Facebook Síť X Pinterest email tisk

Stopový prvek molybden

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaDoplňky stravy a léky

Zajímá vás téma STOPOVÝ PRVEK MOLYBDEN? Tak právě pro vás je určen tento článek. Molybden se podílí na stavbě asi 40 enzymů v lidském těle, z nichž jsou mnohé důležité pro degradaci toxických metabolitů (purinů). Další funkcí těchto enzymů je podílet se na struktuře genetických buněk. Molybden hraje důležitou roli v buněčném dělení a ve vývoji nových, zdravých buněk. Také je důležitý pro tvorbu kyseliny močové, která neutralizuje volné radikály. Molybden je i základním kamenem pro zdravou a odolnou sklovinu, protože má antibakteriální účinky a podporuje vstřebávání fluoridu do zubní tkáně.

Stopový prvek molybden

Obsah článku

Charakteristika molybdenu

Molybden je důležitý pro toxické metabolity, tvorbu genetického materiálu, ochranu před volnými radikály, stabilitu zubů. Optimální denní příjem molybdenu činí 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka molybdenu je obsažena v:

  • 60 g sójové mouky
  • 100 g červeného zelí
  • 2 vejcích
  • 250 g brambor

Nedostatek molybdenu způsobuje zakrnělý růst, akumulaci toxických metabolitů, poškození buněk, zubní kaz. Zdrojem molybdenu jsou obiloviny, luštěniny, vejce, brambory, zelí, mléčné výrobky, droby.

Příznaky nedostatku molybdenu

Nedostatek molybdenu může být způsoben delší podvýživou. Také zánětlivé onemocnění střev může zapříčinit nedostatek molybdenu. V takovém případě pak následně může vést nedostatek molybdenu k růstovým poruchám a poškození buněk. Může být rovněž ovlivněna kvalita zubní skloviny, což přispívá k rozvoji zubního kazu. Ke kompenzaci následků některých vad je zapotřebí zajistit pravidelný přísun potřebné dávky molybdenu, ať už správnou stravou, nebo pomocí potravinových doplňků.

Zdroje molybdenu

Molybden je přítomen v celé řadě potravin. Dobrým zdrojem jsou obiloviny, brambory, luštěniny, vejce, mléčné výrobky a droby. Některé bylinky, jako je petržel nebo kopr, obsahují také dostatečné množství tohoto stopového prvku.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Ralf Roletschek

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Kloubní výživa Alavis
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Homeopatika
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.