Domácí recepty
První recept
Složení:
- 1 šálek žitných vloček
- ½ šálku drceného ovsa
- ½ šálku pšeničných otrub
- ½ šálku sušených třešní, višní, rybízu
- ½ šálku lískových oříšků
- ¼ šálku dýňových semínek
- ½ lžičky lněných semínek
- ¼ lžičky skořice
- jogurt, kefír nebo med
Příprava:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opražte lískové ořechy po dobu 5 až 7 minut. Ořechy vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Pomocí utěrky třete ořechy, dokud nedojde k uvolnění slupek. Lískové ořechy nahrubo nasekejte.
- Na pánev rozprostřete žitné a ovesné vločky. Pečte je po dobu 12 až 15 minut za stálého míchání, aby nedošlo k jejich spálení.
- Opečené a nasekané lískové ořechy, semena a zrna vložte do velké mísy, přidejte pšeničné otruby a sušené třeště, dobře promíchejte. Müsli směs lze podávat s jogurtem nebo kefírem, může být pokapána medem. Zbytek müsli skladujte ve vzduchotěsných obalech.
Druhý recept
Doba přípravy je asi 5 minut.
Složení:
- 2 šálky drceného ovsa
- ½ šálku žitných vloček
- ¾ šálku rozinek
- ½ šálku sušených bobulí, například borůvky nebo brusinky
- ½ šálku sušených datlí
- ½ šálku mandlí (musí být na kousky)
- ⅓ šálku syrových nesolených slunečnicových semínek
- ¼ šálku opékaných pšeničných klíčků
- 3 lžičky lněných semínek
Příprava:
- Smíchejte všechny ingredience do střední nebo velké mísy. Müsli pak můžete podávat pokaždé jiným způsobem, část müsli může být s jogurtem nebo mlékem, další pak například s čerstvým ovocem, medem, nektarem nebo javorovým sirupem. Připravené müsli by mělo být uzavřeno ve vzduchotěsné nádobě, ve které vydrží po dobu 2 měsíců.
Třetí recept
Složení:
- 5 šálků ovesných vloček
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ šálku celých lískových oříšků
- ¼ šálku nakrájených mandlí
- ½ šálku opečených pšeničných klíčků
- ½ šálku sušených meruněk (míní se tím plátky)
- ½ šálku sušených brusinek
- ½ šálku rozinek
- ½ šálku sušených plátků jablek
Příprava:
- Rozehřejte troubu na 190 stupňů. Smíchejte ovesné vločky se skořicí, rozložte na plech a pečte po dobu 15 minut.
- Z opečených lískových ořechů odstraňte slupku a následně je nakrájejte na hrubo. Poté dejte péct na 4 minuty mandle.
- Smíchejte oves, pšeničné klíčky a sušené ovoce. Tuto směs skladujte ve vzduchotěsné nádobě, müsli tak vydrží několik týdnů. Takové müsli stačí už jen zalít teplým nebo studeným mlékem.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Slick