Jaká bylinka je na ředění krve
Mezi byliny snižující srážlivost krve patří kajenský pepř, který se označuje jako královská bylina a je mnohými považován za nejlepší bylinu pro srdce. Dále je to vše s vysokým obsahem vitaminu C, který je velmi důležitý pro zdravé cévy.
Kurkuma je známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, které má mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma též podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v boji s rakovinou a v její prevenci.
Další přírodní látky pomáhající ředit krev:
Bromelain, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).
Přírodní antikoagulanty napomáhají s ředěním krve, zároveň však představují i zdravý způsob výživy. Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce. Vhodným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv.
Z bylin proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Antikoagulanty obsahuje také koření jako kari, paprika, kajenský pepř, skořice, tymián, kurkuma, kopr, oregano, lékořice a máta.
Potraviny, které ředí krev
Z potravin, které mají vliv na ředění krve, lze uvést především česnek a cibuli.
Česnek je považován za velmi prospěšnou přírodní látku. Mimo jiné působí právě na ředění krve, a to díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou rovněž primární složkou aspirinu, který se předepisuje k ředění krve. Konzumace česneku prospívá zdraví srdce a cév a pomáhá ničit patogeny v těle.
Cibule obsahuje salicyláty taky, a tudíž i ona pomáhá ředit krev.
Mezi další přírodní antikoagulanty patří například hrozny, ananas, jablka, zázvor a některé koření. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu těchto pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu.
Hrozny obsahují flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která mimo jiné snižuje i krevní tlak.
Ananas obsahuje enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem, poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Ananas je také zdrojem vlákniny, která odstraňuje z krve toxiny a špatný cholesterol, pomáhá snižovat krevní tlak.
Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.
Zelenina, koření a byliny – proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor.
Léky na ředění krve bez předpisu
Antikoagulanty – léky proti srážení krve společně s přírodními zdroji antikoagulantů (ovoce, zelenina) úspěšně zabraňují výskytu rizikových faktorů, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka.
Protisrážlivé (antikoagulační) léky – mají rozsáhlé využití, zabraňují zbytečnému srážení krve, patří sem například Warfarin a Heparin.
Heparin – patří k základním lékům, který blokuje srážlivý proces. Aplikuje se v akutní fázi, a to pouze injekčně, je schopný rozředit tepenné uzávěry. Nevýhodou je bolestivost při aplikaci a vznik modřin.
Warfarin – léčba Warfarinem obvykle přichází až po Heparinu, je pomalejší. Narušuje normální funkci vitaminu K, který je nezbytný pro tvorbu účinných koagulačních faktorů. Účinek nastupuje s několikadenním zpožděním. U tohoto léku je proto zákaz konzumace zeleniny s vysokým obsahem vitaminu K (kapusta, brokolice, rajčata), neboť snižuje účinek léku. Hladinu warfarinu v krvi je nutné pravidelně kontrolovat.
Nejmodernějšími léky proti srážení krve jsou Pradaxa a Xarelto.
Pradaxa – tabletová forma, má podobný účinek jako Warfarin. Používá se v rámci prevence vzniku sraženin po operacích a také proti vzniku krevních sraženin.
Xarelto – funguje na principu blokování srážecího faktoru Xa, používá se v rámci prevence po operacích.
U každého ředění krve je důležité pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Léky se nastavují podle srážlivosti tak, aby byla optimální.
Antitrombotika – léky na ředění krve (proti nadměrnému srážení krve), které brání vzniku krevních sraženin (trombů) v krevním řečišti. Patří sem například kyselina acetylsalicylová (acylpyrin, anopyrin, aspirin). Jde o nesteroidní protizánětlivé léky, doporučuje se užívat 100 mg denně. Slouží jako prevence vzniku krevních sraženin u lidí s vysokým krevním tlakem a aterosklerózou.
Pouze antitrombotika jsou léky na ředění krve bez předpisu.
Ředění krve a alkohol
Pro některé lidi je alkohol i v malém množství rizikový. Jde o ty, kteří užívají léky na ředění krve nebo mají nekontrolovaný vysoký tlak. Alkohol totiž zvyšuje tlak a ředí krev a je navíc zdrojem kalorií, které jsou postrachem tloustnoucího národa. Pití ve velkém pochopitelně není zdravé pro nikoho, vede k mrtvici, srdečnímu selhání a řadě dalších problémů, které se netýkají jen srdce, ale například i zvýšeného rizika autonehod. K těmto problémům přitom stačí ženám napít se méně než mužům. Jednou příčinou je to, že jsou menší, to ale není důvod jediný. Cévy žen mají jiné hormonální prostředí, a tak jsou ženy více náchylné k protisrážlivým účinkům alkoholu. Podle národního onkologického institutu navíc i mírné pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu.
Bohužel se zdá, že víno nemá žádný zvláštní přínos oproti jiným druhům alkoholu. Před deseti lety se rozšířil mýtus, že červené víno je lepší než bílé a víno obecně je lepší než pivo či tvrdý alkohol. Jenže nic z toho studie nedokázaly. Možná jsou nějaké důkazy, že sklenička vína k jídlu je v pořádku. Je ale velmi zrádné si říct: tak jo, dvě jsou ještě možná lepší. Lékaři doporučují, aby muži nepili více než dvě jednotky alkoholu denně, ženy pak jednu jednotku. Jednotka odpovídá deseti gramům etanolu. Půllitr desetistupňového piva přitom obsahuje zhruba 16 gramů, dvanáctistupňového piva 20 gramů, dvě deci vína mívají mezi 15 až 20 gramy a malý panák čtyřicetistupňového destilátu obsahuje okolo 16 gramů etanolu. Vliv má také to, zda se alkohol konzumuje při jídle, mimo něj se totiž projevuje negativněji.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Fae