Co je to rybí tuk
Rybí tuk obsahuje důležitý vitamín A a vitamín D a také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které lidské tělo nezbytně potřebuje ke svému životu, ale neumí si je samo vyrobit. Napomáhají k lepšímu průtoku krve cévami a k jejich pružnosti, snižují podíl cholesterolu v lidském těle a snižují vysoký krevní tlak, který může způsobit onemocnění srdce. Rybí tuk se získává z mořských ryb, převážně ze sleďů, sardinek, makrel, lososů či tresek.
Účinky rybího tuku pro lidské zdraví: prevence před rakovinou prsu, prevence před rakovinou prostaty, prevence před rakovinou tlustého střeva, prevence před vznikem cukrovky, prevence před infarktem, snižuje riziko vzniku alergických reakcí včetně astmatu a atopického ekzému, snižuje riziko onemocnění revmatickou artritidou, snižuje hladinu triglyceridů (typ tuků) v krvi o 20 až 50 %, ovlivňuje správný růst kostí, funkci mozku a zraku, napomáhá při psychických problémech (například schizofrenie), zmírňuje menstruační bolesti, napomáhá při boji s obezitou, pro diabetiky 2. stupně je rybí tuk nezbytnou součástí jídelníčku.
Pokud konzumujete minimálně jednou týdně tučnou rybu, nemusíte jíst rybí tuk ve formě doplňků stravy. Jestliže užíváte rybí tuk, musíte jíst hodně antioxidantů, jako je zejména ovoce a zeleniny.
Rybí tuk pro děti od 1 roku
Během těhotenství a hlavně ve třetím trimestru je nezbytný příjem rybího tuku, který se podílí na správném vývoji mozku a očí plodu, u chlapců také na vývoji kvalitních spermií. Novorozenec či kojenec přijímají rybí tuk kojením v mateřském mléce. U nekojených dětí je třeba rybí tuk doplňovat. Vybíráte-li rybí tuk pro děti, je důležité, aby byl z toxického hlediska co nejčistší, to znamená, že by měl mít certifikát. Chuť je pro dítě velmi důležitá, a proto jsou rybí tuky pro děti zbaveny rybího zápachu a chuť je zpříjemněna citronovou nebo pomerančovou příchutí. Rybí tuk určený dětem je prodáván ve formě želatinových bonbonů. V zimních měsících je vhodný rybí tuk z tresčích jater, který garantuje obsah vitamínu D, který je v zimních měsících kvůli sníženému slunečnímu záření nedostatečný. Rybí tuk s nejvyšším přirozeným obsahem omega-3 mastných kyselin je vyrobený z celých tresek. Obsah rybího tuku je ve výši 40 %.
Rybí tuk při hubnutí
Rybí tuk pomáhá dokonce s obezitou. Můžete jej do svého jídelníčku doplnit jak v podobě ryb, tak oleje či kapslí.
Tekutý nebo v kapslích
Tekutý rybí tuk je v poslední době špatně sehnatelný, místo něj si je však možné zakoupit rybí tuk v kapslích. Výroba tekutého rybího tuku zvyšuje totiž výrobcům náklady na výrobu a navíc kvůli nutnému zahušťování ztrácí přirozené antioxidanty, které je nutno nahrazovat syntetickými.
Rybí tuk v kapslích slouží jako doplněk stravy pro děti od 12 let a dospělé. Bývá podáván ve formě želatinových tobolek, které se snadno polykají. Kapsle bývají zbaveny rybího zápachu a obsahují zhruba 35 % omega-3 mastných kyselin a 0,5 až 1 g rybího oleje.
Dávkování tekutého rybího tuku
Rybí tuk v oleji zajišťuje příjem přirozeného a vysoce čištěného rybího oleje. Jeho výhodou je možná konzumace po lžičkách, což může být při podávání dětem nebo seniorům výhodou, neboť mají problémy s polykáním rybího tuku v kapslích. Olejový rybí tuk je vysoce přírodní, zbavený rybího zápachu a možných toxinů. Jeho chuť je příjemná díky přidanému přírodnímu ovocnému aroma.
