Facebook Síť X Pinterest email tisk

Porovnání umělých sladidel

Napsal Bc. Jakub Vinš

Vydáno , aktualizováno

Doplňky stravy a léky

Umělá sladidla se používají jako náhražka cukru. Mohou být přidána do různých nápojů, například do kávy nebo čaje s ledem. Zároveň se nacházejí v mnoha potravinách prodávaných v obchodech. Sladidla jsou vyrobena z chemických a přírodních látek. Tyto náhražky cukru mají nepatrné množství kalorií, některé nemají vůbec žádné kalorie. Mnoho lidí užívá sladidlo jako způsob omezení množství cukru, zejména v případech, kdy chtějí zhubnout, kontrolovat hladinu cukru v krvi nebo předejít tvorbě zubního kazu.


Obsah článku

Nejběžnější náhražky cukru

  • Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
  • Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
  • Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích

Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bezpečnost umělých sladidel

Výše jmenovaná umělá sladidla jsou dle mnoha výzkumů bezpečná. Lidé trpící fenylketonurií by se měli vyhnout užívání potravin a nápojů s obsahem aspartamu, protože aspartam obsahuje fenylalanin.

Umělá sladidla a zvýšená hladina cukru v krvi

Umělá sladidla neposkytují žádnou energii, takže nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou užitečná pro lidi trpící cukrovkou. Výjimkou jsou cukerné alkoholy, jejichž sacharidy mají vliv na hladinu cukru v krvi. Cukrové alkoholy jsou stále sacharidy. Jejich chemická struktura je podobná standardnímu cukru, což jim mimo jiné dodává sladkou chuť. Cukrové alkoholy se tráví jinak než běžný cukr. Proto mají menší vliv na hladinu cukru v krvi. Cukerný alkohol je metabolizován dvěma různými způsoby:

  • přímá absorpce v játrech
  • nepřímá absorbce střevními bakteriemi
Tyto procesy nevyžadují inzulín, hormon, který mění glukózu na energii. To je dobrá zpráva pro lidi s diabetem, kteří mají problémy s produkcí inzulínu.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Aspartam



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy

Témata

    Zajímavé články

    příběhy k článku

    Aspartam, Sukralóza, Stévie

    Cempírek

    Stévia umělé sladidlo nijak neovlivňuje účinky Warfarinu a je možné ho bez problémů a omezení používat i při léčbě Warfarinem.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Aspartam, Sukralóza, Stévie

    Dušan Smatana

    Stévia sladidlo môžem s Warfarinem ?

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Aspartam, Sukralóza, Stévie

    valentina

    O sladidlech podrobněji: http://galenus.cz/clanky/vy…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.