Charakteristika mědi
Měď je důležitá pro enzymy, strukturu červených krvinek a pigmentaci. Optimální denní příjem mědi činí 1 až 1,5 mg. Průměrná denní dávka mědi je obsažena v:
- 10 g čokolády
- 50 g ořechů
- 40 g humra
- 1 kg sýra
Nedostatek mědi způsobuje únavu, selhání tvorby pigmentu, potlačení imunitního systému, poruchy v tvorbě červených krvinek. Zdrojem mědi je čokoláda, ořechy, korýši, játra a luštěniny.
Příznaky nedostatku mědi
Nedostatek mědi nemůže nastat při konzumaci vyvážené stravy. Také děti krmené kravským mlékem jsou dostatečně zásobovány tímto stopovým prvkem. Vysoké dávky jiných minerálů a stopových prvků však mohou být překážkou pro dostatečnou absorpci mědi organismem. I některé zdravotní potíže mohou interferovat se zpracováním mědi v těle, což může dokonce vést ke škodlivému předávkování. Měď by měla být ke každodenní stravě přijímána v potravinových doplňcích pouze tehdy, pokud nastane její nedostatek.
Zdroje mědi
Pokud se jedná o příjem mědi, mají výhodu milovníci čokolády, ale říká se, že méně je někdy více. Stačí tedy sníst malý kousek čokolády (10 g), aby byl splněn denní požadavek. Dalšími dobrými zdroji tohoto stopového prvku jsou ořechy, korýši, játra a luštěniny. Dokonce i celozrnné obiloviny přispívají svým dílem ke každodenní dávce. Mléčné výrobky a zelenina obsahují velmi malé množství mědi.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © zerohund