Test rybího tuku
Na trhu je celá řada produktů. Některé výrobky jsou stejného typu, ale mají různé výrobce, takže bývají i zbytečně předražené, a někdy mohou obsahovat i méně účinných látek. Proto vždy čtěte etiketu, co daný produkt obsahuje. Ne vždy jsou jméno výrobce a cena tím pravým ukazatelem.
Rybí tuk snižuje srážlivost krve, proto by se doplňky s touto látkou neměly konzumovat při poruchách srážlivosti krve a současném užívání jiných léků proti srážlivosti. Také při užívání léků proti vysokému krevnímu tlaku. A také u rybího oleje platí, že všeho moc škodí. Při vysokých dávkách může například způsobovat nevolnost, pálení žáhy či průjmy, krvácení z nosu nebo zápach z úst.
Dávkování je vždy uvedeno na etiketě zakoupeného výrobku.
Rybí tuk Epavit Forte
Epavit Forte je jedlý pokrmový tuk, směs rostlinného oleje se zvýšeným obsahem biologicky účinných látek z mořských ryb, vitamínu A a vitamínu E + 30 % EPA. Esenciální mastné kyseliny obsažené v přípravku Epavit Forte při pravidelném užívání příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, a tím přispívají k ochraně srdce a cév. Epavit Forte se doporučuje užívat dlouhodobě v optimálních dávkách 10–20 g (1–2 polévkové lžíce) denně. Přípravek je možné užívat přímo nebo jej použít při tvorbě pokrmů studené kuchyně, salátových zálivek, majonézy a podobně. Přípravek Epavit Forte je vyroben ze směsi kvalitního rostlinného oleje a oleje z mořských ryb. Směs je obohacena o betakaroten a vitamín E. Základní složkou přípravku jsou v těchto olejích obsažené nenasycené mastné kyseliny, které tvoří důležité, specifické a biologicky účinné látky regulující důležité životní funkce. Nesmí být vystaven působení vyšších teplot, a proto není vhodný ke smažení! Charakter chuti je upraven přídavkem přírodní citrónové silice. Výrobek není určen pro děti do 3 let a není určen jako náhrada pestré stravy.
Účinky: Snižuje hladinu cholesterolu v tuku a krvi, přispívá k ochraně proti trombóze, zabraňuje ukládání tukových látek v tepnách, působí proti vzniku ischemické choroby srdeční, příznivě ovlivňuje viskozitu a srážlivost krve, snižuje riziko vzniku srdečního infarktu. Pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu, chrání srdce a cévy.
Složení: Upravený olej z mořských ryb, řepkový olej, přírodní citrónová silice, provitamín A (betakaroten), vitamín E.
Cenu výrobku Epavit Forte můžete vidět zde.
Rybí tuk z norského lososa
NOR-OIL panenský lososový olej je vyrobený v Norsku ze 100% čerstvého lososa, extrahovaný do 75 minut od výlovu. Produkty NOR-OIL mají TOTOX (viz níže) nižší než 2, což z nich činí nejkvalitnější produkty na světovém trhu. Pro NOR-OIL je čerstvost a kvalita tou nejvyšší prioritou. Lososi jsou vyloveni z čistých arktických vod v Norsku a olej se získává do neuvěřitelných 75 minut od výlovu ryb z moře, a to v atmosféře dusíku a v prostředí s řízenou teplotou. Právě rychlá extrakce po výlovu a eliminace kontaktu s kyslíkem a teplem jsou klíčem k čerstvosti. Navíc, aby bylo zabezpečeno, že NOR-OIL Omega-3 panenský lososový olej zůstává čerstvý i po utěsnění do obalu, používá se speciálně vyvinutý přírodní antioxidant. NOR-OIL je zcela přírodní, čerstvý a bezpečný olej.
TOTOX (total oxidation) znamená v překladu „celková oxidace“, jde o ukazatel míry čerstvosti oleje, který je změřen ještě před utěsněním do obalu. TOTOX je jediná mezinárodně standardizovaná hodnota měření čerstvosti, která vyjadřuje rychlost oxidace oleje. TOTOX rovný 0 má živá ryba. TOTOX ostatních produktů na trhu se pohybuje v rozmezí 10–26.
Cenu rybího tuku z lososa můžete vidět zde.
Autor: © svevi
Foto: © KinBay