímání destilátu 200 ml, skleněné trubice na propojení, alonž, dělící nálevku, stojany, svorky, držáky, síťky, kahany a hadičky.
Aparatura pro destilaci silice s vodní parou se skládá z vyvíječe páry, reaktoru, sestupného chladiče a cílové kádinky. Vyvíječ páry je tvořen frakční baňkou naplněnou 500 ml vody a v ústí také opatřenou svislou pojistnou trubicí. Ta má zabránit nasátí destilačního zbytku do vyvíječe páry při poklesu teploty a také výbuchu destilační aparatury při přehřátí. Pojistná trubice musí být dlouhá 40 cm. Z vyvíječe se pára vede do reaktoru, což je druhá frakční baňka, ve které je rozmixovaná máta s 80 ml vody. Spojovací trubička od vyvíječe páry musí končit u dna reaktoru, tak aby procházející pára byla přivedena pod hladinu směsi vody a drtě z máty. Z reaktoru je odpar dále veden do sestupného chladiče a nakonec do cílové kádinky. Na začátku destilace je vhodné předehřát kahanem i reaktor na teplotu varu. V průběhu destilace se pak už zahřívá k varu jen vyvíječ páry. Výsledný destilát se přelije do dělicí nálevky a po několika minutách stání se oddělí pravá domácí silice, která je v horní vrstvě.