Facebook Síť X Pinterest email tisk

Rakytník řešetlákový

Napsala Mgr. Jana Válková

Vydáno , aktualizováno

Byliny a čaje

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides, čeleď hlošinovité) je opravdu výjimečná rostlina. Ne pro své nepříjemné trny, nažloutlé květy či oranžové plody, ale pro vysoký obsah vitamínů a jiných aktivních látek. Tento zajímavý keř pochází původně z Ruska, dnes jej najdeme v zahradách a parcích po celé Evropě a Asii. Je využíván v potravinářství, medicíně, kosmetice, a dokonce i v zemědělství jako ochrana před půdní erozí. My si dnes povíme něco víc o léčivých účincích rakytníku a nabídneme několik receptů, jakým způsobem využít toho, co nám tento zázrak nabízí.


Obsah článku

Léčivé účinky

Z rakytníku řešetlákového je možné použít všechny jeho části, to znamená kořen, kůru, listy, květy, plody, semena i dřevo.

Je doslova zásobárnou vitamínů, obsahuje: vitamín A, vitamín B, B1 (riboflavin), B2 (pyridoxin), B12, vitamín C, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín P (rutin).

V rakytníku najdeme rovněž vysoký obsah minerálů, tříslovin, flavonoidů, stopových prvků a mastných nenasycených kyselin, známých jako omega 3, 6 a 9.

Vzhledem k obsahu všech výše uvedených účinných složek lze rakytník řešetlákový použít k mnoha léčivým účelům.

Zevně i vnitřně lze používat rakytníkový olej, který se získává lisováním semen, má charakteristickou vůni i chuť a žlutooranžovou barvu. Olej je možné k vnějším účelům používat samotný nebo ho míchat s krémy, balzámy či olivovým olejem. Rakytníkový olej má regenerační vlastnosti, používá se k mazání postižených míst, k výplachům dutiny ústní a krku či k obkladům. K dosažení maximálního účinku je dle druhu onemocnění vhodné spojit zevní i vnitřní používání rakytníkového oleje.

Rakytníkový olej se doporučuje například při zánětech sliznic ústní dutiny a pochvy, při kožních onemocněních, jako jsou drobná poranění, omrzliny, popáleniny, proleženiny nebo popraskané prsní bradavky kojících žen, dále také při poškození sliznic a kůže po chemoterapiích a ozařování, při výskytu hemoroidů a při trhlinách v řitní oblasti. Rovněž je vhodný ve formě vlasových masek při vypadávání a řídnutí vlasů. Níže uvádíme přehledný výčet problémů, k jejichž vyřešení lze rakytník používat.

Vnější použití rakytníku řešetlákového:

  • léčí kožní onemocnění (atopický ekzém, akné, lupénka, opruzeniny)
  • přispívá k rychlejšímu hojení ran a jizev (i popáleniny)
  • pozitivně ovlivňuje kvalitu pleti
  • dodává vlasům zdravý vzhled a lesk (jako kondicionér)
  • působí proti zánětlivým procesům
  • léčí sliznice
  • podporuje léčbu zánětů dásní, aft a oparů
  • napomáhá při léčbě revmatu
  • používá se při Basedowě chorobě – onemocnění štítné žlázy
  • léčí gynekologické problémy
  • léčí hemoroidy
  • kosmetice se z něj připravují vonné oleje a krémy
  • v potravinářství se používá k přípravě sirupů, marmelád, kompotů, džemů, olejů, likérů, čajů
  • v zemědělství slouží jako ochrana před půdní erozí

Vnitřně se užívají rakytníkové plody, které se pojídají čerstvé nebo se zpracovávají na šťávy, sirupy, džemy či marmelády (recepty najdete níže). Konzumace plodů a výrobků z nich se doporučuje při zánětlivých a infekčních onemocněních, v období rekonvalescence a pro celkové posílení organismu a zvýšení imunity, při nedostatku vitaminů a minerálů hlavně na jaře a v zimě. Dále přispívají k léčbě žaludečních vředů, hojí sliznice průdušek a plic, zlepšují krevní oběh a napomáhají při léčbě mnoha dalších problémů, které přehledně vyjmenováváme níže.

