Charakteristika vitamínu B5
Vitamín B5 je rozpustný ve vodě a je tepelně nestálý, hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, má příznivý vliv na kožní problémy, na růst vlasů, má dokonce i antistresové účinky.
Doporučená denní dávka
Doporučená denní dávka vitamínu B5 je 6 mg. Průměrná denní dávka vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v:
- 600 g sleďů
- 300 g arašídů
- 100 g jater
- 750 g bílého chleba
- 400 g melounu
- 4 vejcích
Příznaky nedostatku vitamínu B5
Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.
Zdroje vitamínu B5
Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Scott Ehardt