Charakteristika vitamínu B1
Důležitý pro:
- nervy
- paměť
- svaly
Optimální denní příjem:
- ženy – 1,0 mg
- muži – 1,2 mg
Nedostatky
- ztráta paměti
- svalová slabost
- únava
- nervové poškození
- nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)
Zdroje
- obiloviny
- ovesné vločky
- celozrnné produkty
- vepřové maso
- brambory
- sója
- vaječný žloutek
Příznaky nedostatku vitamínu B1
Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.
Zdroje vitamínu B1
Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Jules