Rakytníková šťáva se užívá spolu s dužninou jako podpůrný prostředek při snížené kyselosti žaludečních šťáv, při zácpě způsobené ochablostí zažívací soustavy, používá se v prevenci při extrémních pracovních podmínkách. Sirupy a džusy by měly být součástí potravinových doplňků pro děti, řidiče, těžce pracující a sportovce, protože zvyšují dlouhodobě výkonnost, při učení a řízení motorových vozidel zlepšují paměť a koncentraci myšlení.

Droga z větví a listů se používá ve formě nálevu při rýmě. Novější výzkumy prokázaly u kůry i protinádorovou aktivitu. Listy se v tradiční medicíně používají při revmatismu a dně. Slouží rovněž k mytí vlasů pro jejich zpevnění a zpomalení procesu vypadávání.

Vnitřně se užívá rovněž rakytníkový olej. Doporučuje se užívat buď přímo, nebo smíchaný s jogurtem, podmáslím či kefírovým mlékem. Rakytníkový olej pomáhá při žaludečních a duodenálních vředech, při chorobách tlustého střeva, zánětlivých stavech trávicí trubice, při průjmech, při onemocnění krevního oběhu, při poškození sliznic po chemoterapii a také zvyšuje celkovou odolnost organismu.

Vnitřní použití rakytníku řešetlákového:

  • napomáhá léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů a také jícnových vředů
  • omezuje pronikání žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu a výše, takzvané pálení žáhy
  • pomáhá při léčbě rakoviny
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje zrak
  • léčí sliznice
  • stimuluje trávicí účinky žaludku, sleziny, dvanáctníku
  • působí na zlatého stafylokoka, hemolitického streptokoka a také na tyfus, protože je bakteriocidní
  • účinně působí při průjmech a krvácení v trávicím ústrojí
  • pomáhá při zánětech žaludku a střev
  • pomáhá při překyselení žaludku
  • detoxikuje organismus
  • zmírňuje stres
  • zvyšuje bioelektrickou aktivitu srdce
  • podporuje obranyschopnost a samoléčbu těla při všech onkologických onemocněních, zejména pak při nádorech mozku a při nádorech na vnitřních orgánech
  • urychluje rekonvalescenci a hojení tkání po všech vnitřních i vnějších operačních zákrocích
  • pomáhá při nespavosti
  • je prevencí proti infarktům, neboť zabraňuje skleróze cév, rozpouští usazené tuky v cévách
  • je vhodný při používání hormonálních antikoncepčních prostředků
  • měli by jej konzumovat ti, kdo užívají léky se steroidy, například kortizon
  • upravuje množství pohlavních hormonů (může zvýšit plodnost)
  • doporučuje se při cukrovce
  • pomáhá při obnově nervové činnosti v mozku
  • může oddálit menopauzu
  • doporučuje se užívat při ateroskleróze a zvýšeném cholesterolu
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty z rakytníku

Výborným způsobem užití rakytníku jsou čerstvé plody nebo plody ve formě šťávy, zavařeniny, sirupu či džemu. Další možností je připravit si například za studena lisovaný olej z plodů a listů. Aby se neničily vitamíny, je nutné upravovat rakytník tak, aby nedošlo ke styku s železem. Recepty tedy připravujte jen pomocí umělohmotného či dřevěného nádobí. Rovněž je dobré nepřijímat současně s rakytníkem stravu či nápoje bohaté na železo. Případně rakytník nebo výrobky z něj připravené pozřete hodinu před takovýmto jídlem či nápojem nebo dvě hodiny po jejich konzumaci.

