Charakteristika fluóru
Fluór je důležitý pro stabilitu kostí a zubů a chrání před zubním kazem. Denní příjem fluóru by měl být u žen 3,1 mg a u mužů 3,8 mg. Nedostatek fluóru způsobuje poškození zubní skloviny a zubní kaz, poruchy stability kostí. Ale i předávkování fluórem může vést k vážným zdravotním problémům. U dětí se doporučují nižší dávky fluóru. Zdrojem fluóru jsou mořské ryby, kuřecí maso, černý čaj, minerální voda, fluór je obsažen i ve stomatologických výrobcích. Ve velmi malém množství je v běžných potravinách přítomen fluorid. Průměrné denní dávky fluóru lze tedy dosáhnout přirozeným způsobem. Extrémně velké množství fluóru je například obsaženo ve 3 litrech černého čaje a ve 3 kilogramech kuřecího masa. Doplňky stravy s obsahem fluoridu jsou stolní soli.
Příznaky nedostatku fluóru
Nedostatek fluóru může vést k zubnímu kazu a poškození zubní skloviny. Může být rovněž ovlivněna stabilita kostí. Existují výzkumy, které naznačují, že jeho nedostatek může zvýšit riziko vzniku osteoporózy. Jako preventivní opatření stačí používat zubní pastu s obsahem fluoridu. Kromě zubní pasty je na trhu nabízena ústní voda, speciální čisticí gel s obsahem fluoridu nebo fluoridové tablety. Je však nutné dát si pozor na předávkování. Charakteristickými rysy předávkování jsou tmavé skvrny na zubní sklovině.
Zdroje fluóru
Fluór se vyskytuje v přírodě jen v pevných materiálech, jako jsou minerály. Tímto způsobem je také dodáván do potravního řetězce. Mořské ryby obsahují významné množství fluoridu. Nejen kuře může přispět s dodávkou fluoridu do organismu, ale i černý čaj a některé minerální vody. Do jodizované soli bývá často přidáván i fluorid. V některých zemích je pitná voda čištěna fluoridem.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Jastrow