Charakteristika molybdenu
Molybden je důležitý pro toxické metabolity, tvorbu genetického materiálu, ochranu před volnými radikály, stabilitu zubů. Optimální denní příjem molybdenu činí 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka molybdenu je obsažena v:
- 60 g sójové mouky
- 100 g červeného zelí
- 2 vejcích
- 250 g brambor
Nedostatek molybdenu způsobuje zakrnělý růst, akumulaci toxických metabolitů, poškození buněk, zubní kaz. Zdrojem molybdenu jsou obiloviny, luštěniny, vejce, brambory, zelí, mléčné výrobky, droby.
Příznaky nedostatku molybdenu
Nedostatek molybdenu může být způsoben delší podvýživou. Také zánětlivé onemocnění střev může zapříčinit nedostatek molybdenu. V takovém případě pak následně může vést nedostatek molybdenu k růstovým poruchám a poškození buněk. Může být rovněž ovlivněna kvalita zubní skloviny, což přispívá k rozvoji zubního kazu. Ke kompenzaci následků některých vad je zapotřebí zajistit pravidelný přísun potřebné dávky molybdenu, ať už správnou stravou, nebo pomocí potravinových doplňků.
Zdroje molybdenu
Molybden je přítomen v celé řadě potravin. Dobrým zdrojem jsou obiloviny, brambory, luštěniny, vejce, mléčné výrobky a droby. Některé bylinky, jako je petržel nebo kopr, obsahují také dostatečné množství tohoto stopového prvku.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Ralf Roletschek