Rakytníkový čaj

2 polévkové lžíce usušených rakytníkových plodů (nebo 2 g řezaných listů) povařte ve vodě po dobu 5 minut a poté sceďte. Můžete dosladit medem. Čaj se pije vlažný a připravuje se vždy čerstvý. Denně užívejte maximálně 2 šálky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rakytníkový sirup

Suroviny:

  • 1,5 l opláchnutých plodů
  • 10 gramů kyseliny citronové
  • krystalový cukr (dle množství získané šťávy)
  • Petol (jen v případě potřeby)

Postup:

Plody rakytníku opláchněte a umelte nebo nasekejte v robotu, poté zalijte litrem vody, ve které jste rozpustili 10 gramů kyseliny citronové, a nechte 24 hodin stát. Přeceďte přes plátno, vymačkejte, nalijte do hrnce, přidejte cukr v poměru 1 kg krystalového cukru na 1 litr šťávy a pomalu zahřívejte jen do rozpuštění cukru (nevařte!). Ještě teplé plňte do čistých lahví, pro delší trvanlivost můžete přidat špetku Petolu, jestli spotřebujete rychle, nemusí být.

Sirup z rakytníku připravený za studena

Suroviny:

  • 3 kg aronie (černého jeřábu)
  • 2 kg rakytníku
  • 50 g kyseliny citronové
  • 2 l vody

Postup:

Rozmačkejte omyté plody aronie a rakytníku, zasypte je kyselinou citronovou, zalijte 2 litry vody a nechte 2 dny stát. Pak šťávu slijte přes jemné plátno. Jeden litr šťávy smíchejte s 1 kg až 1,5 kg cukru. Nalijte do skleněných lahví, zazátkujte a uložte v chladu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příprava domácího rakytníkového oleje

Usušené rakytníkové plody rozdrťte a pak zalijte slunečnicovým nebo olivovým olejem tak, aby byly zakryté. Pro vnitřní užívání je lepší použít panenský olivový olej. Směs pak nechte v uzavřené nádobě stát 3 až 4 týdny na teplém místě. Každý den protřepte. Poté směs přeceďte a zbytek protlačte přes řídké plátno. Takto připravený olej skladujte v lékovce z tmavého skla na chladném místě. Vnitřně užívejte 3x denně 1 čajovou lžičku. Při vnějším použití aplikujte na postižená místa podle potřeby. Sliznice a dutiny vytírejte cca 3x denně do vymizení potíží a ještě týden po jejich vymizení. Při léčbě hemoroidů natřete olej na postižené místo. Při zánětech spojivek můžete kápnout 1 až 2 kapky oleje přímo do oka. Dávkování a doba užívání je u každé nemoci a u každého jedince individuální, proto je dobré se pro maximální účinek vždy poradit s odborníkem.

Rakytníkový džem

Na 1 kg plodů budete potřebovat jedno balení želírovacího cukru. Očištěné a omyté plody dejte do nerezového hrnce, podlijte trochou vody a krátce poduste a smíchejte s želírovacím cukrem. Po zhoustnutí nalijte ještě horké do vyvařených skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru až do vychladnutí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rakytníkový likér

Suroviny:

  • 1 kg plodů rakytníku
  • 1 litr vodky
  • hnědý cukr

Postup:

Očištěné a omyté plody rakytníku rozmačkejte a zalijte 1 litrem vodky. V pokojové teplotě nechte 10 dní louhovat. Poté přeceďte přes plátno a smíchejte s vychladlým cukerným nálevem (ten připravíte tak, že svaříte půl litru vody s 1 kg cukru, nejlépe hnědého). Nalijte do čistých lahví, zašpuntujte a uskladněte v chladu. Konzumujte nejlépe teprve po dvou až třech měsících.

Plody rakytníku v cukru

Suroviny:

  • 1 kg plodů rakytníku
  • 1 kg krystalového cukru

Postup:

Vždy se pracuje se stejným množství rakytníkových plodů a cukru, kterým se plody prosypou. Omyté plody naskládejte do sklenic, na povrchu je zasypte cukrem, sklenice dobře uzavřete a uložte je na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů pak musíte obnovit horní vrstvu cukru.

Rakytníková šťáva s medem a mátou

Na tři sklenice rakytníkové šťávy se přidá 50 g medu rozpuštěného v jedné sklenici vařící vody a půl sklenice vřelého nálevu z pěti listů máty nebo meduňky.

