Charakteristika vitamínu A
Vitamín A patří do skupiny vitamínů označovaných svým původem jako karotenoidy, ty dodávají ovoci a zelenině její charakteristickou žlutočervenou barvu (meruňky, jahody, mrkev). Pro člověka je vitamín A důležitý především v oblasti zraku. Jde o vitamín rozpustný v tucích, které se nacházejí hlavně v potravinách živočišného původu. V tucích rozpustné vitamíny, jako je vitamín A, D, E a K, mohou být organismem přijímány pouze společně s nenasycenými tuky. V tomto případě tedy nemá smysl užívat „čisté“ vitamíny.
Příznaky nedostatku vitamínu A
Tělo má schopnost ukládat vitamíny na dlouhou dobu, takže krátkodobý nedostatek lze překlenout. Případný nedostatek vitamínu A se projevuje možnou ztrátou chuti, zastavením růstu, celkovou poruchou obranyschopnosti a hlavně začínající šeroslepostí.
Zdroje vitamínu A
Vitamíny rozpustné ve vodě jsou všechny vitamíny skrývající se pod písmenem B. Mnoho těchto vitamínů je známo pod jinými jmény, například biotin a kyselina listová. Tato skupina vitamínů hraje důležitou roli v našem metabolismu. Ve vodě rozpustný je také známý vitamín C. S výjimkou vitamínu B12 nemohou být ve vodě rozpustné vitamíny ukládány v těle. Jejich nadměrné množství organismus vylučuje. Ve vodě rozpustné vitamíny musí být tedy tělu dodávány nepřetržitě, pokud možno ve správném množství.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Allgau