Účinky při společném užívání
Selen se řadí mezi takzvané stopové prvky. Abychom mohli označit jistý prvek za stopový, musí se v organismu vyskytovat v množství menším než 50 ppm (< 50 ×10−6 g/g). Stopové prvky řadíme mezi takzvané esenciální prvky. To jsou takové, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě, přičemž potřebný příjem v potravě je nižší než 50 mg/den. Selen je součástí důležitých antioxidantů jako glutathionperoxidáza či fosfolipidohydrogenperoxid-glutathionperoxidáza. Tyto antioxidanty se podílejí na tvorbě hormonů štítné žlázy. Dále selen působí pozitivně na imunitní systém, kde podporuje tvorbu bílých krvinek. Rovněž má protirakovinný účinek. U mužů podporuje pohyblivost spermií. Selen také významně omezuje degenerativní projevy při buněčném množení a tím zabraňuje stárnutí. Nedostatečný příjem selenu ve stravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém. Nízký příjem selenu v průběhu těhotenství může nepříznivě působit na vývoj plodu. Potravinami bohatými na selen jsou cereálie a mořské produkty. Jak již bylo uvedeno na začátku článku, stopové prvky bychom měli přijímat v množství menším než 50 mg/den. Doporučená denní dávka je tedy 50–200 μg.
Po chemické stránce je zinek měkký, lehce tavitelný kov. Zinek se nejčastěji používal do starších typů baterií, do některých kovových slitin a také k pasivačním účelům v galvanizačním průmyslu. Pokud jde o lidský organismus, zinek přispívá k udržení normálního stavu pokožky, vlasů, nehtů, kostí a zraku, podporuje látkovou výměnu sacharidů, tuků a proteinů. Dále podporuje činnost imunitního systému a přispívá k plodnosti a správné funkci reprodukčních orgánů, podílí se na procesu dělení buněk a tvorbě DNA. Působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před oxidativním stresem. Podílí se rovněž na udržení normálního stavu zraku a dalších rozpoznávacích funkcí. Zinek si tělo samo neumí vytvořit. Mezi potraviny bohaté na zinek tak patří dýňová jádra a játra, ořechy, veškerá zelená listová zelenina, jitrocel, slunečnicová semínka, obilné klíčky, cibule, droždí, meruňky a houby. Hojně je zinek zastoupen i v mase (drůbeží, hovězí i vepřové). Pozor, mléko významně komplikuje vstřebávání zinku organismem. Osvědčeným zdrojem pro příjem zinku mohou být zinkové pastilky.
Dávkování
Zinek a selen lze zakoupit ve formě potravinového doplňku. Dospělí a děti od 12 let užívají 1 tabletu denně tohoto kombinovaného produktu. Tablety se užívají během jídla. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není určeno dětem do 12 let. Nevhodné pro těhotné ženy. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu. Jedná se o doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí.
Rizika z předávkování
Výskyt selenu se zjišťuje laboratorními metodami, konkrétně atomovou absorpční spektrofotometrií. Dále můžeme vyšetřovat i jeho hladinu v séru. Předávkování selenem a následná toxicita je vzácná. Předávkování se projevuje česnekovým zápachem potu a z úst, vypadáváním vlasů a nehtů, kožními puchýřky, poškozením zubů.
Předávkování zinkem je poměrně vzácné, projeví se především tehdy, pokud nedodržíme stanovené denní dávkování a budeme užívat značně vyšší dávky, než je doporučeno. Pokud dlouhodobě užíváte dávky vyšší než 100 mg, můžete pociťovat závratě, nevolnost přecházející do zvracení a průjem. Nadbytek zinku se také projeví poruchami imunity a snížením hladiny prospěšného cholesterolu na úkor hladiny cholesterolu škodlivého. Největším nebezpečím souvisejícím s dlouhodobými vysokými dávkami zinku je vznikající chudokrevnost, která vzniká v důsledku snížení vstřebávání ostatních důležitých stopových minerálů. Dále pak poruchy trávení a vážné poruchy metabolismu cukrů.
Cena
Zde je cena kombinovaného produktu se selenem a zinkem.
Autor: © svevi
Foto: © Getik