Rakytníkové víno

Suroviny:

  • šťáva z rakytníku
  • voda
  • cukr krystal

Postup:

Šťávu z rakytníku zřeďte vodou a doplňte cukrem, a to následujícím způsobem: nejprve jeden litr šťávy doplňte na 1,6 litru vodou a přidejte 0,5 kg cukru. Cukr potom doplňujte v množství po 0,1 kg čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo mít víno 13 % cukru, 0,7 % kyselin a 13 % alkoholu. Takto získané rakytníkové víno je značně aromatické a má velmi jemnou chuť.

Autor: © Mgr. Jana Válková



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy

Jak dobře sklízet rakytník řešetlákový

Bedřich číhala

Zdravím na stránce jsem našel spoustu krásných informaci a báječných receptů Rád by je vyzkoušel ale co bych uvítal ještě moc jak dobře sklízet rakytník jak obírat ty plody jestli je na to nějaká metoda jak to udělat aby to šlo snadněji je to hrozně měkké a navíc mezi těmi ostny se to špatně obírá. Děkuji za každou dobrou radu

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Čaj z rakytníkových listů

Lenka Macháčková

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli je důležité z kterého pohlaví rostliny se sbírají listy na čaj? Slyšela jsem, že je to lepší ze samice.

Děkuji za odpověď.
Lenka Macháčková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Barretův jícen

Libor

Dobrý den.Mohu prosím požádat o radu co je nejlepší lék/olej atd./na Barrettuv jícen?Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakytníkový olej použití

Josef

Potřeboval bych poradit ohledně rakytníku,před domem mi roste rakytník vysoký cca 4m je samostaný zřejmě samičí protože nemá bobulky jako samčí,chtěl bych vědět jestli má ty samé účinky. děkuji všem kdo mi odpoví a poradí Josef

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakytník řešetlákový

Květa Grosová

Jak se suší plody rakytníku? Musí se povařit v cukerném nálevu a pak sušit?

Počet odpovědí: 7 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata

    Zajímavé články

    příběhy k článku

    Jak dobře sklízet rakytník řešetlákový

    Bedřich číhala

    Zdravím na stránce jsem našel spoustu krásných informaci a báječných receptů Rád by je vyzkoušel ale co bych uvítal ještě moc jak dobře sklízet rakytník jak obírat ty plody jestli je na to nějaká metoda jak to udělat aby to šlo snadněji je to hrozně měkké a navíc mezi těmi ostny se to špatně obírá. Děkuji za každou dobrou radu

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Čaj z rakytníkových listů

    Lenka Macháčková

    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, jestli je důležité z kterého pohlaví rostliny se sbírají listy na čaj? Slyšela jsem, že je to lepší ze samice.

    Děkuji za odpověď.
    Lenka Macháčková

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Barretův jícen

    Cempírek

    Barretův jícen znamená, že původní buňky výstelky jícnu zmutovaly na buňky podobné těm ve střevech. Tento stav je definitivní a jde změnit pouze chirurgicky pomocí endoskopu. Sám si můžete pomoci tím, že zabráníte vzniku pálení žáhy. Právě průnik žaludečních šťáv do jícnu zhoršuje stav těchto buněk a způsobuje pálení žáhy. Pálení žáhy se dá předejít dodržováním těchto pravidel:
    - proveďte změny ve své stravě tím, že omezíte mastné potraviny, čokoládu, kofein, kořeněné potraviny a mátu peprnou
    - vyhněte se alkoholu, kofeinovým nápojům a tabáku.
    - zhubněte, nadváha zvyšuje riziko zpětného toku žaludečních šťáv do jícnu.
    - spěte v polosedě, poloha s hodně podloženou hlavou může zabránit tomu, aby se kyselina ze žaludku dostala do jícnu.
    - nelehejre si dřive než 3 hodiny po jídle.
    - všechny léky vždy zapíjejte velkým množstvím vody.
    Pravidelně každý rok si nechte jícen vyšetřit endoskopem, abyste včas předešel případnému zhoršení stavu.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.